Actioncam voor Full HD en meer: vijf modellen vergeleken

Alieke van Sommeren
1

Inhoudsopgave

actioncam test vergelijken action cam review UHDEen actioncam legt je skivakantie, mountainbiketour, zeilwedstrijd of duikervaring vast. Met een grote kijkhoek, robuuste behuizing en foolproof bediening proberen deze modellen geld los te krijgen bij de avonturiers onder de videoliefhebbers – ook in 4K.

Dwars door alle prijsklassen heen verheugt de actioncam zich in aanzienlijke populariteit. Het aantal aanbieders is allang net zo onoverzichtelijk geworden als hun productvarianten. Daarbij ziet de basisuitrusting van zulke camera’s er grotendeels hetzelfde uit.

Een typisch kenmerk is de groothoeklens die in een fixedfocus variant vanaf een afstand van ongeveer een halve meter alles voor de lens scherp overbrengt.

We hebben vijf recente modellen actioncam van tussen de 165 en de 560 euro getest. Er zitten chips in met een veel hogere resolutie dan Full HD (1920 × 1080). Voor ‘echt’ 4K (4096 × 2160) ontbreken er nog een paar pixels, want ze werken met UHD, oftewel 3840 × 2160.

Dat betekent dus vier keer zoveel pixels als bij Full HD. Maar de beeldprocessor daarachter bepaalt de helderheid en scherptediepte, contrast en kleurweergave van de video. Daar hangt het vanaf welke beeldkwaliteit je kunt verwachten.

Actioncam: accu en behuizing

Maar een krachtige processor in combinatie met de sensor met hoge resolutie vraagt behoorlijk wat energie. Het valt niet mee om in de kleine behuizing van een actioncam een compacte accu in te bouwen die toch flink wat capaciteit heeft. Dat geldt ook voor het afvoeren van de warmte die in overvloed geproduceerd wordt bij het filmen. Als dat niet goed genoeg lukt, stopt de actioncam automatisch met opnemen. Dat probleem wordt nog versterkt door extra beschermende behuizingen en zonnewarmte.

De energievoorraad van de accu wordt bovendien gebruikt voor handige dingen als een videodisplay met touchfunctie – bijvoorbeeld bij de Garmin. Hetzelfde geldt voor een gps-sensor, wifi en bluetooth. Een verwisselbare accu is dan ook een must, net als een statiefaansluiting in de camerabody. Ontbreekt die (zoals bij de GoPro en Garmin), dan heb je met een beetje pech weer dure accessoires nodig, zoals bij de Garmin. Of je stopt de actioncam in de eveneens verplichte extra behuizing.

Bij GoPro biedt die case geen extra bescherming voor gebruik op het strand of onder water, maar daar staat tegenover dat de camera van zichzelf al waterdicht en schokbestendig is. Alleen bestaat bij deze case wel het risico dat krassen in de frontplaat van de camera zichtbare invloed hebben op de videokwaliteit. Hetzelfde geldt voor de beschermende behuizingen. Het is dus de moeite om ook te kijken hoe goed de service is en of je makkelijk vervangende onderdelen kunt krijgen, zodat je door zulke krassen niet meteen de hele camera weg kunt gooien.

Action cam: beeldstabilisatie

De kwaliteit wordt in elk geval bevorderd door beeldstabilisatie die probeert om het juist bij actievideo’s onvermijdelijke trillen te beperken tot een minimum. Voor het eerst is er optische stabilisatie beschikbaar. Die vind je bij de Sony X3000R. Dat werkt met een kleine, in het optische kanaal van het objectief ingebouwde lens die door snelle actoren zo bewogen wordt dat het de beweging van de actioncam compenseert – zonder zichtbare neveneffecten. De elektronische variant bij de andere kandidaten verschuift als het ware het gebruikte blikveld van de bewust iets te grote sensor, zodat de beweging van de camera wordt gecompenseerd.

