jpeg XS-formaat voor streaming video en VR

Alieke van Sommeren
0

jpeg XS

De organisatie achter de ontwikkeling van jpeg heeft een nieuw formaat aangekondigd voor streaming video en Virtual Reality: jpeg XS. Het nieuwe formaat biedt een compressie van factor zes, maar het eindresultaat is nauwelijks te onderscheiden van het origineel. Net als jpeg is jpeg XS beschikbaar gesteld onder een opensource-licentie.

Het compressieproces is simpeler en sneller en daardoor zuiniger. De uiteindelijke bestanden zijn wel groter dan bij jpeg (met compressiefactor 10), maar dankzij vlotte breedbandverbindingen via wifi en 5G zal dat niet zo’n groot punt zijn. Een van de doelen is om de bestanden te streamen in plaats van ze op te slaan op apparaten met een beperkte hoeveelheid opslag.

Toekomstmuziek

Ruimtevaartorganisatie ESA zou al interesse hebben getoond in jpeg XS. De efficiëntere compressie is handig voor ruimtesondes, waarbij met weinig energie foto’s worden gemaakt. Maar jpeg XS is ook bedoeld voor gebruik in zelfrijdende auto’s of filmbewerking. Het formaat wordt al overwogen als editing-formaat in de filmindustrie. Editors kunnen materiaal dat met verschillende apparaten is gemaakt direct in editing-software importeren. Op dit moment maakt elk merk videocamera dat HDR gebruikt nog gebruik van zijn eigen coderingsformaat, waardoor transcoding nodig is. Jpeg XS maakt dit eenvoudiger door één universeel formaat te bieden.

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Ubuntu 24.04 LTS release: dit kun je verwachten van deze nieuwe versie

Canonical heeft de langverwachte release van versie 24.04 LTS van zijn eigen Linux distributie Ubuntu op tijd uitgebracht. Veel beheerders keken ernaa...

Flink besparen op internet en tv met deze Odido aanbieding

Ben je op zoek naar manieren om te besparen op internet en tv? Of het nu gaat om het vinden van een voordelig abonnement of vanwege een recente verhui...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er