Wifi-gastnetwerk met FritzOS

Noud van Kruysbergen
0

Als je regelmatig bezoek krijgt dat met hun smartphones of notebooks bij jou even op je wifi wil om wat te kunnen doen op internet, is het geen goed idee daar je eigen wifinetwerk voor te gebruiken. Daar hebben bezoekers immers niets op te zoeken.

De situatie zal ongetwijfeld herkenbaar zijn: “O mag ik even je wifiwachtwoord, even wat opzoeken”.  In dergelijke gevallen is het geen goed idee om die bezoekers toegang tot je eigen netwerk te geven, want zij hebben immers niets te zoeken bij alle apparaten die in jouw netwerk online zijn. Je moet er niet aan denken dat het zoontje van je zus op je NAS zit rond te kijken en daar allerlei dingen kan doen die later alleen moeizaam hersteld kunnen worden – als dat al kan. Of dat een collega die bij jou thuis komt werken met zijn notebook opeens toegang krijgt tot je camera’s of thermostaat.

Gastnetwerk

In dergelijke gevallen is een gastnetwerk een uitkomst. Bij de meeste routers kun je zo’n wifi-gastnetwerk tegenwoordig wel instellen. We laten hier zien hoe je dat doet aan de hand van een AVM Fritzbox 5490, zoals die standaard door provider XS4ALL werd meegeleverd.

Ga bij de webinterface naar het menu-item Wireless en klik dan op ‘Guest Access’. Vink in het rechterdeel de optie ‘Guest acccess enabled’ aan en stel onderaan bij ‘Name of the wirelss guest access’ een naam voor het wifinetwerk voor gasten in. Onderaan vul je bij ‘Network key’ nog een wachtwoord in. Daarna is met een klik op Apply het netwerk al beschikbaar voor je bezoekers.

Openbaar hotspot

Wil je niet aan al je gasten een wachtwoord moeten uitdelen, dan kun je ook kiezen voor de optie ‘public WiFi hotspot, waarmee je een openbaar wifinetwerk creëert. Daar is geen wachtwoord voor nodig, dus iedereen die langskomt kan dan op je wifi. De data worden daarbij wel onversleuteld verstuurd, dus iedere man-in-the-middle kan alles meelezen. Maar toch is die optie heel handig voor cafés, restaurants en hotels en dergelijke. Voor een thuisnetwerk is dat toch minder geschikt, want anders kunnen je buren altijd gratis meeliften op jouw internetverbinding.

Bovendien hoef je bij een Fritzbox met besturingssysteem FritzOS niet eens een wachtwoord te geven. En hoeven gasten er geen in te typen. Je kunt bij ‘Fast Connect’ onder de gastwifi-instellingen op de knop ‘Display QR Code’ klikken, waarna er een nieuw venster opent met een QR-code, die gasten met een smartphone kunnen scannen en dan meteen contact met je wifi kunnen maken.

Gasten mogen niet alles

Je gasten kunnen vervolgens wel internet op om hun mail te checken of iets op Facebook te zetten of wat dan ook, maar ze kunnen niet bij je interne netwerk. Het gastnetwerk is geheel gescheiden van het andere netwerk. Bij FritzOS kun je bovendien precies instellen wat gasten wel of niet mogen omdat zij het profiel Guest krijgen toegekend, en je dat profiel bij ‘Internet / Filters’ op het tabblad ‘Access Profiles’ kunt aanpassen.

Met het standaardprofiel mogen gasten wel internetten en hun mail ophalen, maar verder niets. In de meeste gevallen zal dat precies zijn wat de bedoeling was. Je kunt echter ook periodes instellen waarbinnen gasten toegang mogen hebben, zodat je gastnetwerk bijvoorbeeld wel overdag toegankelijk is, maar niet ’s nachts. Voor restaurants en dergelijke kun je het gastnetwerk daarmee beperken tot de openingstijden. Je kunt per dag instellen wanneer je gastnetwerk toegankelijk mag zijn.

Ook kun je aangeven of gasten bepaalde websites wel of niet mogen zien. Je kunt met een whitelist opgeven tot welke ze wel toegang mogen hebben, of met een blacklist aangeven welke niet toegestaan zijn. Bij ‘Internet / Filters’ kun je die lijsten aanpassen op het tabblad Lists.

Om voor je bezoekers of gasten een wifinetwerk ter beschikking te stellen heb je dus geen extra hardware nodig en hoef je ook geen whizzkid te zijn. Je kunt het gastnetwerk gewoon aanzetten en dan is alles meteen ingesteld, maar je kunt met FritzOS als je dat wilt ook in meer detailniveau controle houden over wat gasten mogen – en vooral wat niet.

 

Meer handige workshops vind je in c't 05/2024

Meer over

Netwerken

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Energie meten met Raspberry Pi: snel en overzichtelijk je verbruik zien

Wanneer je thuis een slimme meter hebt geïnstalleerd, kun je je energie meten met Raspberry Pi. Energieverbruik is in te zien via gratis te downloaden...

Donkere modus Word uitschakelen of inschakelen? Zo simpel doe je het!

Microsoft Word volgt automatisch de donkere modus van Windows. Je kunt ook afzonderlijk de donkere modus van Word uitschakelen of inschakelen. Zo doe ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er