In het ideale geval lukt dat zonder zichtbare bijwerkingen, maar af en toe zie je toch strepen of rolling shutter-effecten (golvende lijnen). Bijzonder is de over de beeld-as draaibare optische unit die Drift bij de Ghost 4K levert. Vooral bij gebruik onder lastige omstandigheden, als het niet lukt om de camera met de mount horizontaal te bevestigen, bespaart de Drift je wat moeite bij het nabewerken. Er zijn korte testvideo’s van de hier besproken camera’s beschikbaar.

actioncam scherm

Met of zonder touch: met het kleine beeldscherm aan de achterkant van de Rollei- en Garmin-camera’s kun je goed bepalen wat je in beeld krijgt.

Actioncam: resolutie en framerate

Bij actievideo’s komt het niet alleen aan op de resolutie, maar net zo goed op de framerate. Snelle bewegingen komen vloeiender en overtuigender over als je bij de opname niet inzet op het maximale aantal pixels, zoals bij 4K, maar op een zo hoog mogelijke framerate – dus bijvoorbeeld als je slechts in Full HD, maar wel met 50 of 60 frames per seconde filmt.

Want bij hoge snelheden is de bewegingsafstand tussen twee beelden bij 25 of 30 fps zo groot dat video’s schokkerig worden. Daarom wint inmiddels ook in het actioncam-segment UHD met met 50 of 60 frames/s aan populariteit. Van de geteste camera’s haalt alleen de GoPro Hero 6 Black dat. Blijkbaar ontbreekt bij de andere actioncams de benodigde cpu-performance voor 4K met een hoge framerate.

Maar de keuze voor resolutie en framerate hangt niet alleen af van de opnameomstandigheden. Vooral omdat een actioncam vaak als tweede camera ingezet wordt, moet je de opnames technisch zonder problemen met die van andere opnameapparaten in harmonie kunnen brengen. Alleen dan kun je de video’s van verschillende camera’s zuiver en zonder kwaliteitsverlies aan elkaar monteren.

Vooral de combinatie van PAL-video’s met 50 en NTSC-video’s met 60 fps ziet er niet goed uit. Maar anders dan bij klassieke camcorders en veel smartphone-apps kun je de videonorm bij de meeste actioncams gelukkig wel aanpassen. Als je ook opnames wilt maken bij kunstlicht, kun je beter voor de in Nederland gebruikelijke 50 hertz kiezen, omdat je anders rare flikkeringen in het beeld krijgt.

Het podium op

Als je je groothoekcamera ook wilt gebruiken voor theater en concertopnames, moet je een model overwegen waarbij je de kijkhoek kunt aanpassen naar minder groothoek. De geteste camera’s bieden dat allemaal, met uitzondering van de Rollei 530. Zo voorkom je veel lege en oninteressante beeldcontent en beperk je bovendien de vervormingen in het beeld. Helaas bieden veel modellen actioncam niet bij alle beschikbare resoluties een keuze voor de kijkhoek. Vooral bij 4K kun je vaak alleen de groothoek kiezen. Ook op dit punt is het dus aan te raden even goed naar de technische specificaties te kijken voordat je tot aanschaf overgaat – of je kiest bewust voor Full HD met een smallere kijkhoek.

Voor gebruik bij concerten is het aan te raden naar een aansluiting voor een externe microfoon te kijken. In de test bieden de Drift, GoPro en Sony actioncam die. Daarmee kun je afhankelijk van de gekozen microfoon en je positie acceptabel geluid opnemen. Het geluid van de ingebouwde microfoon is vaak alleen geschikt om bij de nabewerking een hopelijk beschikbare extra audioopname synchroon toe te voegen. Geluid speelt bij de meeste actioncams een ondergeschikte rol – de cams van GoPro en Sony vielen wat dat betreft positief op.

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

De geteste actioncams


actioncam Drift Innovation Ghost 4K action cam

Drift Innovation Ghost 4K

Portret- of landschapsformaat: bij de Ghost 4K actioncam kun je de optische unit met lens en sensor draaien om het beeld recht te zetten. De Drift past dan wel niet in klassieke actioncamhouders, maar er wordt een bevestigingssysteem meegeleverd – plus een statiefaansluiting in de camerabody. Zonder extra behuizing is de Ghost 4K (prijs circa 300 euro) spatwaterbestendig. De rubberen afdekkingen voor de knoppen gaan er alleen wel heel makkelijk af.

