Digitale veiligheid – beveilig jezelf met de security checklist

Redactie
0

Het beveiligen van je smartphone, computer, router en online accounts is belangrijk. Gelukkig zijn vaak een paar stappen genoeg om beschermd te zijn tegen veel cyber­aanvallen. Met deze tips en onze gratis security-checklist kan je digitale veiligheid snel beter worden.

Terwijl je dit leest, vinden er wereldwijd miljoenen hackeraanvallen plaats. Het is mogelijk dat een bot probeert toegang te krijgen tot je mailaccount of probeert je Facebook-account over te nemen. Het kan ook gebeuren dat je router onder vuur ligt of dat er een banking-trojan staat te wachten tot je een bankoverschrijving doet. Iedereen die dat gevaar licht opneemt is een makkelijke prooi.

Digitale veiligheid verbeteren

Het goede nieuws is dat je er iets aan kunt doen. En dat hoeft ook helemaal niet veel moeite te kosten. We hebben de basisstappen voor de beveiliging van je computer, smartphone, router, social media-accounts en nog veel meer in onze gratis security-checklist samengevoegd.

digitale veiligheid gratis security checklist

Download de gratis security checklist en vink punten af om je digitale veiligheid te verbeteren.

Het duurt niet lang om die door te nemen en zo nodig verbeteringen aan te brengen. Verder vind je hieronder nog extra tips en verwijzingen om je digitale veiligheid te verbeteren.

Download de checklist

Veilig thuiswerken

De checklist bevat ook punten voor je thuiskantoor, om veilig vanuit huis te werken. Daar mag je security zeker niet al te lichtvoetig nemen, want als er bij jou thuis een trojan binnendringt, kan dat het hele bedrijf verlammen.

In c’t magazine 1-2/2021 gaan we uitgebreider in op de digitale veiligheid van je thuiskantoor, Windows, smartphone, wifirouter, e-mail, messengers, browser, sociale media, online bankieren, back-ups, wachtwoorden, server en hosting.

Algemene tips

Sommige aanbevelingen worden vaak herhaald – en met een goede reden. Ze zijn zo essentieel dat we ze hier nog maar een keer noemen:

  • Zorg dat je up-to-date software gebruikt. Dat is essentieel omdat updates van het besturingssysteem en programma’s niet alleen nieuwe functies toevoegen en vervelende bugs elimineren, maar vaak ook ernstige beveiligingslekken dichten. Daarom moet je updates meteen na de release installeren, ongeacht of het nu gaat om Windows, je smartphone, de router of een WordPress-installatie.
  • Gebruik goede wachtwoorden. Niet te eenvoudig en niet hetzelfde wachtwoord voor verschillende diensten. Dat is alsof je overal hetzelfde slot gebruikt: als je fietssleutel wordt gestolen kan de daarmee ook je woning leeghalen en met je auto wegrijden. Een goed wachtwoord is niet alleen lang, maar ook uniek. En het wordt maar bij één dienst gebruikt.

Omdat iedereen zijn digitale veiligheid serieus zou moeten nemen, willen we met de security-checklist zoveel mogelijk mensen bereiken. Jij kunt ons daarbij helpen: geef de checklist door aan vrienden, ­familie en bekenden, en aan collega’s en medewerkers, zodat iedereen in korte tijd een degelijke basisbescherming kan implementeren.

De checklist gebruiken

In de checklist kun je de genomen beveiligingsmaatregelen meteen aanvinken. Hij bevat alleen de belangrijkste stappen die iedereen moet nemen om zich te beschermen tegen de meest voorkomende cyberaanvallen. Als je je in een bepaald onderwerp wilt verdiepen, staan er in c’t 1/2-2021, in andere nummers en op onze website altijd wel artikelen om dat te doen.

Als je de checklists doorloopt en vaststelt dat je alles al goed ingesteld hebt: uitstekend! Dat is het juiste moment om de informatie door te geven – aan iemand in je familie of vriendenkring. Je kunt dit artikel delen met de deelknoppen onderaan. Wellicht kun je ze met deze security-checklist op weg helpen om eventuele problemen in de toekomst tegen te gaan.

Want laten we eerlijk zijn: voorkomen is beter dan achteraf (helpen) herstellen. Dus nu tijd om de handen uit de mouwen te steken en aan de slag te gaan!

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Lees meer tips en uitgebreide informatie in c't 05/2024

Deel dit artikel

Lees ook

Videoconferentiesoftware: info, veiligheid en gegevensbescherming

Videoconferentiesoftware krijgt vrijwel elke week updates. Maar hoe zit het met de veiligheid en gegevensbescherming?

Veilig inloggen zonder wachtwoord met FIDO2 security keys

Veilig inloggen zonder wachtwoord kan met een FIDO2 security key. We hebben veel gangbare modellen van deze beveiligingssleutels getest.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er