XBMC heet voortaan Kodi

Noud van Kruysbergen
0

kodiXBMC is verleden tijd. Zoals afgelopen zomer al werd aangekondigd, hebben de ontwikkelaars hun mediacenterprogramma met het uitkomen van versie 14 (codenaam Helix) omgedoopt in Kodi Entertainment Center. De reden daarvoor was tweeledig: men wilde voorgoed afrekenen met de herinnnering aan de Xbox – waar het programma oorspronkelijk voor bedoeld was – en men wilde volledige zeggenschap hebben over de naam.

Maar ook inhoudelijk is er het een en ander veranderd in Helix. FFmpeg is geüpgraded naar versie 2.4.4. Daarmee kan Kodi video’s in de formaten H.265 (HEVC) en VP9 afspelen. Die moderne codecs beloven veel kleinere bestandsgroottes bij een vergelijkbare kwaliteit dan de voorgaande videoformaten. Het decoderen van H.265 gebeurt echter volledig in de software, zodat minder krachtige computers als de RaspBerry Pi in de knel kunnen komen.

DLNA/UPnP- en Airplay-ondersteuning zijn in Kodi 14 verbeterd, het inlezen van de mediabibliotheek bij het starten is versneld en het gebruik van de hardwareversnelling in de Android-versie is verbeterd. De Linux-versie moet Intel-hardware als de NUC en Chromeboxen beter benutten. Het updategedrag van add-ons is nu in te stellen.

Kodi 14 (Helix) is beschikbaar in versies voor Android, Linux, Mac OS X, iOS en Windows. Als je Kodi-mediacenter op een Raspberry Pi of een x86-computer wil installeren, kun je eenvoudig de OpenELEC-distributie nemen. OpenELEC-versie 5 bevat Kodi 14. Voor het updaten van een oudere XBMC-installatie raden de ontwikkelaars aan om een back-up van de mediabibliotheek en de instellingen te maken omdat je achteraf niet meer terug kunt.

Deel dit artikel

Lees ook

PCIe in plaats van SATA als interface voor harde schijven

Jason Adrian, hardware-architect bij Microsoft, stelt voor om de sata-interface van harde schijven te vervangen voor PCI Express, inclusief het NVMe-p...

Asus kondigt AMD B550 moederborden aan

Asus heeft een nieuwe serie moederborden aangekondigd met de nieuwste AMD B550-chipset. De chipset introduceert PCI Express 4.0 op mainstream moederbo...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er