Na een ongeluk of blikschade heb je graag goede software voor het bekijken van de dashcamvideo’s. In principe kun je de opnamen zonder speciale software bekijken. Evaluatiesoftware helpt echter om meer gegevens mee te nemen, zoals de plaats, snelheid en versnelling.
Vijf dashcams worden geleverd met geschikte evaluatiesoftware voor Windows. Ze lezen en analyseren de videobestanden, en de gps- en sensorgegevens. De BlackVue SD Card Viewer en de ‘alternative DVR player’ van de TrueCam geven ook grafieken weer van de langs- en dwarsversnelling van het voertuig en geven de positie aan op Google Maps. Met de positie en de snelheid moet je echter voorzichtig zijn, want die worden slechts eens per seconde bijgewerkt, iets wat door geen enkele fabrikant wordt vermeld. De BlackVue-software kan de videostream ook per frame bekijken, uitsneden vergroten en deze als schermfoto wegschrijven.
Via de ‘Cloud-view’ krijg je met de pc toegang tot honderden BlackVue-dashcams, als die maar zijn aangesloten op de stroomvoorziening en internet. Zo kregen we toegang tot de opnamen van andere camera’s, zelfs tijdens het rijden, wanneer de BlackVue via een mobiele hotspot met internet verbonden was. Dat werd ons wat te gek.
Eigenlijk zijn de in het gratis basis-cloudpakket inbegrepen en tot 10 minuten begrensde live-weergaven van andere voertuigen waarschijnlijk bedoeld als publiciteitsstunt en meer iets voor geldtransporten of taxi’s. Tegen vergoeding kun je maximaal 29 BlackVue-camera’s op afstand controleren.
Het delen van je eigen camera kun je op elk gewenst moment via de privacy-instelling uitschakelen. Maar tijdens het installeren is dat een van de vele opties waar je je doorheen moet klikken. Als je daarbij dan even niet oplet, heb je de beelden van je dashcam gewoon op internet gezet.
De goedkope dashcams van NavGear en Apeman worden zonder software geleverd, maar zelfs de Garmin-camera van 200 euro heeft wat dat betreft weinig te bieden. De bijbehorende pc-software Garmin Express, die navigatiesystemen voorziet van kaartgegevens, dient hier alleen voor de firmware-update en de radardatabase. De Virb-app is gerecycled van de actioncams van Garmin. Speciaal ontworpen software ontbreekt.
De camera’s van DMAX, Garmin en Transcend laten zich via wifi benaderen. Ze fungeren als accesspoint voor hun app, waarmee je video’s op de telefoon kunt downloaden. De BlackVue gebruikt wifi ook voor het uploaden naar de cloud. Je kunt maximaal drie hotspots definiëren waarbij de camera zich automatisch aanmeldt. Ongevalsvideo’s worden vervolgens automatisch naar de cloud gekopieerd zodra de camera zich binnen het bereik van zo’n hotspot bevindt.