De OnePlus 13 die we in deze review onder de loep nemen, is het nieuwste vlaggenschip van de Chinese fabrikant en wordt aangedreven door de Snapdragon 8 Elite-processor. Het toestel is uitgerust met een 6,82-inch LTPO AMOLED-scherm en een drievoudige 50 MP-camera, waarmee het zich positioneert als een serieuze concurrent binnen het high-end segment.
OnePlus 13 review: dé concurrent voor de Galaxy S25 Ultra?
Design
We trappen deze review af met het design van de OnePlus 13. Het toestel heeft een strak en modern ontwerp met een 6,82-inch LTPO AMOLED-scherm en een resolutie van 3168 × 1440 pixels. Dankzij de verversingssnelheid tot 120 Hz ogen animaties vloeiend, terwijl de piekhelderheid van 4500 nits ervoor zorgt dat het scherm ook in fel zonlicht goed afleesbaar blijft.
Het toestel is te krijgen in zwart, blauw en wit. De blauwe variant – zoals ons testmodel – is afgewerkt met ‘vegan leather’ op de achterkant, wat moet zorgen voor een premium gevoel en extra grip. Dit materiaal heeft echter ook een keerzijde hebben we gemerkt: het is gevoeliger voor (diepe) krassen dan een glazen of metalen afwerking.
Een opvallend detail is de IP69-certificering, waarmee de OnePlus 13 beter bestand is tegen stof en water dan de meeste concurrenten. Ter vergelijking: de recent verschenen Samsung Galaxy S25 Ultra heeft nog steeds een IP68-rating. In de praktijk zal dit voor de meeste gebruikers weinig verschil maken, maar het is toch een leuke noemenswaardige eigenschap binnen het high-end segment.

Credits voor de foto: Tim Ligterink (androidplanet.nl)
Connectiviteit
De OnePlus 13 biedt een ruime set aan connectiviteitsopties. Het toestel ondersteunt dual nano-sim en eSIM, maar zoals bij vrijwel alle moderne vlaggenschepen ontbreekt een microSD-kaartslot.
Je krijgt Wi-Fi 7, wat hogere snelheden en meer stabiliteit biedt, mits je over een compatibele Wi-Fi 7-router beschikt met het liefst een 6Ghz-band zoals een FRITZ!Box 5690 Pro of een Netgear RS300 zodat je kunt profiteren van een band waar toch weinig apparaten al gebruik van maken – het is in elk geval een pluspunt. Bluetooth 5.4 is aanwezig voor het koppelen van accessoires zoals draadloze oordopjes en smartwatches, en NFC ontbreekt uiteraard niet voor contactloze betalingen en snelle gegevensoverdracht.
Voor locatiebepaling ondersteunt het toestel GPS, GLONASS, BDS, Galileo en QZSS, wat een nauwkeurige positiebepaling mogelijk maakt – niets verrassends, aangezien dit vrijwel standaard is bij de meeste flagship smartphones.
Op netwerkgebied biedt de OnePlus 13 ondersteuning voor 2G, 3G, 4G en 5G. Opladen en gegevensoverdracht verlopen via een USB 3.2 Gen 1 Type-C-poort, die ook geschikt is voor USB-C oordopjes. Een aux-aansluiting ontbreekt, maar dat is tegenwoordig bij vrijwel alle vlaggenschepen het geval en zal niemand meer verbazen.
Meer van dit soort smartphone reviews?
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Prestaties
Onder de motorkap bevindt zich de Qualcomm Snapdragon 8 Elite-processor, gecombineerd met maximaal 16 GB werkgeheugen en tot 512 GB opslagruimte. Ons testmodel was het model met 16 GB aan werkgeheugen én 512 GB aan opslag.
Om een beter beeld te krijgen van de prestaties hebben we meerdere benchmarks uitgevoerd. In de Wild Life Benchmark van 3DMark behaalde het toestel een score van 6161, waarbij de benchmarksoftware aangaf dat de OnePlus 13 beter scoorde dan 97% van andere geteste toestellen, waaronder de Samsung Galaxy S24 Ultra van vorig jaar.
