Bij een smart-home denk je vaak aan thermostaten, beveiligingscamera’s, lampen en andere apparaten die je via wifi kunt aansturen. Maar dat kan bij een Fritzbox-router ook met DECT-aparaten.
DECT is al langer bekend als het protocol voor draadloze thuis- en kantoortelefoons. Dat je dat protocol ook voor andere apparaten kunt gebruiken is echter minder bekend. AVM heeft een aantal producten in het assortiment die een smart-home uit kunnen breiden met schakelaars (FRITZ!DECT 200 en 210), slimme radiatorknoppen (300 en 301, zie c’t 5/2019, p.72) en schakelaar-schakelaars (400, zie c’t 4/2019, p.21).
Die apparaten worden via de webinterface van je Fritzbox-router verbonden. Op het tabblad ‘Smart Home Devices’ van ‘Home Network / Smart Home’ staan de DECT-apparaten die al verbonden zijn, en met ‘Register New Device’ kun je er daar een aan toevoegen.
Naam in plaats van nummer
Je hoeft het te verbinden apparaat alleen maar in de pairing-modus te zetten, daarna gaat alles vanzelf. Het nieuwe device verschijnt dan onder zijn standaardnaam in de interface. In de praktijk zal die weinig zeggen, maar je kunt met het potloodpictogram (Edit) achter ieder apparaat daar onder meer een andere meer zeggende naam aan geven.
Maar dat is bij die instellingen nog lang niet alles: naast instellen wat een apparaat moet doen als bij herstart wordt en of het led-display aan of uit moet, kun je ook aan- of uitzetten dat de schakelaars fysiek bediend mogen worden of alleen via de DECT-interface. Een 200-schakelaar heeft ook een temperatuursensor, waarvan je de offset kunt instellen.
Tevens kun je voor een apparaat pushmails instellen die je bij iedere gebeurtenis, eens per dag, week of maand kunt krijgen, en hoeveel energie er daarbij verbruikt is met de bijbehorende stroomkosten.
Instellingen en overzichten
Op het tabblad ‘Switch automatically’ kun je je een schema aanmaken om een schakelaar vanzelf aan of uit te laten gaan. Je kunt dat zelfs random laten doen of laten reageren op geluid (omdat er een microfoontje ingebouwd is). Op het tabblad ‘Energy Display’ zie je grafisch wat het energieverbruik was. En bij een apparaat met een temperatuursensor kun je ook zien hoe het temperatuurverloop van de afgelopen tijd was.
Een schakelaar kun je via de webinterface aan of uitzetten, en van een radiatorknop kun je de temperatuur daar instellen. Voor een radiatorknop kun je ook een schema instellen voor de te bereiken temperatuur op een bepaald moment, en een (vakantie- of zomer-)periode waarbinnen de betreffende radiator helemaal niet aan hoeft. Tevens is er een openraam-detector die registreert wanneer de temperatuur snel daalt en de radiator dan dichtdraait om onnodige verwarming te voorkomen.
Hoofdschakelaar
De FRITZ!DECT 400-schakelaar is een klein handig ding waarmee je meerdere DECT-switches tegelijk kunt bedienen. Daarmee kun je bijvoorbeeld in één keer alle lampen in de kamer aandoen (of uit). Je moet in de webinterface daar de DECT-schakelaars aan koppelen die je ermee wilt bedienen.
Met het DECT-systeem van AVM kun je dus een compleet smart-home besturen. Er zijn API’s voor andere smarthome-centrales, dus je kunt de DECT-apparaten van AVM bijvoorbeeld ook universeel gebruiken, bijvoorbeeld in de Homey-app.