Foto’s fullscreen op tv

Daniel Dupré
0

Ik wil de foto’s op mijn laptop fullscreen op tv laten weergeven. Helaas komen de beeldverhoudingen niet overeen: de tv heeft een verhouding van 16:9, mijn foto’s hebben een beeldverhouding van 3:2. Ik wil niet al m’n foto’s een voor een bijknippen. Is er een makkelijke manier om dat te doen?

Met de gratis afbeeldingsviewer IrfanView kun je de weergaveopties van het volledige scherm tot in detail instellen. Door op de Enter-toets te drukken toont de viewer foto’s fullscreen op het scherm zonder vensterranden. In de standaardmodus wordt de foto in zijn originele verhoudingen weergegeven, waarbij er in de meeste gevallen zwarte balken aan de linker- en rechterrand verschijnen. Met ‘Weergave / Volledig scherm-opties’ kun je kiezen wat er gebeurt als je naar de volledige schermmodus overschakelt.

Als je de tv als monitor hebt aangesloten en voor scherm uitbreiden kiest, kun je het IrfanView-venster op de tv zetten zodat die als volledig scherm gebruikt wordt.

De optie die jij wenst, is ‘Pas afbeeldingsbreedte aan schermbreedte aan (5)’. De foto zal dan het hele scherm vullen, maar – afhankelijk van de verhoudingen van de foto – met delen onder en boven die buiten het scherm vallen.

Er is nog een aantal andere mogelijkheden die je tijdens de weergave met de cijfertoetsen kunt doorlopen: met 6 kun je bijvoorbeeld de beeldhoogte aan de monitor aanpassen. Een alternatief voor de zwarte balken wordt overigens geboden met het selectievakje ‘Toon wazige (verticale) zijdes’. In dat geval toont IrfanView een vervaagde kopie van de weergegeven foto op de achtergrond in de zijbalken, vergelijkbaar met de profielfoto’s in WhatsApp.

Foto’s fullscreen

Met Irfanview kun je in detail instellen hoe foto’s met een afwijkende beeldverhouding in de fullscreen-weergave worden weergegeven: schermvullend uitgerekt zonder zwarte balken (boven) maar met delen boven en onder niet zichtbaar, of met zijbalken waarin de foto vervaagd zichtbaar wordt (onder).

Foto’s fullscreen

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws en de nieuwste online-artikelen? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Meer handige tips lees je in c't 07/2024

Meer over

Software

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Externe schijf wordt niet herkend door Windows? Zo los je het op!

Soms wordt een externe usb-schijf niet (meer) door Windows gezien. Probeer de volgende stappen om het probleem te verhelpen.

Tien superhandige Microsoft PowerToys tools die Windows verbeteren

In dit artikel lees je meer over wat je met Microsoft PowerToys kunt doen, hoe je het installeert en welke tools echt superhandig zijn om te gebruiken...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er