Voor een behuizing waarmee je 40 meter kunt duiken betaal je 30 euro extra. Met drie knoppen is de Ghost heel intuïtief te bedienen als je eenmaal gewend bent aan het bijzonder kleine font op het statusdisplay. Dat geeft de actieve modus aan via de achtergrondkleur. Drift levert een draadloze afstandsbediening mee voor om je pols, bijvoorbeeld om een opname te starten – weer stoppen lukte niet echt.

Met de Engelstalige app Drift Live werkt de bediening van de Ghost overzichtelijker. Daarmee kun je de actioncam via wifi live laten streamen. De wifi-verbinding wordt snel en probleemloos opgebouwd. De schermvullende preview op je smartphone heeft een vertraging van ongeveer een halve seconde. Om de firmware bij te werken moet je de update handmatig downloaden met de pc en hem dan op de sd-kaart zetten.

Standaard heeft de Drift in totaal 2000 mAh aan accucapaciteit – 1500 mAh intern, aangevuld met een verwisselbare accu van 500 mAh. Daarmee kan de Drift het bijna anderhalf uur volhouden. In plaats van zo’n extra accu kun je er ook een touchscreen op aansluiten voor een preview van de beelden, maar dan daalt de accuduur wel met ongeveer een kwart.

De Ghost levert 4K-video’s met 24 of 25 frames/s. In Full HD slaat hij tot 60 frames/s op bij kijkhoeken tussen de 47 en 93 graden. De groothoekvervormingen blijven binnen de perken, behalve in de hoeken van het beeld. In de ‘normal’ beeldinstelling krijg je een niet al te bont, contrastrijk beeld dat snel naar geel neigt. In ‘vivid’ wordt het wel erg kleurrijk.

De beeldstabilisatie werkt niet in de 4K-modus. In Full HD zijn de stabilisatieprestaties acceptabel. Bij harde schokken waren duidelijke rolling shutter-effecten te zien. Het geluid wordt al met al te dof en te zacht opgenomen. Wisselen van front- naar back-microfoon leverde geen groot verschil op.

+ eenvoudige bediening

+ draaibare lens

– zwakke groothoek

– dof geluid

 


Garmin Virb Ultra 30

actioncam Garmin Virb Ultra 30 action camMet de Virb Ultra 30 gaat Garmin over op de bouwvorm van de oudere GoPro’s. Met een draaiknop kun je de opname activeren, ook als de actioncam uit staat. Een foto-ontspanner en twee knoppen maken de bediening compleet. Er zijn sensoren ingebouwd voor positie (gps), versnelling (gyro), hoogte en kompas. De houders voor vlakke en gebogen oppervlakken zijn snel te koppelen.

In 4K-modus werkt het objectief met een kijkhoek van 115 graden, in Full HD met 62 graden. Dat laatste komt ongeveer overeen met een brandpuntsafstand van 35mm kleinbeeld. De hoogwaardig uitgevoerde behuizing komt met open usb-aansluitingen – en schroefdraad voor een statief ontbreekt.

Je kunt de Virb actioncam (circa 360 euro) pas bevestigen als hij in de beschermende behuizing zit en met een extra GoPro-compatibele statiefvoet. Een 1/4“-statiefmount kost 10 euro extra. De waterbestendige behuizing koppelt alle bedieningselementen 1:1 naar buiten, inclusief het touchscreen. Dat biedt een overzichtelijk Nederlandstalig menu. Bovendien reageert de Ultra 30 op Engelstalige spraakcommando’s.

Naast de vivid-modus met krachtige kleuren biedt de pro-modus een neutraal kleurprofiel. Daar kun je ook de witbalans en ISO-gevoeligheid instellen. De status wordt – bij weinig licht bijna te opvallend – aangegeven door groen (gereed), rood (opname) en blauw (wifi) knipperende leds. De Virb scoort punten met het bedieningsconcept. Op korte afstand kun je de camera ook met een app bedienen. Die ziet er goed uit en geeft de resterende accuduur aan. Opnames kun je direct van de camera bekijken (en verwijderen) zonder dat je ze naar je smartphone hoeft over te zetten. De video-preview wordt wel merkbaar vertraagd weergegeven.

