XBMC heet voortaan Kodi

Noud van Kruysbergen
0

kodiXBMC is verleden tijd. Zoals afgelopen zomer al werd aangekondigd, hebben de ontwikkelaars hun mediacenterprogramma met het uitkomen van versie 14 (codenaam Helix) omgedoopt in Kodi Entertainment Center. De reden daarvoor was tweeledig: men wilde voorgoed afrekenen met de herinnnering aan de Xbox – waar het programma oorspronkelijk voor bedoeld was – en men wilde volledige zeggenschap hebben over de naam.

Maar ook inhoudelijk is er het een en ander veranderd in Helix. FFmpeg is geüpgraded naar versie 2.4.4. Daarmee kan Kodi video’s in de formaten H.265 (HEVC) en VP9 afspelen. Die moderne codecs beloven veel kleinere bestandsgroottes bij een vergelijkbare kwaliteit dan de voorgaande videoformaten. Het decoderen van H.265 gebeurt echter volledig in de software, zodat minder krachtige computers als de RaspBerry Pi in de knel kunnen komen.

DLNA/UPnP- en Airplay-ondersteuning zijn in Kodi 14 verbeterd, het inlezen van de mediabibliotheek bij het starten is versneld en het gebruik van de hardwareversnelling in de Android-versie is verbeterd. De Linux-versie moet Intel-hardware als de NUC en Chromeboxen beter benutten. Het updategedrag van add-ons is nu in te stellen.

Kodi 14 (Helix) is beschikbaar in versies voor Android, Linux, Mac OS X, iOS en Windows. Als je Kodi-mediacenter op een Raspberry Pi of een x86-computer wil installeren, kun je eenvoudig de OpenELEC-distributie nemen. OpenELEC-versie 5 bevat Kodi 14. Voor het updaten van een oudere XBMC-installatie raden de ontwikkelaars aan om een back-up van de mediabibliotheek en de instellingen te maken omdat je achteraf niet meer terug kunt.

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Mozilla Firefox verzamelt nu standaard gebruikersgegevens door update

Mozilla Firefox 128 is er en valt op, niet door praktische nieuwe functies, maar door een controverse over gegevensbescherming. Gebruikers beschuldige...

c’t-live 2024 spreker: Eric van Uden

c’t-live 2024: Wat zijn de gevolgen voor je (thuis)netwerk als je multi-gigabit internetverbinding eenmaal binnen is? Eric van Uden

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er