Kan een ssd met grote opslag in een laptop?

Redactie
0

Je bent op zoek naar een nieuwe goede gaming laptop, en wil ook een ssd met grote opslag in je computer. Is dat mogelijk om zo’n ssd in te bouwen of loop je tegen de grenzen van de laptop aan?

De meeste fabrikanten verkopen laptops met ssd’s tot maximaal 1 TB, Lenovo biedt ook modellen tot 2 TB aan (zoals de ThinkPad T15g Gen2), waarbij dat wordt vermeld als de maximaal ondersteunde grootte. Heeft die informatie alleen betrekking op de grootte van de bootpartitie of zijn ssd’s van 4 of 8 TB in het algemeen niet bruikbaar in de huidige laptops?


ssd laptop opslag


Hoe groot kan de opslag van een ssd in een laptop zijn?

Die vraag kan niet eenduidig beantwoord worden. Wat de interface of partitionering betreft zijn er geen struikelblokken of beperkingen die het gebruik van grotere ssd’s in de weg zouden staan.

Omdat laptops echter als compacte kant-en-klaarsystemen worden gebouwd, moeten fabrikanten ssd’s ook selecteren op basis van hun energiebehoefte en hun warmteproductie.


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Bij grotere opslag moet er meer warmte worden afgevoerd – als dat niet lukt, bestaat het gevaar dat de transferrates dalen.

Ssd – afschermen en warmte

Bij veel laptopmodellen bevindt de ssd zich dicht bij de wifimodule en moet de ssd worden afgeschermd met extra metalen afdekkingen – wat ruimte kost en de warmteafvoer hindert. Ter bescherming bevat het BIOS van sommige laptops een whitelist van toegestane componenten.

Veel laptops in de 13-/14-inch klasse beschikken bovendien alleen over ssd-slots van het M.2-2230-formaat, die met een lengte van slechts 30 millimeter veel kleiner zijn dan de veel gangbaardere M.2-2280- ssd’s (80 millimeter lang).

M.2-2230-ssd’s zijn in retailwinkels nauwelijks verkrijgbaar en momenteel ook voor laptopfabrikanten alleen beschikbaar met een maximale opslag van 1 TB.


 

Lees meer over ssd's en laptops in c't 12/2023

Deel dit artikel

Lees ook

Windows microfoon volume verandert automatisch? Zo los je dit op!

Het kan behoorlijk frustrerend zijn wanneer het microfoonvolume automatisch verandert in zowel Windows 10 en Windows 11. In dit artikel zullen we twee...

Externe schijf wordt niet herkend door Windows? Zo los je het op!

Soms wordt een externe usb-schijf niet (meer) door Windows gezien. Probeer de volgende stappen om het probleem te verhelpen.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er