Fedora 39 release: dit moet je weten over deze nieuwe versie

Daniel Dupré
1

Versie 39 van Fedora houdt zich redelijk in en introduceert geen radicale veranderingen. Deze distributie van Linux introduceert de nieuwe Gnome 45-desktopomgeving en de Immutable-varianten hebben een nieuwe toevoeging met de Budgie-desktop.

Fedora 39 release: dit moet je weten over deze nieuwe versie

Releasevertraging en Veranderingen in het Team

Fedora Linux 39 verscheen drie weken na de oorspronkelijk geplande releasedatum. Vertragingen zijn bij die Linux-distributie niet ongebruikelijk: de ontwikkelaars nemen tijdens hun wekelijkse vergaderingen op hun mailinglijst de beslissing of een Fedora-versie klaar is voor release. Bugs in de Grub 2.06-bootloader en in de Shim-loader voor UEFI hielden recentelijk de release tegen. Bovendien werd de positie van Fedora Program Manager in mei 2023 opgeheven als onderdeel van verdere besparingen en herverdeling van verantwoordelijkheden bij de ontwikkeling van Fedora door IBM/Red Hat.

Vernieuwingen in Fedora 39

Fedora Linux 36 werd ook getroffen door een vergelijkbaar lange vertraging, maar toen leverde dat wel duidelijk zichtbare vernieuwingen op. In de huidige Fedora 39 zijn de vernieuwingen te overzien: de belangrijkste Workstation-editie beschikt over de nieuwe Gnome 45-desktopomgeving, die hier in zijn pure vorm beschikbaar is zonder enige aparte shell-extensie. Alleen het welkomstscherm komt van Fedora. Gnome 45 heeft meer toepassingen geport naar de moderne grafische bibliotheek Gtk4 en de standaardtoepassingen (core-apps) opgeschoond. Ook is de activiteitenknop in de linkerbovenhoek aangepakt. Die eigenaardige knop heeft altijd de nodige kritiek gekregen en is nu vervangen door een grafisch element dat de verschillende werkvlakken en de positie van de actieve ruimte weergeeft.


Altijd op de hoogte blijven omtrent al het Linux nieuws?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Software-updates en kernelversie

Softwarepakketten en componenten zijn bijgewerkt naar nieuwe versies. LibreOffice 7.6 is beschikbaar, de GNU Toolchain is opgewaardeerd naar GCC 13.2 en Python is al beschikbaar in de versie 3.12 die begin oktober verschenen is. Na het installeren staat versie 6.5 van de Linux-kernel op het systeem, maar naar verwachting zal nog voor het einde van het jaar de kernel worden bijgewerkt naar 6.6. Hoewel Fedora geen rolling-release is, houdt het niet noodzakelijk vast aan grote versies van de kernel, zoals andere distributies dat doen. Als een nieuwere kernel met acceptabele inspanning kan worden toegevoegd, gebeurt dat ook.

Uitgestelde veranderingen

Oorspronkelijk geplande (grote) veranderingen zoals de overstap naar de DNF5-pakketbeheerder, de integratie van de Grub 2.12-bootloader en de presentatie van de nieuwe web UI-installer, zijn door de ontwikkelaars opnieuw uitgesteld. Een nadere blik op de changelog in Fedora 39 onthult echter interessante vernieuwingen onder de oppervlakte: om ruimte te maken voor Unified Kernel Images (UKI’s) van toekomstige Fedora-versies, wordt bij nieuwe installaties de EFI System Partition (ESP) vergroot naar 500 MB. Om het gebruik van Grub als bootloader op UEFI-systemen te vermijden, kan bij Fedora 39 het installatieprogramma geïnstrueerd worden om in plaats daarvan met Systemd-boot op te starten. Dat is nog experimenteel en vereist dat de bootoptie inst.sdboot wordt doorgegeven aan de kernel in het bootmenu van het installatiemedium.

Diverse desktopopties en Immutable-varianten

Zoals gebruikelijk is Fedora op de downloadpagina niet alleen beschikbaar met Gnome, maar ook met een groot aantal andere desktops in de vorm van spins: KDE Plasma 5.27, XFCE 4.18, Cinnamon 5.8, Mate 1.26, Lxqt 1.3, Budgie 10.8, Lxde zijn als aparte edities beschikbaar om te downloaden als installeerbare livesystemen. Inmiddels zijn daar ook de desktop i3, die met tiles werkt, en de minimalistische Wayland-interface Sway bij inbegrepen. Alle spins zijn niet alleen beschikbaar voor de x86-64 architectuur, maar ook voor ARM. Daarnaast zijn er weer twee Fedora-varianten met een onveranderlijk basissysteem, de zogenaamde immutable-varianten, waarvan de software uitsluitend via flatpacks geleverd wordt. Fedora Silverblue met Gnome en de meer recente Kinoite-variant met KDE Plasma 5.27 worden nu vergezeld door een andere editie genaamd Onyx met Budgie als werkomgeving. Zoals gebruikelijk is een gedetailleerde lijst van alle nieuwe mogelijkheden in de nieuwe Fedora-distributie te vinden in de release-notes, die deze keer overzichtelijker zijn.


Altijd op de hoogte blijven omtrent al het Linux nieuws?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Meer over

Linux

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Bestel nu je tickets voor c’t live 2024!

Bestel nu je tickets voor c't live 2024!

Pre-order nu de nieuwe special: Alles over Artificiële Intelligentie

De ontwikkelingen op het gebied van Artificiële Intelligentie volgen elkaar snel op. Je kunt er niet alleen artikelen mee (door laten) schrijven, foto...

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Aldert Hovinga
Lezer
Aldert Hovinga

Een van oorsprong Duits blad schrijf vrijwel nooit over de beste van oorsprong Duitse Linux versie OpenSuse ,
ben al vele jaren gebruiker van OpenSuse, ondertussen bezig met 3 verschillende versies, Leap 15.5 , Tumbleweed en de nieuwste ontwikkeling MicroOs .