MTU van de WireGuard-tunnel

Daniel Dupré
0

Naar aanleiding van jullie artikel op pagina 138 in c’t 5/2019 heb ik een WireGuard-tunnel ingericht tussen mijn thuisserver en mijn mailserver, die bij een host draait als virtuele machine. Dat werkte meteen en de servers konden elkaar pingen. Zodra de mailserver grotere e-mails naar de server thuis moet doorsturen, meldt de smtp-verbinding dat er een time-out is opgetreden. Kleinere mailtjes worden wel doorgestuurd. Waar loopt het hier mis?

Blijkbaar gaat er bij WireGuard-tunnels soms iets mis bij de automatische communicatie van de path MTU (Maximum Transmission Unit). Bij ons gebeurde dat bij een host die draait op een router met een dsl-verbinding. Daarvoor had WireGuard een iets kleinere MTU (1412) geselecteerd dan bij de server die bij de hoster staat (1420). Kleine pakketten zoals pings (ICMP Echo Requests en Replies) kwamen wel door, maar grotere pakketten blijven hangen vanwege een foute fragmentering.

Controleer met ip link show wg0 aan beide kanten van je tunnel welke MTU WireGuard op zijn interface heeft ingesteld. Indien dat verschillende waarden oplevert, stel dan de MTU aan de kant met de hogere waarde in op de waarde van de andere kant. Daarvoor moet je in /etc/wireguard/wg0.conf in de tekst onder [interface] een regel toevoegen zoals de volgende:

MTU = 1412

Als je dan nog met wg-quick down|up wg0 de interface uit en weer aanzet, zou het probleem opgelost moeten zijn.

 

Meer handige tips vind je in c't 08-09/2024

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

20 handige commando’s in Windows-opdrachtprompt die je moet kennen

De Windows-opdrachtprompt, ook wel bekend als cmd.exe, heeft meer dan 280 opdrachten. In dit artikel hebben we 20 handige commando's die je kunt gebru...

Zo kun je de Windows foutcode 0x80070643 oplossen

Bij het updaten van Windows via Windows Update verschijnt vaak foutcode 0x80070643. Deze fout kent verschillende oorzaken en oplossingen, en wij zulle...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er