Daarnaast hebben we de stresstest-versie van deze benchmark uitgevoerd, waarbij de test twintig loops achter elkaar draaide. Hierbij bleef het toestel aanvankelijk koel, maar na langdurige belasting werd het merkbaar warmer en trad thermal throttling op. Dit is terug te zien in de testresultaten hieronder, waar na langere belasting een duidelijke daling in de framerate zichtbaar is bij een toenemende temperatuur.
- Temperatuur
- Performance
Hoewel het toestel onder extreme belasting opwarmt, is dit in dagelijks gebruik geen probleem. Stresstests simuleren immers scenario’s die in de praktijk weinig voorkomen. Bij normaal gamen blijft de OnePlus 13 stabiel, met een hoge framerate. Alleen bij langdurige sessies op maximale instellingen kan een lichte temperatuurverhoging optreden. Dit laat zien dat de OnePlus 13 een krachtige smartphone is waarop zware games goed speelbaar blijven. De koelprestaties zijn in orde, al zijn er, zoals bij de meeste high-end toestellen, grenzen aan hoe lang maximale prestaties kunnen worden gehandhaafd.
Om een breder beeld te krijgen van de prestaties, hebben we ook Geekbench 6 gedraaid. De benchmark hanteert een basisscore van 2500 – gelijk aan een Intel Core i7-12700. Hoe hoger de score, hoe beter de prestaties, waarbij een verdubbeling van de score theoretisch ook een verdubbeling van de snelheid betekent – althans, zo stelt Geekbench zelf.
De single-core score van 2894 laat zien dat de OnePlus 13 sterk scoort bij taken die afhankelijk zijn van één rekenkern, zoals het openen van apps en lichte bewerkingstaken. De multi-core score van 8791 suggereert dat het toestel ook met zwaardere workloads, zoals videobewerking en multitasking, goed uit de voeten kan. Wel merkten we hetzelfde euvel op als bij de Wild Life-benchmark van 3DMark – thermal throttling kan de prestaties onder belasting beperken.
Al met al levert deze smartphone solide prestaties en voldoet hij aan de verwachtingen van een vlaggenschipmodel. In de meeste scenario’s reageert het toestel snel en soepel, waardoor het niet onderdoet voor topmodellen van Samsung, Google of Xiaomi.
Bij langdurige zware belasting treedt weliswaar thermal throttling op, maar dat is geen verrassing en zal in dagelijks gebruik nauwelijks merkbaar zijn. Situaties waarin de prestaties daadwerkelijk flink terugschroeven, zijn zeldzaam – tenzij je een ubergamer bent die urenlang de zwaarste games op maximale instellingen draait op je smartphone (tip: overweeg om een pc samen te stellen of een console aan te schaffen). Voor de meeste gebruikers biedt de telefoon ruim voldoende snelheid en een prettige gebruikerservaring, zoals je mag verwachten van een high-end toestel.
Camera's
De OnePlus 13 is uitgerust met een drievoudige 50 MP-camera-opstelling, ontwikkeld in samenwerking met Hasselblad. De hoofdcamera gebruikt de Sony LYT-808-sensor met een f/1.6-diafragma, wat bijdraagt aan scherpe en gedetailleerde beelden. De ultragroothoeklens heeft een gezichtsveld van 120 graden en is geschikt voor brede scènes, terwijl de telelens met 3x optische zoom onderwerpen dichterbij haalt. OnePlus past hier ook het Dual Exposure-algoritme toe, dat twee foto’s met verschillende belichtingen combineert om bewegingsonscherpte te minimaliseren. Daarnaast helpt Clear Burst bij het vastleggen van snelle actiemomenten zonder merkbaar detailverlies.
