Wat kun je met Python?

Elwin Hodžić
0

De programmeertaal Python wordt veelal aanbevolen voor beginners en behoort tot een van de populairste programmeertalen die er maar zijn. De grote vraag hierbij is echter: wat kan je met Python?

In dit artikel zullen wij een aantal mogelijkheden van deze progammeertaal uitlichten.

Wat kun je met Python?

Waar kun je Python voor gebruiken?

In dit artikel laten wij zien wat de verschillende mogelijkheden zijn van deze populaire programmeertaal. Zo geven wij enkele voorbeelden waarmee je een indicatie krijgt op de vraag: wat kun je met Python programmeren? Hou er wel rekening mee dat er nog talloze toepassingsgebieden zijn voor deze programmeertaal

Automatiseren met Python

In het dagelijks leven is er veel te automatiseren, zelfs als je niet werkzaam bent als systeembeheerder. Besturingssystemen Linux, Windows en macOS kunnen elk met hun eigen scripts worden aangestuurd. Toch zitten er wel wat haken aan deze scripts. Zo is Bash voor Linux niet bepaald intuïtief en zijn BAT-bestanden onder Windows niet bepaald flexibel. Ook is de syntaxis van PowerShell niet voor iedereen even geschikt.

Een waardig alternatief op deze scripts is Python. Automatisering is mogelijk voor kleine en grote taken met deze programmeertaal. Het makkelijke en fijne aan deze programmeertaal is dat het zich bijna hetzelfde op verschillende besturingssystemen gedraagt. Wil je bijvoorbeeld iets automatisch laten downloaden van het internet? Dan kun je een overzichtelijk en makkelijk te onderhouden script in Python schrijven met http.client in plaats van te klooien met ellendig lange curl-commando’s.

Data analyse Python

Grote hoeveelheden gegevens kun je met Phyton verzamelen, verwerken en analyseren.  Met de juiste bibliotheken kan de programmeertaal zowel met SQL-databases als met REST-API’s communiceren. Ook kan het natuurlijk alle dataformaten inlezen. Natuurlijk is het ook mogelijk om data zelf bij elkaar te schrapen via het internet. De bibliotheken NumPy en Pandas helpen je vervolgens bij het opschonen en analyseren van de gegevens. 

Data visualisatie Python

Naast het analyseren van data met Phyton is het ook mogelijk om data te visualiseren. Zo kun je ruwe gegevens over bijvoorbeeld de prijsstijgingen van gas tot aantrekkelijke diagrammen verwerken. Ook kunnen serverlogs en laboratoriumgegevens worden geanalyseerd. And last but not least is het ook mogelijk om na te gaan welke onderwerpen in een tekstverzameling bijzonder vaak voorkomen.


Krijg gratis info over Python, programmeren en meer, schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Website in Python

Het gebruiken van Python kan ook gedaan worden bij webontwikkeling. Python-wrappers zijn namelijk voor beetje elke C-bibliotheek wel geschreven. De programmeertaal profiteert van opensource software die gedurende tientallen jaren ontwikkeld is. Overigens kun je dit ook herleiden uit een groot aantal frameworks waarbij je deze progammeertaal kan inzetten.

Raspberry Pi Python projects

De Raspberry Pi en Python gaan hand in hand. De programmeertaal zit niet alleen in de circuits, maar ook in de naam: Pi is namelijk een afkorting van Python Interpreter.

Om je eerste programeerervaring op te doen met deze programmeertaal is het mogelijk om een Raspberry Pi te gebruiken. Zo kun je snel zichtbare resultaten boeken door bijvoorbeeld een script te schrijven voor knipperende leds. Het maakt overigens niet uit of je gebruikmaakt van de grote Rasp­berry Pi, de Pi Zero of de piep­kleine Pi Pico.

Met betrekking tot deze hardware is Python dé tool bij uitstek als het gaat om programmeren. Dat is vooral doordat er ontelbare bibliotheken zijn voor deze hardware. Zowel de Python-community als componenten­fabrikanten als Adafruit en SparkFun bieden kant-en-klare scripts om te downloaden.

Met MicroPython op een Pi Pico kun je ook eenvoudig programma’s van de Pi overzetten naar een microcontroller zonder dat je een nieuwe programmeertaal hoeft te leren.

Aan de hand van deze scripts is het mogelijk om servo­besturingen, OLED-displays, stappen­motoren en nog veel meer aan te sturen.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen is deze programmeertaal inzetbaar voor verschillende doeleinden. Naast de vier genoemde voorbeelden die wij hebben gegeven zijn er nog genoeg andere toepassingsgebieden waarbij je de programmeertaal kan gebruiken.

Ben je na het lezen van dit artikel nog nieuwsgieriger geworden van deze programmertaal? Op onze Python-pagina kun je al onze artikelen vinden die gerelateerd zijn aan dit onderwerp.

Meer hierover in c't magazine 4/2023

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

AMD Epyc 9004 Genoa met 96 Zen 4-kernen in de test

Niets is krachtiger dan veel cpu-kernen, behalve dan nog meer cpu-kernen. Dat lijkt het motto van AMD te zijn bij zijn 400-watt-superprocessor voor se...

Waterkoeling of luchtkoeling? Wat is beter voor in je (nieuwe) pc?

Ben je van plan om een nieuwe pc te bouwen of je huidige te voorzien van een upgrade, en twijfel je over welke koeler je voor je PC moet gebruiken en ...

Interessant voor jou

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er