ChatGPT wederom beschuldigd van gebrekkige gegevensbescherming

Elwin Hodžić
0

Italië beschuldigt OpenAI opnieuw ervan onvoldoende aandacht te besteden aan gegevensbescherming. Ondertussen schommelt de Europese wetgeving voor AI enorm.

Ultimatum voor OpenAI in Italië

Binnen de komende 30 dagen moet OpenAI een standpunt innemen in Italië, anders kan de dienst opnieuw worden geblokkeerd. Het bedrijf wordt beschuldigd van onvoldoende naleving van de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). De gegevensbeschermingsautoriteit Garante is van mening dat de manier waarop ChatGPT met gebruikersgegevens omgaat in strijd is met de Europese wet.


Op de hoogte blijven omtrent alles over ChatGPT?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Onderzoek en eerdere maatregelen

Voorafgaand aan het huidige besluit heeft een maandenlang onderzoek plaatsgevonden. Kort nadat de chatbot verscheen, blokkeerde Italië de toegang om redenen van gegevensbescherming.

OpenAI heeft vervolgens maatregelen aangekondigd en toegelicht waarmee het wilde voldoen aan verzoeken om gegevensbescherming. Mensen in Italië mochten aanvankelijk weer gebruik maken van de dienst, maar nu blijkt dat de onderzoeken niet naar tevredenheid van de autoriteiten waren.


Op de hoogte blijven omtrent alles over ChatGPT?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Onduidelijkheid over beschuldigingen

Het is echter onduidelijk waarvan de Italiaanse Garante OpenAI precies beschuldigt; men zegt dat dit afhangt van één enkel twistpunt. De eerste blokkade betrof de vraag of OpenAI toestemming mocht krijgen om gebruikersgegevens die via de chatbot binnenkwamen, te verzamelen en te evalueren.

Autoriteiten zouden ook de ‘hallucinaties’ van het systeem als potentieel gevaarlijk hebben geclassificeerd. Daarnaast was er discussie over of kinderen ChatGPT mochten gebruiken of dat zij er voldoende tegen beschermd waren.

Mogelijke sancties en wijzigingen in ChatGPT

OpenAI heeft duidelijk een deadline van 30 dagen opgelegd gekregen, waarbij wordt benadrukt dat het niet nakomen van deze termijn kan leiden tot een boete van maximaal vier procent van de wereldwijde omzet van OpenAI.

Volgens de website TechCrunch zou een dergelijke uitspraak kunnen resulteren in de eis dat OpenAI de fundamentele werking van ChatGPT moet aanpassen. De haalbaarheid van deze aanpassing wordt echter betwijfeld.

Andere juridische kwesties en onderzoeken

Vragen over auteursrecht bij het trainen van de AI-modellen staan ​​los van het geschil. Ook op dat punt zijn er juridische geschillen, onder meer in de VS, waar de New York Times OpenAI ervan beschuldigt inhoud zonder toestemming te gebruiken .

Verder is het nogal ongemakkelijk voor OpenAI dat verschillende mededingingsautoriteiten onderzoeken of de investeringen van Microsoft meer op een overname lijken.

Onzekerheid over de AI-wet van de EU

Aankomende vrijdag zal de definitieve versie van de AI-wet, oftewel de AI-verordening van de EU, door alle lidstaten worden ondertekend. Italië dreigt, samen met Duitsland en Frankrijk, het plan ongedaan te maken. Dan zou er opnieuw over de hele wetstekst moeten worden onderhandeld – onder een regering die er na Europese verkiezingen anders uitziet.


Op de hoogte blijven omtrent alles over ChatGPT?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

AZ – Ajax live kijken? Zo kun je kosteloos deze wedstrijd bekijken

De wedstrijd tussen AZ en Ajax staat voor de deur: vandaag om 16:45 uur nemen de nummer 4 en 5 van de Eredivisie het tegen elkaar op. Wil je de wedstr...

Met deze Odido aanbieding kun je aanzienlijk besparen op internet en tv

Ben je op zoek naar manieren om te besparen op internet en tv? Of het nu gaat om het vinden van een voordelig abonnement of vanwege een recente verhui...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er