Het toestel ondersteunt tot 120 x digitale zoom, maar in de praktijk neemt de beeldkwaliteit sterk af naarmate je verder inzoomt. Voor incidenteel gebruik is het een aardige gimmick, maar bij maximale zoom worden artefacten zichtbaar en gaat veel detail verloren.
Tijdens ons bezoek aan de Synology Solution Day 2025 in Parijs en het MWC 2025 in Barcelona hebben we de camera aan de tand gevoeld. De 3x optische zoom levert bruikbare resultaten met voldoende detail en scherpte. Bij verder inzoomen wordt de softwarematige nabewerking duidelijk zichtbaar, met meer ruis en een afname in scherpte als gevolg.
Overdag presteert de camera goed onder verschillende lichtomstandigheden, waarbij foto’s een natuurlijke uitstraling behouden. Het contrast is aanwezig, maar niet overdreven, en de scherpte blijft binnen realistische grenzen zonder agressieve nabewerking – iets wat bij sommige andere smartphones nog wel eens het geval is.
Bij weinig licht blijft de hoofdcamera in staat bruikbare beelden vast te leggen, mits er weinig beweging in het frame is. In het donker heeft het toestel enkele seconden nodig om een opname te maken, wat kan leiden tot bewegingsonscherpte. De hoofdcamera presteert hier beduidend beter dan de telelens, terwijl de groothoeklens meer ruis vertoont en minder detail vastlegt.
Door een combinatie van digitaal zoomen en automatisch schakelen tussen de verschillende lenzen biedt de OnePlus 13 voldoende flexibiliteit voor diverse situaties. De groothoek- en telelens produceren minder verzadigde kleuren dan de hoofdcamera, wat resulteert in een iets fletser beeld.
De 32 MP-frontcamera levert selfies met realistische kleuren en voldoende detail, zelfs bij minder optimale lichtomstandigheden. Dit zal voor de meeste gebruikers ruim voldoende zijn – tenzij je iemand bent die de hele dag selfies maakt, maar dat terzijde.
Om een beter beeld te krijgen van de fotokwaliteit van de OnePlus 13, zijn hieronder enkele voorbeelden te vinden. Klik op een afbeelding om deze te vergroten.
Accuduur
De OnePlus 13 heeft een 6000 mAh-accu, bestaande uit twee 3000 mAh-cellen. In tegenstelling tot de meeste smartphones gebruikt OnePlus hier geen traditionele lithium-ion accu, maar een accu op basis van silicium-koolstofcellen, die de fabrikant zelf Silicon Nanostack noemt. Dankzij de hogere energiedichtheid kan de accu meer capaciteit bevatten zonder extra ruimte in beslag te nemen volgens de fabrikant. Daarnaast beweert OnePlus dat deze technologie de batterij minder snel laat slijten.
Volgens de fabrikant draagt deze configuratie ook bij aan een betere warmteverdeling tijdens het opladen, wat de levensduur van de accu ten goede zou moeten komen. In de praktijk houdt het toestel het bij gemiddeld gebruik zonder moeite twee dagen vol op een enkele lading.
Wanneer opladen nodig is, ondersteunt de OnePlus 13 100W bekabeld laden, waarmee de accu in ongeveer 36 minuten volledig kan worden opgeladen – maar een bijpassende adapter mag je wel er nog zelf bij aanschaffen want behalve een USB-C naar USB-C kabel wordt er verder niks bijgeleverd. Daarnaast biedt het toestel 50W draadloos opladen, wat eveneens zorgt voor korte oplaadtijden.
Een extra functionaliteit is omgekeerd draadloos laden, waarmee compatibele apparaten zoals draadloze oordopjes, smartwatches en zelfs andere smartphones kunnen worden opgeladen door ze op de achterkant van de telefoon te plaatsen. Hoewel dit een handige toevoeging is, is het allerminst een unieke functie. Samsung biedt deze mogelijkheid al jaren in de Galaxy S-serie, en ook de Nothing Phone (1) beschikte hier al over – opvallend genoeg is de oprichter van Nothing, Carl Pei, ook medeoprichter van OnePlus. Dit terwijl de Nothing Phone (1) niet eens als high-end toestel werd gepositioneerd.
