Wat kun je met Python?

Elwin Hodžić
0

Inhoudsopgave

  De programmeertaal Python wordt veelal aanbevolen voor beginners en behoort tot een van de populairste programmeertalen die er maar zijn. De grote vraag hierbij is echter: wat kun je met Python?

  Python: voordelen & nadelen van de populaire programmeertaal

  Waar kun je Python voor gebruiken?

  In dit artikel tonen wij de verschillende mogelijkheden van deze populaire programmeertaal. We geven enkele voorbeelden waarmee je een idee krijgt van wat je met Python kunt programmeren. Het is belangrijk op te merken dat er nog talloze toepassingsgebieden zijn voor deze programmeertaal.

  Automatiseren met Python

  In het dagelijks leven is er veel te automatiseren, zelfs als je niet werkzaam bent als systeembeheerder. Besturingssystemen Linux, Windows en macOS kunnen elk met hun eigen scripts worden aangestuurd. Toch zitten er wel wat haken aan deze scripts. Zo is Bash voor Linux niet bepaald intuïtief en zijn BAT-bestanden onder Windows niet bepaald flexibel. Ook is de syntaxis van PowerShell niet voor iedereen even geschikt.

  Een waardig alternatief op deze scripts is Python. Automatisering is mogelijk voor kleine en grote taken met deze programmeertaal. Het makkelijke en fijne aan deze programmeertaal is dat het zich bijna hetzelfde op verschillende besturingssystemen gedraagt. Wil je bijvoorbeeld iets automatisch laten downloaden van het internet? Dan kun je een overzichtelijk en makkelijk te onderhouden script in Python schrijven met http.client in plaats van te klooien met ellendig lange curl-commando’s.

  Data analyse Python

  Grote hoeveelheden gegevens kun je met Phyton verzamelen, verwerken en analyseren.  Met de juiste bibliotheken kan de programmeertaal zowel met SQL-databases als met REST-API’s communiceren. Ook kan het natuurlijk alle dataformaten inlezen. Natuurlijk is het ook mogelijk om data zelf bij elkaar te schrapen via het internet. De bibliotheken NumPy en Pandas helpen je vervolgens bij het opschonen en analyseren van de gegevens.

  Data visualisatie Python

  Het visualiseren van data met Python biedt ontwikkelaars een krachtige manier om inzichten te verkrijgen en complexe informatie begrijpelijk weer te geven. Python beschikt over diverse bibliotheken, zoals Matplotlib, Seaborn en Plotly, die uitgebreide mogelijkheden bieden om aantrekkelijke diagrammen, grafieken en visualisaties te creëren.

  Met behulp van deze tools kunnen ontwikkelaars data analyseren en inzichten verwerven in verschillende domeinen. Of het nu gaat om het visualiseren van financiële gegevens, het monitoren van serverprestaties aan de hand van serverlogs, of het identificeren van patronen in laboratoriumgegevens; Python maakt het mogelijk visuele representaties te maken die de begripsvorming en interpretatie van data vergemakkelijken.

  Bovendien maakt Python het ook mogelijk om tekstuele data te analyseren en de frequentie van bepaalde onderwerpen of woorden in een tekstverzameling te bepalen. Door gebruik te maken van bibliotheken zoals NLTK (Natural Language Toolkit), kunnen ontwikkelaars inzicht krijgen in de belangrijkste thema’s of trends binnen een tekstcorpus.

  Het visualiseren van data met Python transformeert complexe gegevens in heldere en begrijpelijke visualisaties, waardoor gebruikers snel inzichten kunnen verwerven en beslissingen kunnen nemen op basis van de gepresenteerde informatie.


  Krijg gratis info over Python, programmeren en meer, schrijf je in voor de nieuwsbrief

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Website in Python

  Python is een veelgebruikte taal in webontwikkeling vanwege de beschikbaarheid van Python-wrappers voor verschillende C-bibliotheken. Populaire frameworks zoals Django, Flask en Pyramid bieden ontwikkelaars krachtige tools en functionaliteiten om webapplicaties efficiënt te bouwen.

  Django vereenvoudigt de ontwikkeling van complexe webtoepassingen met zijn uitgebreide set functies, terwijl Flask flexibiliteit en eenvoud centraal stelt, waardoor ontwikkelaars de vrijheid hebben om specifieke tools toe te voegen. Pyramid onderscheidt zich door zijn modulariteit en integratie met andere Python-bibliotheken.

  Deze frameworks maken gebruik van de rijke opensource-software die in de loop der jaren is ontwikkeld. Dit stelt ontwikkelaars in staat om te profiteren van de sterke punten van Python en tegelijkertijd voort te bouwen op bestaande C-bibliotheken. De eenvoud, leesbaarheid en brede community-ondersteuning van Python maken het tot een aantrekkelijke keuze voor webontwikkeling.

  Raspberry Pi Python projects

  De Raspberry Pi en Python gaan hand in hand. De programmeertaal zit niet alleen in de circuits, maar ook in de naam: Pi is namelijk een afkorting van Python Interpreter.

  Om je eerste programeerervaring op te doen met deze programmeertaal is het mogelijk om een Raspberry Pi te gebruiken. Zo kun je snel zichtbare resultaten boeken door bijvoorbeeld een script te schrijven voor knipperende leds. Het maakt overigens niet uit of je gebruikmaakt van de grote Rasp­berry Pi, de Pi Zero of de piep­kleine Pi Pico.

  Met betrekking tot deze hardware is Python dé tool bij uitstek als het gaat om programmeren. Dat is vooral doordat er ontelbare bibliotheken zijn voor deze hardware. Zowel de Python-community als componenten­fabrikanten als Adafruit en SparkFun bieden kant-en-klare scripts om te downloaden.

  Met MicroPython op een Pi Pico kun je ook eenvoudig programma’s van de Pi overzetten naar een microcontroller zonder dat je een nieuwe programmeertaal hoeft te leren.

  Aan de hand van deze scripts is het mogelijk om servo­besturingen, OLED-displays, stappen­motoren en nog veel meer aan te sturen.

  Conclusie: wat kun je met Python?

  Zoals je hebt kunnen lezen is deze programmeertaal inzetbaar voor verschillende doeleinden. Naast de vier genoemde voorbeelden die wij hebben gegeven zijn er nog genoeg andere toepassingsgebieden waarbij je de programmeertaal kan gebruiken.

  Ben je na het lezen van dit artikel nog nieuwsgieriger geworden van deze programmertaal? Op onze Python-pagina kun je al onze artikelen vinden die gerelateerd zijn aan dit onderwerp.

  Deel dit artikel

  Elwin Hodžić
  Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

  Lees ook

  Dit is hoe Wi-Fi 7 werkt en wat je moet weten over deze nieuwe standaard

  Wi-Fi 7 biedt een breed scala aan slimme verbeteringen en mogelijkheden. Deze nieuwe standaard stelt fabrikanten in staat om apparaten nog beter af te...

  Chat GPT gebruiken: dit kun je allemaal doen met de chatbot van OpenAI

  OpenAI heeft de ChatGPT-bot ontwikkeld als een taalmodel dat is getraind op een enorme hoeveelheid tekst op het internet. Je kunt ChatGPT gebruiken om...

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er