De accu houdt het nauwelijks langer vol dan een uur. Waarschijnlijk vreet vooral de wifimodule stroom. Die kun je dan ook beter alleen aanzetten als je hem echt nodig hebt. Datzelfde geldt voor de hartslagmeter, stappenteller en gps. De waarden daarvan worden parallel aan de video opgeslagen op de geheugenkaart. De hoogtemeter werkt alleen als je de achterkant van de behuizing vervangt door een meegeleverd, luchtdoorlatend exemplaar. Dan is hij alleen niet meer waterdicht.

Bij goede belichting krijg je video’s met gebalanceerde kleuren en natuurlijk ogende contrasten. De beeldstabilisatie werkt pas bij 2,7K met 30 frames/s en daaronder. Beperkte schommelingen onderdrukt hij effectief, maar als het erger wordt, loopt hij tegen zijn grenzen aan. Schudden van de camera leidde tot jitter-effecten.

+ natuurlijke kleuren

+ bedieningsconcept

+ touchscreen

– statiefaansluiting alleen optioneel

 


action cam GoPro Hero 6 action cam

GoPro Hero 6

Ten opzichte van de Hero 5 heeft GoPro alleen aan de binnenkant wat veranderd. Van buiten ziet de GoPro Hero 6 er hetzelfde uit. In plaats van de Ambarella-processor uit eerdere versies werkt de 6 met de door GoPro zelf ontwikkelde GP1. Het bedieningsconcept werkt goed, ook al heeft de camera maar twee knoppen. Zelfs de ‘QuickCapture’ heeft GoPro daarin opgenomen: na drie seconden is de actioncam opgestart en loopt de opname – dat kan ook met een spraakcommando.

De eerste keer dat je de actioncam gebruikt controleert een wizard de firmware en voert indien nodig een update door. Op het touchdisplay kun je onder andere resolutie, framerate en kijkhoek aflezen en tot op zekere hoogte direct aanpassen. Als de gps-sensor actief is, slaat de Hero 6 (prijs circa 450 euro) de locatie van de opnames op bij de video’s. Later kun je de clips daar dan op sorteren.

Via de hdmi-uitgang geeft de actioncam puur een Full HD-signaal met maximaal 50 of 60 fps uit, minder dan de opname eigenlijk bevat. In volledige resolutie (UHD) kun je de kijkhoek niet naar een smaller perspectief wisselen. De groothoekvervormingen blijven op het acceptabele niveau van de vorige versie.

In de standaardinstelling levert de Hero 6 beelden met te krachtige kleuren. Sommige tinten worden daardoor bijna vervalst weergegeven. In de ProTunes-modus zien de opnames er natuurgetrouwer uit. Als je liever een wat vlakkere kleurkarakteristiek wilt, moet je hem op ‘mat’ zetten. Ook de shutter-timing kun je veranderen – of de ISO-gevoeligheid. De functie om te verscherpen kun je beter op gemiddeld zetten, anders wordt hij te sterk.

De beeldstabilisatie zorgt net als bij de Hero 5 voor goede resultaten, zelfs bij 4K – zij het dan alleen met 30 fps. Geheel volgens verwachting werkt de aansturing van de belichting heel goed. Geluid neemt de Hero 6 normaal gesproken met drie microfoons op. Alleen de automatische omschakeling daartussen is te duidelijk merkbaar. Dat werd pas beter in de stereomodus.

De GoPro-app is alleen te bedienen als je bij het aanmelden een geldig mailadres invoert of een Facebookaccount. Dat is eigenlijk totaal onnodig, maar dan krijg je wel volledige controle over de camera en parameters, kun je de opnames in de gaten houden – en zelfs monteren met kant-en-klare sjablonen inclusief titels. Voor het overzetten van een videobestand van 4 GB naar je smartphone moet je ongeveer 20 minuten rekenen. De accu houdt het al met al slechts zo’n 65 minuten vol.

+ eenvoudige bediening

+ UHD tot 60 fps

+ beeldstabilisatie

– slechts Full HD op de hdmi-uitgang

 


Rollei Action-Cam 530actioncam Rollei Action-Cam 530 action cam

Met het klassieke GoPro-design en een keur aan accessoires maakt de goedkoopste actioncam (prijs circa 170 euro) in deze test op het eerste gezicht geen slechte indruk. Het vijf centimeter grote display aan de achterkant informeert met kleine symbolen over de huidige stand van zaken, bijvoorbeeld hoe vol de accu nog is, welke resolutie ingesteld staat en de status van de stabilisatie.

