Asrock N100M review: moederbord met cpu voor thuisservers en meer

Elwin Hodžić
0

Inhoudsopgave

  Het Asrock N100M-moederbord met opgesoldeerde cpu is in theorie prima geschiukt voor een thuisserver. In deze review van de Asrock N100M laten we echter zien dat het moederbord nog wel wat finetuning nodig heeft.

  Asrock N100M review

  Geschikt als thuisservers en NAS-systemen

  Goedkope Celeron N- en Pentium N-processors voldoen snel genoeg voor thuisgebruik en vindt men ook in veel hedendaagse NAS-systemen. Bovendien staakt Intel de productie ervan en introduceert opvolgers in de Alder Lake-N-serie, die nogal verwarrende namen hebben, zoals de “Intel Processor N100,” evenals varianten zoals de N50, N97 en N200, en zelfs de Core i3-N300 en Core i3-N305.

  Krachtige N100 met Gracemont-kernen

  Net zoals zijn directe voorganger, de Celeron N5105 (Jasper Lake), presteert de N100 weer iets beter, ondanks dat hij ook vier kernen heeft. Dit komt doordat de N100 dezelfde ‘Gracemont’-efficiëntiekernen heeft als diegene die te vinden zijn in de twaalfde en dertiende generatie Intel Core cpu’s. Echter, de Alder Lake-N-processors missen prestatiekernen (P) en zijn vastgesoldeerd, waardoor ze niet compatibel zijn met LGA1700-moederborden.

  Een geschikt moederbord voor de N100

  Tegenwoordig kun je slechts een paar N100-moederborden vinden, waaronder de Asrock N100M. Je kunt dit bord uitrusten met een M.2 SSD en tot 32 GB aan werkgeheugen. Het bord beschikt over twee SATA-poorten en twee PCIe 3.0-slots. Deze configuratie is geschikt voor desktopgebruikers en thuisservertoepassingen met niet al te veeleisende prestatiebehoeften, omdat de N100 ruimschoots aan deze eisen voldoet.

  Beperkte geheugencontroller en poorten

  Intel heeft de geheugencontroller van de Alder Lake N-chips beperkt, waardoor er slechts één DIMM-slot beschikbaar is voor DDR4 werkgeheugen, wat resulteert in een maximum van 32 GB RAM. De N100 bevat alle chipsetfuncties, en sommigen beschouwen het zelfs als een system-on-chip (SoC) CPU, net zoals zijn Celeron N-voorgangers. Er zijn echter relatief weinig PCIe-, USB- en SATA-poorten beschikbaar in vergelijking met oudere generaties. Dit omvat alleen PCIe 3.0 en USB 3.2 Gen 2 met 10 Gbit/s, in plaats van PCIe 4.0 (of zelfs 5.0).

  Prestatie van de N100 en mogelijke upgrades

  De N100 presteert ongeveer 15 procent sneller dan een Celeron N5105 in de Cinebench R23 benchmark en is zelfs bijna 50 procent sneller bij single-threading, waardoor het een geschikte processor is voor NAS-toepassingen. Ondanks dit prestatievoordeel blijft de N100 echter ver achter bij de huidige desktopprocessors, zoals de Core i3-13100, die bijvoorbeeld 2,4 keer meer punten behaalt in Cinebench R23.

  Stroomverbruik

  Houd er rekening mee dat de processorkoeler van de Asrock N100M aanzienlijk opwarmt tijdens langdurige volledige belasting. De Xe grafische kern in de N100 is niet geschikt voor veeleisende 3D-games, maar heeft wel hardwaredecoders en -encoders voor moderne videoformaten zoals VP9, H.265 en AV1. Het bord is ook in staat om twee 4K-displays aan te sturen met een framesnelheid van 60 Hz.

  Helaas heeft het Asrock BIOS de energiebesparende functies van de N100 niet optimaal geconfigureerd, waardoor het moederbord in de standaardconfiguratie maar liefst 15 watt verbruikt in de inactieve modus. Nadat we PCIe ASPM in de BIOS-instellingen hebben ingeschakeld, is dit enigszins verbeterd, en met geoptimaliseerde instellingen in het Windows-energiebeheer is het stroomverbruik zelfs gedaald tot minder dan 13 watt, zelfs als het beeldscherm is uitgeschakeld. Toch blijft dit aanzienlijk hoger dan wat we zouden wensen voor een dergelijk moederbord; een verbruik van 5 tot 7 watt zou meer passend zijn. Bij continu gebruik en een stroomprijs van 40 cent per kilowattuur zou dit leiden tot ongeveer 18 euro extra kosten per jaar als gevolg van overmatig energieverbruik.

  Linux-compatibiliteit

  De Asrock N100M werkt vlot onder Linux (Ubuntu 23.04), hoewel het stroomverbruik inactief iets hoger is dan onder Windows. Dit moederbord ondersteunt alleen opstarten in UEFI-modus en kan geen oude besturingssystemen opstarten in de BIOS-compatibele modus.

  Conclusie Asrock N100M review

  Al met al is de Intel N100 een aantrekkelijke keuze voor thuisservers en NAS-systemen, en de Asrock N100M biedt grotendeels passende functies. Hij is echter minder geschikt voor langdurige zware belasting, vooral in een compacte ventilatorloze behuizing.

  Met een prijs van circa 135 euro is de N100M ook relatief duur en verbruikt hij 15 watt inactief vermogen, wat teleurstellend is gezien de verwachtingen. We kunnen alleen maar hopen dat Asrock de prijs verlaagt en het energieverbruik beheert via BIOS-updates.

  Asrock N100M review: plus- en minpunten

  +Performance voldoende voor thuisserver
  Hoog idle energieverbruik
  Prijzig

  Asrock N100M specificaties

  Fabrikant

  Asrock

  Processor

  N100 (Alder Lake-N, 4 kernen, turbo 3,4 GHz)

  Formaat

  Micro-ATX

  Werkgeheugen

  DDR-3200, max 32 GB

  Interne aansluitingen

  2 × SATA, 1 × USB 3.2 Gen 1, 2 × USB 2.0, 1 × TPM, 1 × M.2 2230 E-Key voor Intel-wifi (CNVIo), 1 × PCIe 3.0 x16 (2 lanes), 1 × PCIe 3.0 x1, 1 × M2 PCIe 3.0 x2

  Shoplink en prijsAmazon, circa 135 euro

  Meer van zulke hardware reviews? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Deel dit artikel

  Elwin Hodžić
  Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

  Lees ook

  Logitech MX Brio review: webcam voor zakelijke gebruikers én streamers

  In deze review nemen we de Logitech MX Brio onder de loep. Dit is een webcam die is gericht op meer dan één doelgroep: zowel fanatieke vergaderaars al...

  Samsung Music Frame review: elegante geluidsoplossing voor elk interieur

  Samsung heeft een nieuwe streaming-luidspreker uitgebracht, de Music Frame, waarover wij je in deze review meer vertellen.

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er