Topprestaties in Windows 10

Daniel Dupré
0

Ik heb gehoord dat het nu mogelijk is om in Windows 10 een ‘Topprestaties’- modus in te schakelen. Hoe doe ik dat en wat mag ik ervan verwachten?

Microsoft heeft enkele maanden geleden de speciale versie Windows 10 Pro for Workstations uitgebracht. In tegenstelling tot de andere Windows 10- (Pro-)versies ondersteunt deze tot 6 TB werkgeheugen en vier fysieke processors – net als bij bepaalde versies van Windows Server. Windows 10 Pro for Workstations heeft een energiebeheerschema dat andere Windows 10-versies niet hebben en dat ‘Topprestaties’ heet. De naam belooft nog hogere prestaties dan de ‘Hoge prestaties’, die je normaal in Windows 10 ziet. Volgens Microsoft vermijdt dit schema met name de zogenaamde microlatency’s, oftewel vertraging bij startende processen die worden veroorzaakt door de energiebesparingsfuncties.

 

Windows 10 Topprestaties

Het energiebeheerschema ‘Topprestaties’ klinkt geweldig, maar levert weinig resultaat op.

Het energiebeheerschema kan ook op andere Windows 10-versies vanaf 1803 (april update) worden geactiveerd. Daarvoor moet je een opdrachtprompt (cmd.exe) als administrator uitvoeren (rechter muisknop) en dan het commando

powercfg -duplicatescheme e9a42b02-d5df-448d-aa00-03f14749eb61

invoeren. Daarna kun je de prompt weer sluiten en ‘Een energiebeheerschema selecteren’ openen. Als de optie Topprestaties niet ziet, moet je op ‘Aanvullende schema’s weergeven’ klikken. De optie zou dan moeten verschijnen, soms moet de pc eerst opnieuw worden opgestart. Als de optie dan in beeld is, kun je hem eenvoudig aanvinken.

Meer handige tips vind je in c't 06/2024

Wij hebben deze supermodus uitgeprobeerd met onze desktop-pc-bouwvoorstellen met een Intel Core i5-8400 en een Ryzen 7 1700 processor. Ten opzichte van het standaard schema ‘Gebalanceerd’ steeg het idle-energiegebruik met 0,6 tot 1 watt. In Cinebench R15 (CPU-prestaties) en met IOmeter (ssd doorvoer en IOPS van SATA, PCIe x4 en USB 3.1 Gen 2) waren er geen merkbare prestatieverschillen buiten de gebruikelijke variërende resultaten.

Alleen in een (deel)benchmark bij de Ryzen-pc was er een noemenswaardig effect: het ‘responsiveness’-deel van de BAPco SYSmark 2018 toonde een snelheidswinst van 12 procent. Dat kan zonder meer met microlatency’s te maken hebben, maar de prestaties stegen er desondanks niet merkbaar door. Het energiebeheerschema ‘Hoge prestaties’ leverde bovendien praktisch hetzelfde resultaat, net als het schema ‘AMD Ryzen Balanced’, dat beschikbaar wordt als je de AMD-chipsetdriver installeert. Onze tip is daarom: als je het idee hebt dat je pc last heeft van microlatency’s, probeer dan het energiebeheerschema ‘topprestaties’ een keer uit. Als het geen merkbare resultaten levert, schakel je net zo makkelijk weer terug naar het schema dat je eerder gebruikte.

Meer over

Software

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

20 handige commando’s in Windows-opdrachtprompt die je moet kennen

De Windows-opdrachtprompt, ook wel bekend als cmd.exe, heeft meer dan 280 opdrachten. In dit artikel hebben we 20 handige commando's die je kunt gebru...

Windows microfoon volume verandert automatisch? Zo los je dit op!

Het kan behoorlijk frustrerend zijn wanneer het microfoonvolume automatisch verandert in zowel Windows 10 en Windows 11. In dit artikel zullen we twee...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er