Het kleine scherm van de Action-Cam 530 blijkt een praktische hulp – zowel bij het kiezen van het cameraperspectief als bij het navigeren door het handig gestructureerde menu. Daarin vind je de gebruikelijke functies, van videoresolutie en witbalans tot timelapse-modus. Ook de elektronische beeldstabilisatie kun je hier activeren. Zonder beschermende behuizing zijn de aansluitingen (micro-usb en -hdmi plus microSD) vrij toegankelijk, ook voor stof en vocht. De accu heeft wel een veilige plaats achter een vergrendelbare klep.

De extra behuizing voor de actioncam biedt betere bescherming. Daarmee moet je ook tot 40 meter diep kunnen duiken. De accu houdt het zelfs volgens de specificaties van de fabrikant slechts 40 minuten vol. De lens van de 530 geeft een kijkhoek van 105 graden, maar in de opnames zie je dat ook terug in duidelijke vervormingen. Rechthoeken voor de camera veranderen in kussens en in de donkere delen zie je soms door elkaar lopende compressie-artefacten. De kleuren in de video’s zijn doorgaans acceptabel, al neigen ze een beetje naar rood.

Sterke bewegingen in het beeld zorgen voor duidelijke rolling-shutter-effecten. Op een gebrek aan licht reageert de 530 met opnames met veel ruis en weinig kleur. De elektronische stabilisatie op basis van de versnellingssensor strijkt licht wiebelen voldoende glad, maar sterkere stoten blijven zichtbaar in de video – zij het afgezwakt. Het opgenomen geluid is hooguit geschikt voor documentatie. De nadruk ligt op de tonen in het midden en door de lage datarate klinkt het nogal blikkerig.

Met de Rollei-app (Android/iOS) moet je de actioncam op afstand kunnen bedienen en de opnames ook kunnen bekijken. Maar bij actieve ‘afstandsbediening’ werkten de bedieningselementen op het apparaat echter helemaal niet meer. Crashes en verbroken verbindingen waren helaas bijna standaard. Je kunt de parameters dan ook beter op de camera zelf aanpassen. Dat geldt ook voor wisselen van video- naar fotomodus.

+ veel meegeleverde accessoires

+ duikbehuizing tot 40 meter

– flets beeld met rolling-shutter-effecten

– instabiele app-bediening

 


actioncam Sony FDR-X3000R action camSony FDR-X3000R

Voor het eerst is er een actioncam met optische beeldstabilisatie. Dankzij het doordachte bedieningsconcept werk je heel makkelijk met de X3000R – ondanks de kleine symbolen in het statusdisplay en de beperkte korte handleiding. Op internet vind je een wat uitgebreidere, maar nogal liefdeloos vormgegeven pdf.

Geheugenkaartje erin, aanzetten en gaan: dat moet lukken als je de microSD in de juiste richting in het slot steekt. Zie je een symbool in het midden van het scherm en knipperen er rode leds, dan heb je de kaart er verkeerd om ingeduwd.

De kans daarop is 50 procent, aangezien het slot zowel microSD-kaarten als microMemorySticks ondersteunt. Als je Sony’s actioncam (prijs circa 600 euro) op een statief zet, kun je de klep voor het kaartslot niet openen. Ook voor de aansluitingen zit een klep om de camera te beschermen tegen spatwater.

Met de onderwaterbehuizing moet je tot 60 meter diep kunnen duiken. Geluid kun je dankzij de microfoonaansluiting ook met een extern apparaat opnemen. De R aan het eind van de productnaam geeft aan dat Sony een afstandsbediening meelevert. Daarmee kun je de X3000 in- en uitschakelen. Ook het menu is hierop beschikbaar, inclusief een knop om een opname te starten. Op het 3,8 centimeter kleine display kun je het opnameperspectief controleren.

