Inkless: printen zonder inkt

Redactie
0

De Delftse spin-off Inkless heeft een procedé ontwikkeld om met een laser tekst op papier te branden. Door dit printen zonder inkt zet het bedrijf de wereldwijde printmarkt op zijn kop.

De monochrome techniek is door Inkless in samenwerking met de Optics Research Group van de TU Delft ontwikkeld. De truc bij het carboniseren van het papier, zoals het officieel heet, is om niet door het papier heen te branden en toch een permanente print van een voldoende zwartheid te bereiken. De technologie is vastgelegd in meerdere patenten.

Bedenker van de techniek is Venkatesh Chandrasekar, die er zijn afstudeerproject van maakte. Hij richtte het bedrijf op samen met medestudent Arnaud van der Veen. Inkless telt inmiddels zeven medewerkers.

Vinding heeft gunstig effect op milieu

Volgens Inkless heeft hun vinding een gunstig effect op het milieu omdat cartridges, toners en speciale coatings niet meer nodig zijn. “Van alle cartridges wordt maar 30 procent gerecycled. De rest belandt op de vuilnisbelt, waar het meer dan 450 jaar kan duren voordat een tonercartridge volledig verteerd is”, meldt het bedrijf op zijn website. Het nieuwe printen zou over twee jaar op de markt kunnen zijn.

Een bekende printen-zonder-inkt oplossing bestaat al langer in de vorm van bijvoorbeeld kassabonnetjes die geprint worden op thermisch papier. Maar die oplossing heeft een laag contrast en is verre van permanent.

Inless sample

Voorbeeld van een tekst die door Inkless met laser op papier is gebrand.

Deel dit artikel

Lees ook

KPN inflatiecorrectie 2023: dit is wat je kunt verwachten als KPN-abonnee

Ook KPN komt met een inflatiecorrectie van 2023, net als de Ziggo inflatiecorrectie 2023. Wel beperkt KPN de prijsverhoging tot 6,4 procent in tegenst...

ChatGPT-app nu beschikbaar voor iOS in Nederland & België

Eindelijk is het zover: je kunt nu ChatGPT gebruiken als app op iOS in Nederland en België. De officiële ChatGPT-app is vanaf nu te downloaden op je i...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er