Brand door usb-kabel

Redactie
0

Hotline-uitroeptekenEen lezer meldde ons dat zijn usb-laadkabel in brand was gevlogen en schroeisporen op zijn tapijt had veroorzaakt. Een pikant detail daarbij was dat de bewuste kabel op dat moment helemaal niet gebruikt werd, maar alleen op de lichtnetadapter was aangesloten. Vermoedelijk is hij in brand gevlogen omdat er in de kabel of in de stekker kortsluiting is ontstaan. Misschien is hij er per ongeluk met de wieltjes van een bureaustoel overheen gereden, zodat er een sterke stroom doorheen kon. Dat de smeltzekering in de usb-adapter niet werkte kan meerdere oorzaken hebben: mogelijk zat er geen in of had de kabel een dusdanig hoge interne weerstand dat de stroom binnen het toegestane bereik bleef. In het geval van de lezer was de adapter geschikt voor een stroomsterkte van 2,4 ampère, bij een spanning 5 volt is dat 12 watt. Dat is voldoende om een dunne kabel sterk te verhitten.

Voorkom brand, haal je adapter uit het stopcontact

Het is veiliger om adapters die je niet gebruikt uit het stopcontact te halen of stekkerdozen met een schakelaar te gebruiken. Koop ook altijd adapters en kabels van een goede kwaliteit en behandel ze met zorg. Sluit mobiele apparaten zo min mogelijk op een oplader aan als je er niet bent – hoe groter de accu en hoe sterker de laadstroom, des te groter het brandgevaar. Dat geldt vooral voor apparaten en accu’s van dubieuze afkomst die wellicht niet voldoen aan de Europese voorschriften, zoals goedkope apparaten en kabels die via bepaalde webshops rechtstreeks vanuit China geleverd worden.

Meer over

USB

Deel dit artikel

Lees ook

Waar moet je op letten bij het kopen van een ssd?

Op dit moment zijn ssd's zeer betaalbaar, met bepaalde exemplaren van 2 terabyte die minder dan 75 euro kosten. Ondanks de vele goede deals is het bel...

Windows update: optionele updates wel of niet installeren?

In Windows 11 en Windows 10 verschijnen af en toe ‘Optionele ­updates’. Maar wat moet je met die updates? Zo check je dat.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er