In de test hield de accu van de afstandsbediening het langer vol dan die van de actioncam. Die laatste hield er – schijnbaar afhankelijk van de warmte – al na 50 minuten mee op. Met de smartphone-app werkt de bediening prettiger. Die reageert vlot en biedt een werkbare preview. Het pairen met de Android-app PlayMemories mislukte in eerste instantie vanwege een ontbrekend wachtwoord. Pas na een zoektocht op het interne geheugen van de camera konden we dat oplossen.

Met een kijkhoek van 119 graden is het beeld van de X3000 actioncam niet erg groothoek, maar juist lekker vrij van vervorming en artefacten. Het kleurkarakter is aan de krachtige kant, met felle kleuren en een lichte blauwzweem (‘vivid’) – of juist neutraal met beperkte contrasten. Scherpte en detailweergave zijn heel goed.

Korte, snelle bewegingen kon de stabilisatie niet zo goed aan, maar krachtige stoten zwakte de X3000 heel duidelijk af, zonder bijwerkingen of strepen. De dynamiek van sterk bewegende scènes blijft behouden.

+ optische beeldstabilisatie zonder artefacten

+ doordachte menunavigatie

+ heel goede beeldkwaliteit

– duur door (wel handige) afstandsbediening

 


Actioncam: bediening

Naast de technische kwaliteit speelt de bediening van een actioncam een belangrijke rol bij de selectiecriteria. Wat heb je aan een hoge resolutie en goede beeldstabilisatie als je in het vuur van de strijd de opname niet of te laat gestart hebt of als het niet lukte om de opnameparameters aan te passen aan de situatie?

Alleen al om de behuizingen zo goed mogelijk afgesloten te houden, proberen de ontwerpers het aantal aansluitingen en bedieningselementen zo klein mogelijk te houden. Dan moet je het met vijf (Sony), vier (Rollei), drie (Drift en Garmin) of zelfs maar twee (GoPro) knoppen voor elkaar zien te krijgen om alle functies te gebruiken. Vooral bij een camera die je waarschijnlijk niet elke dag, en zonder handleiding in de buurt gebruikt, komt het erop aan dat de belangrijkste functies en parameters direct toegankelijk zijn.

actioncam action cam interface

De Garmin Virb is opmerkelijk eenvoudig te bedienen – dankzij het touchscreen.

Dat geldt in ieder geval voor resolutie en framerate en afhankelijk van de eisen aan de opname ook voor wit en kleurbalans. Daarom hebben we het bedieningsconcept apart beoordeeld en ook de bediening met een app meegenomen. Actioncams worden namelijk vaak gemonteerd op plekken waar je tijdens de opname niet meer bij kunt, zodat je dan aangewezen bent op bediening op afstand.

Daarbij is het nog altijd lastig dat er vertraging zit in de overdracht van de preview naar het mobiele apparaat, oftewel latency. In combinatie met de reactietijd van de cameraman kan deze vertraging er toe leiden dat je de opname te laat start. Bij langduriger gebruik is het bovendien handig dat je de camera ook op afstand weer uit kunt zetten – zo spaar je de accu. In de test lukte dat echter alleen bij de GoPro en de Sony.

Actioncam: mounts

Er is nauwelijks een productcategorie met zo veel verschillende soorten en maten accessoires als actioncams. Vooral de eindeloze lijst mounts – grijpers, houders, spanbanden en veiligheidsverbindingen – laat zien hoe breed het scala aan toepassingen voor deze camera’s is.

Dat leidt tot een paradoxale situatie: bij de dure actioncams – zoals de Sony – besparen de fabrikanten op accessoires, terwijl bij de goedkopere modellen – zoals die van Rollei – diverse houders en adapters meegeleverd worden. Hoewel die gulheid door veel geïnteresseerden als pluspunt beoordeeld wordt, redeneren de aanbieders van camera’s in het hoge prijssegment dat het vrijwel onmogelijk is om een pakket samen te stellen dat voor alle gevallen volstaat. Daarom is het volgens hen zinvoller om zich tot een functioneel minimum te beperken.

Los/vast

actioncam mount action camDat klinkt misschien wel heel erg als indekken, maar de meegeleverde accessoires zijn eigenlijk altijd slechts geschikt voor een paar keer monteren. Voldoende kwaliteit om stevig langdurig gebruik te doorstaan en meerdere keren op verschillende plaatsen vastgemaakt te worden, hoef je bij meegeleverde accessoires niet te verwachten. Het is dan ook aan te raden om naast de prijs voor de camera nog wat geld te reserveren voor toebehoren. Daar kun je namelijk nog flinke bedragen aan spenderen, bijvoorbeeld als je op zoek gaat naar ultiem flexibele en stabiele montageklemmen.

