Adata SE920 review: externe ssd met USB4

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

    USB4 belooft een snelheidsverdubbeling ten opzichte van USB 3.2 Gen 2×2. In deze Adata SE920 review kijken we wat de eerste verkrijgbare USB4-ssd presteert. Er blijken nog wat haperingen te zijn.

    Adata SE920 review

    USB4 en Thunderbolt

    De Adata SE920 maakt gebruik van de Asmedia ASM2464PD-controller, die ook oudere usb-versies en Thunderbolt ondersteunt. USB4 biedt tot 40 Gbit/s en Adata noemde bij de introductie een transfersnelheid van 4 GB/s. Bij een eerste test via USB4 met lezen van grote bestanden onder Windows 11 haalden we een nette 3770 MB/s. Bij schrijven haalde de ssd echter slechts 280 MB/s. Via Thunderbolt 3 op een Intel-NUC werd de daarop beloofde 3,2 GB/s bij lezen gehaald, maar bij schrijven zagen we wederom slechts 260 MB/s. Op een Mac en via USB 3.2 Gen 2×2 op een Windows-pc haalden we wel hoge schrijfsnelheden, dus waarom niet onder Windows via USB4 of Thunderbolt?

    USB-ssd in Windows

    Het antwoord van Adata was dat Microsoft de schrijfcache-instelling voor usb-media in Windows heeft gewijzigd. Daarnaast verwees Adata naar een Windows-probleem met USB4. Zowel met geactiveerde schrijfcache als bij een duurtest met H2testw haalden we veel hogere
    schrijfsnelheden dan 280 MB/s. Met schrijfcache was het 3,7 GB/s. Een precieze waarde voor USB4-schrijfsnelheden onder Windows kunnen we daardoor niet geven.

    Gebruik je de ssd onder Windows 11, dan moet je voor optimale prestaties de schrijfcache voor de ssd activeren via Apparaatbeheer. Dan moet je echter niet zomaar de ssd loskoppelen maar dat doen via het pictogram in het systeemvak, anders dreigt er dataverlies. Bij macOS is dat de standaardprocedure en zorgt de standaard actieve cache van het besturingssysteem voor hoge schrijfsnelheden.

    Ssd met ventilator

    De ssd is voorzien van een uitschakelbare ventilator, die bij minutenlange acties ook echt wel nodig is voor de koeling. Voor het inschakelen schuif je de behuizing iets open, waardoor hij circa 1,7 cm langer wordt. Eventueel kun je een programma zoals Smartmontools gebruiken om je te laten waarschuwen als de temperatuur te hoog wordt. Op 25 cm afstand was het geluidsniveau met ingeschakelde ventilator 1,0 sone. Het lichte ruisen kun je ook na uitschakelen van de pc nog horen als de usb-aansluiting stroom blijft leveren. Via het BIOS kun je dat doorgaans deactiveren.

    Adata SE920 review externe USB4 ssd

    Conclusie Adata SE920 review

    De Adata SE920 laat gemengde gevoelens achter, maar dat ligt mogelijk aan Windows en niet aan Adata. Het wachten is op een Windows 11-update en andere USB4-ssd’s voor meer praktijkresultaten. Heb je geen problemen met het handmatig activeren van de schrijfcache en omslachtiger loskoppelen, dan biedt de SE920 erg hoge snelheden voor een relatief gunstige prijs.

    Adata SE920 review: plus- en minpunten

    +Goede prestaties …
    ±… afhankelijk van systeem
    Ventilator soms noodzakelijk

    Adata SE920 specificaties

    Fabrikant

    Adata

    Type-aanduidingSE920-1TCBK
    SysteemeisenUSB (USB4 aanbevolen)
    Afmetingen(b × d × h)6,4 × 10.5 /12.3 × 1,6 cm
    Gewicht182 g
    Shoplink en prijsAmazon, circa 190 euro

    Meer van zulke hardware reviews?

    Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

    Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

    Deel dit artikel

    Marco den Teuling
    Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

    Lees ook

    Weer een nieuwe USB-versie: USB4 2.0 met snelheden tot 80 Gbit/s

    Er is weer een nieuwe USB-versie: USB4 2.0, niet te verwarren met USB 2.0. Kun je het nog volgen? Lees meer over de wirwar van USB-versies.

    Externe ssd met usb-aansluiting: zes modellen getest

    Een externe ssd met usb-aansluiting is handiger dan een usb-stick als je flink wat bestanden wilt meenemen. We hebben verschillende externe ssd's gete...

    0 Praat mee
    avatar
      Abonneer  
    Laat het mij weten wanneer er