Britse geheime dienst achter aanval Belgacom

Redactie
0

De Britse geheime dienst GCHQ blijkt achter de groots opgezette spionageaanval op het Belgische telecombedrijf Belgacom te zitten. Dat meldt Der Spiegel op basis van documenten van NSA-klokkenluider Edward Snowden. Daaruit zou blijken dat de Government Communications Headquarters onder de schuilnaam ‘Operation Socialist’ Belgacom beter wilde bespioneren en een beeld probeerde te vormen van de infrastructuur van het bedrijf.

Het tijdschrift meldt dat de aanval verliep via meerdere werknemers van Belgacom die afluistersoftware in de maag gesplitst hadden gekregen. Daarvoor zouden ze ongemerkt omgeleid zijn naar sites waar de software dan geïnstalleerd werd. De Braziliaanse televisiezender Globo liet eerder al weten dat de NSA op die manier te werk gaat bij bedrijven. Als de toegang eenmaal opgezet is, werkt de geheime dienst zich dan verder het interne netwerk in. In het geval van Belgacom ging het erom bij de centrale core-router van het bedrijf te komen. Die handelt internationale traffic af. De controle daarover zou dan door de GCHQ misbruikt moeten worden voor man-in-the-middle-attacks op smartphone-gebruikers.

Begin deze week werd bekend dat Belgacom een klacht had ingediend tegen onbekenden. Het parket vermoedde al dat het daarbij om staatsspionage ging, maar in eerste instantie ging de verdenking uit naar de Amerikaanse geheime dienst NSA. De regering verklaarde daarop dat als dit vermoeden bevestigd zou worden sprake was van cyberspionage, wat absoluut veroordeeld zou worden. De Belgische privacycommissie is een eigen onderzoek gestart.

Deel dit artikel

Lees ook

Deze Delta aanbieding voor glasvezel moet voor nieuwe klanten zorgen

Heb jij of wordt er binnenkort glasvezel van Delta bij jou aangelegd? Dan hebben wij goed nieuws voor je. Delta heeft momenteel een leuke aanbieding w...

NordVPN lanceert Saily: een nieuwe wereldwijde eSIM-service

Nord Security, het moederbedrijf van NordVPN, heeft zojuist zijn nieuwste product gelanceerd onder de naam Saily. Dit is een nieuwe wereldwijde eSIM-s...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er