Maar wat je ook nodig hebt, als je blijft twijfelen zit je zonder geschikte bevestiging. Want iets met duct-tape en tiewraps knutselen is geen goed idee. Bij een van onze tests is al eens een camera in de modderige diepten van een meer verdwenen omdat deze noodoplossing het niet hield. In vergelijking met de totaalprijs valt het bedrag voor een veilige klem wel mee en dat is dan goed besteed.

Actioncams: conclusie

Actioncams worden steeds goedkoper. Je hebt er zelfs al met UHD-resolutie voor nog geen 200 euro. De prijsdruk komt uit China. Daar zit het gros van de toeleveranciers die onder eigen naam of met een erop geplakt merk de Europese markt bestormen – zoals Rollei met de Actioncam 530. Zoals in deze prijsklasse gebruikelijk scoort die met veel meegeleverde accessoires, maar kan hij wat betreft beeldkwaliteit niet meekomen met de rest van de geteste apparaten. Daardoor is hij vooral geschikt als instapmodel met weinig ambities – of voor toepassingen waarbij het risico op verlies groot is.

Als je waarde hecht aan goede video’s, moet je wat dieper in de buidel tasten. De duurste camera uit de test, de Sony X3000R, overtuigt met een slimme afstandsbediening met preview. Maar het grootste pluspunt – naast de goede beeldkwaliteit – is de optische beeldstabilisatie. De afstand tot marktleider GoPro met de nieuwe Hero 6 is echter niet bijzonder groot. De elektronische beeldstabilisatie daarvan levert ook prima rustig beeld. De duidelijk te kleurrijke standaardinstelling van het beeld moet je wel nog in het menu aanpassen.

Qua beeldstabilisatie kan verder alleen Drift meekomen met de Ghost, waar deze optie enkel ontbreekt in de 4K-modus. Toch levert de camera dan nog goede beelden. Dankzij de draaibare lens ben je bij deze camera het flexibelst om hem te monteren en daarna aan te passen aan de horizon – een duidelijk voordeel.

De Garmin Virb Ultra 30 is duidelijk gericht op sporters. Hiermee leg je niet alleen beeld vast, maar ook de waarden van diverse sensoren. Met de meegeleverde software kun je je aantal stappen en hartslag synchroniseren met de video. Met zijn gemiddelde prijs en prima beelden is de Virb Ultra 30 niet alleen voor trainingsdoeleinden een goede optie.

(Ulrich Hilgefort,  Joachim Sauer, Herman Heringa, c’t magazine 4/2018)

actioncam testresultaten specificaties action cam

Klik op de tabel voor een grotere uitvoering (in pdf-formaat).

Lees de nieuwste reviews en uitgebreide achtergrondinfo in c't 05/2024

Meer over

Camera's

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Chromecast met Google TV review: beter dan de Chromecast (Ultra)?

In deze review bespreken we of de Google Chromecast met Google TV, die beschikt over een eigen grafische interface, apps en een afstandsbediening, han...

HomeWizard Energy Display review: snel en simpel inzicht in je verbruik

Het monitoren van je energieverbruik wordt pas echt inzichtelijk als je daar meteen inzage in hebt. Het Energy Display toont je alle relevante gegeven...

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Marco den Teuling
Admin
Marco den Teuling

Van een lezer ontvingen we per mail de vraag of een action cam ook als dashcam is te gebruiken.

Bij action cams ontbreken normaliter echter voorzieningen die je wel op dashcams hebt, zoals o.a. ongevalsdetectie, opnemen in een loop, automatische in-/uitschakeling, 12V-stroomvoorziening (vs. batterij), hittebestendigheid (in een geparkeerde auto) en speciaal bevestigingsmateriaal. Daarnaast zijn action cams meestal prijziger.

Dashcams zijn ook niet allemaal even geschikt. In onze uitgebreide test van dashcams lees je wat voor problemen je daarbij kunt tegenkomen.