Geheugenkaart met 400 GB van Sandisk getest

Marco den Teuling
0

geheugenkaart smartphone opslag opslagruimte sd-kaart sdxc geheugenuitbreiding capaciteitTe weinig opslagruimte voor je smartphone, action cam of ander apparaat? MicroSD-kaarten bieden uitkomst als je te weinig opslagruimte hebt. Met een geheugenkaart van 400 GB kun je wel weer even vooruit. We testen een 400GB-kaart van Sandisk.

De grootste capaciteit bij microSD-kaarten was lange tijd 256 GB, maar SanDisk heeft een geheugenkaart uitgebracht van maar liefst 400 GB. Dat biedt heel wat meer ruimte voor je foto’s, video en muziek dan een geheugenkaartje van 32 of 128 GB.

Die ongebruikelijke grootte is te verklaren doordat men bij de introductie op de grenzen was gestoten van wat mogelijk is. Dat was in 2015 ook het geval toen SanDisk met een 200GB-kaart kwam. Ondertussen zijn er ook kaarten van 512 GB, maar die hebben een veel hogere prijs per gigabyte.

De nieuwe sprong qua capaciteit is mogelijk door de voortschrijdende ontwikkelingen bij flashgeheugenchips, die steeds meer data per vierkante centimeter kunnen bewaren. In deze geheugenkaart zijn meerdere van dergelijke chips op elkaar gestapeld.

SanDisk belooft een datadoorvoer tot 100 MB/s, maar zoals gebruikelijk bij dat soort specificaties geldt dat voor de leessnelheid. Wij kwamen tot een snelheid van net 90 MB/s bij lezen, en bij schrijven net 80 MB/s. Dat zijn op zich goede waarden voor een UHS-I-kaart.

Volgens diezelfde specificaties moet de kaart voldoen aan de hoogste eisen om een snelle start van apps te garanderen, met minstens 500 IOPS bij schrijven en 1500 bij lezen. Bij het lezen haalden we zelfs een ruime 2634 IOPS, dus dat deel van het verhaal klopt wel, maar bij het schrijven kwamen we maar net tot 500.

Voor smartphonebezitters die een dergelijke opslagruimte nodig hebben, is het een goede keus. Ook 4K-actioncams vragen om veel opslagruimte. De prijs kan daarbij in eerste instantie wellicht wel afschrikken, maar de prijs per gigabyte is niet veel hoger dan voor de 256GB-versie en veel lager dan bij 512GB-kaarten.

SanDisk Ultra microSDXC
MicroSD-geheugenkaart met 400 GB capaciteit
FabrikantSanDisk, www.sandisk.nl
Type-aanduidingSDSQUAR-400G-GN6MA
Shoplink en prijsSandisk 400 GB, € 230

 

Deel dit artikel

Lees ook

Tool voor schijfopruiming getest

Het gratis programma Bleachbit verwijdert tijdelijke bestanden, wist de browsercache en meer. We testen deze tool voor schijfopruiming.

Moderne laptop met USB-C: vier modellen getest

Wil je een laptop in het middensegment, met een 13,3 inch scherm? Voor rond € 800 heb je ook een model met USB-C-poort. Dat biedt mogelijkheden die in...

Interessant voor jou

0 Praat mee

avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er