PCIe in plaats van SATA als interface voor harde schijven

Daniel Dupré
0

Jason Adrian, hardware-architect bij Microsoft, stelt voor om de sata-interface van harde schijven te vervangen voor PCI Express, inclusief het NVMe-protocol.

Hard Disk

Bij ssd’s heeft PCI Express zich inmiddels gevestigd als de interface, zij het in de vorm van een PCIe-plug-in kaart, een M.2-slot of een U.2-poort, die voornamelijk in servers wordt gebruikt. Voor harde schijven zijn SATA en – vooral in grotere installaties – SAS-harddisks echter nog steeds gangbaar. Op de Open Compute Summit heeft Microsoft-manager Jason Adrian nu voorgesteld dat harde schijven ook een PCIe-verbinding moeten hebben.

De snelheid van harde schijven speelt waarschijnlijk slechts een ondergeschikte rol. Hoewel het mogelijk is dat toekomstige hdd’s ooit de SATA-limiet van ongeveer 560 MB/s zullen bereiken, zal dat waarschijnlijk nog wel een tijdje duren. Daar zijn nieuwe technologieën voor nodig, zoals HAMR (Heat Assisted Magnetic Recording) en MAMR (Microwave Assisted Magnetic Recording), die niet alleen meer opslagcapaciteit beloven, maar ook hogere snelheden kunnen bereiken dankzij veel hogere bit-dichtheid.

Volgens Adrian vormt PCIe feitelijk de native interface naar de cpu. NVMe maakt niet alleen de vertaalslag van het AHCI-protocol overbodig, maar vereenvoudigt ook het ontwerp, met name voor servers. In plaats van te zorgen dat de PCIe-controllers in processors ook SATA 6G spreken of tussen de harde schijf en de processor SAS-controllers te hangen, zou je dan PCIe HDD’s flexibel direct aan de cpu kunnen koppelen.

De overdrachtssnelheid van een enkele PCIe 3.0 lane (bijna 1 GB/s) per harde schijf zou de komende jaren nog voldoende zijn zonder zaken af te remmen. Bovendien zouden ontwikkelaars dan gemakkelijker dan nu het geval is een mix van ssd’s en harde schijven kunnen toepassen. Meer details zijn te vinden in de storage-sectie van het Open Compute Project.

Op dit moment ziet de industrie de noodzaak hiervan niet in, vervolgde Adrian. Hij verwacht dat het idee uiteindelijk wel zal worden overgenomen, ook al zal dat de komende vijf jaar nog niet het geval zijn.

Het idee is overigens niet geheel nieuw: op de Computex in 2014 toonde Western Digital al een harde schijf met PCIe-verbinding. Alleen was toen de reden voor de snellere interface het extra flash-geheugen dat op de printplaat in de schijf was geïnstalleerd.

(Lutz Labs/Daniel Dupré)

 

Meer nieuws lees je in c't magazine 4/2023

Meer over

Opslagmedia

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Windows 11 standaard apps instellen gaat makkelijker worden

Microsoft is bezig met het consistent en gemakkelijk toegankelijk maken van het instellen van standaard-apps in Windows 11. Het bedrijf is van plan om...

Windows 11 Unified Update Platform geïntroduceerd door Microsoft

Op 28 maart gaat Microsoft het "Unified Update Platform" gebruiken voor Windows 11. Dit platform zorgt ervoor dat gebruikers minder gegevens hoeven te...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er