Microsoft Edge start automatisch

Daniel Dupré
7

Als je bij Windows 10 in het Taakbeheer kijkt, valt op dat de browser Edge van Microsoft draait terwijl je hem helemaal niet hebt gestart. Hoe komt dit?

Dat hoort zo. Zolang Edge als standaardbrowser is ingesteld, start Windows hem automatisch mee wanneer je de pc aanzet, maar geeft hem de status ‘Onderbroken’. Dat kun je herkennen aan het groene blaadje dat in de kolom ‘Status’ in het Taakbeheer staat. Als je Edge gebruikt, heeft dat het voordeel dat die browser sneller beschikbaar is wanneer je hem start.

 

Edge start mee met Windows 10

In Windows 10 versie 1803 wordt de browser Edge standaard met Windows mee gestart als hij als standaardbrowser is ingesteld.

 

Als je daar vanaf wilt, is het al voldoende om een andere browser als standaardbrowser in te stellen. Dat kan zelfs door de standaard meegeleverde Internet Explorer te kiezen. Via ‘Apps en onderdelen / Standaard-apps / Webbrowser’ stel je in welke browser je als standaardbrowser wilt gebruiken.

 

 

 

Meer over

Software

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Dit is waarom je niet je ssd moet defragmenteren

Als het gaat om de algemene snelheid van pc's, zijn solid-state schijven, ofwel ssd's, wellicht een van de meest cruciale componenten. Over het algeme...

Wat is een normale cpu temperatuur voor mijn pc en/of laptop?

De central processing unit, oftewel de cpu, is praktisch het hart van de pc. De cpu fungeert als de centrale verwerkingseenheid die diverse gegevens v...

7 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Win
Lezer
Win

Edge is niet mijn standaardbrowser en ik zie hem niet staan in taakbeheer. Toch start hij standaard op als ik mijn laptop opstart. Hoe krijg ik dat weg?

Loukje
Lezer
Loukje

Bij mij blijkt Edge ook actief en het lukt zelfs niet om deze te sluiten. Ook bij mij is Edge niet altijd zichtbaar in taakbeheer, soms wel. Staat ook bij mij niet als standaard browser ingesteld en ook ik wil hier van af

Marco den Teuling
Admin
Marco den Teuling

Als bovenstaande niet genoeg is kun je nog in Verkenner gaan naar de map C:\Windows\SystemApps. Zoek de map met Microsoft Edge in de naam en maak voor de zekerheid een back-up (zodat je die kunt terugzetten). Daarna hernoem je die map. Na een update van Microsoft moet je dit mogelijk weer opnieuw doen.

Loukje
Lezer
Loukje

Dank u voor de oplossing. Tot nu toe start Edge niet meer op

Hans M
Lezer
Hans M

De oplossing van Marco den Teuling zal wel werken, maar dit is niet de manier. Zo komt Microsoft nooit achter problemen. Dit is een noodoplossing. Je kan ook, in plaats van in het vergrendelingsscherm niet het zoekvenster aanklikken om zichtbaar te worden, maar elders op je scherm. Dan komt het ook tevoorschijn en kun je je pin intikken. Dan start Windows op zonder dat Edge opstart. Blijft m.i. ook een noodoplossing. Na verschillende contacten met Microsoft is dit een, al dan niet bewuste, fout in Windows. Al meer dan een jaar blijkt uit dit bericht!

Edwin
Lezer
Edwin

Hans, hele leuke technische taal, maar daar ben ik nog niet meer geholpen. Probeer het eens in lekentaal uit te leggen. Ik wil graag het automatisch opstarten van Edge uitschakelen, maar alle optie die ik gevonden of aangereikt heb gekregen werken niet en ik erger mij er mateloos aan.

Albert
Lezer
Albert

Blijkbaar heeft niemand een solide oplossing voor dit probleem, is en blijft een onfatsoenlijke en opdringerige handelwijze van microsoft.