Software en updates
De OnePlus 13 draait op OxygenOS 15, gebaseerd op Android 15. Dat OxygenOS tegenwoordig de codebasis deelt met ColorOS van Oppo is inmiddels geen verrassing meer, maar het blijft een punt van discussie. Waar OxygenOS vroeger werd geroemd om zijn lichte, snelle en stock-achtige ervaring van Android, voelt de software nu een stuk meer als de eigen interpretatie van Android van het huidige moederbedrijf Oppo. De fusie zou volgens OnePlus zorgen voor een uniformere gebruikerservaring en snellere updates, maar niet alle gebruikers waren hier even enthousiast over – wat overigens volkomen begrijpbaar is.
Op het gebied van bloatware heeft OnePlus het redelijk bescheiden gehouden. Er zijn weinig vooraf geïnstalleerde apps, en de meeste kunnen eenvoudig worden verwijderd – in tegenstelling tot bijvoorbeeld Samsung waarbij je veel eigen Samsung-apps niet kunt verwijderen. Het maakt de interface overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. Wel voelt het geheel minder als de pure OxygenOS-ervaring van vroeger en meer als een ColorOS-variant met een OnePlus-logo erop. Bovendien hebben ze ook wat dingen van Apple afgekeken wat betreft software. Zo is er een soort ‘Dynamic Island’-functie aanwezig voor o.a. Spotify.
Het updatebeleid is op papier degelijk: de fabrikant belooft vier jaar OS-updates en zes jaar beveiligingsupdates, wat voor de meeste gebruikers ruim voldoende zal zijn. Toch valt op dat OnePlus hierin achterloopt op concurrenten als Google en Samsung. Tijdens onze testperiode van ruim zes weken ontving de OnePlus 13 slechts twee updates. De eerste update was direct na het uitpakken van het toestel – duh –, waardoor er in de praktijk dus slechts één aanvullende update verscheen in die periode.
Al met al biedt OxygenOS 15 een schone en vlotte gebruikerservaring, zonder overmatige bloatware. De samenvoeging met ColorOS heeft echter gezorgd voor een merkbare verandering in de look & feel van de software. Het updatebeleid zal voor de meeste gebruikers toereikend zijn, maar wie een smartphone zoekt met de langste en meest frequente softwareondersteuning om die zo lang mogelijk te kunnen gebruiken met de nieuwste versie van Android, zal wellicht beter uit zijn bij een fabrikant als Samsung of Google.
Meer van dit soort smartphone reviews?
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Accessoires
De OnePlus 13 ondersteunt Qi2-draadloos laden, maar alleen in combinatie met accessoires zoals de OnePlus 13 Sandstone Magnetic Case, die is voorzien van OnePlus Mag, of een compatibel alternatief van een derde partij. Hierdoor kan het toestel gebruikmaken van de OnePlus AIRVOOC 50W Magnetic Charger, waarmee draadloos opladen aanzienlijk sneller verloopt. De magnetische bevestiging werkt op een vergelijkbare manier als Apples MagSafe – wederom een klassiek geval van beter goed gejat dan slecht bedacht.
Een praktische toevoeging aan de AIRVOOC 50W Magnetic Charger is de ingebouwde ventilatie, die helpt om warmte tijdens het opladen af te voeren. Dit zou oververhitting moeten voorkomen en de efficiëntie van de laadcyclus verbeteren. In de praktijk voelt het als een snellere, beter gekoelde versie van MagSafe, met kortere laadtijden en minder warmteontwikkeling.
Conclusie OnePlus 13 review
De OnePlus 13 combineert krachtige hardware met een helder en vloeiend scherm en een forse accucapaciteit, waardoor hij moeiteloos meedraait in het high-end segment. De prestaties zijn overtuigend, al kan het toestel bij zware belasting last krijgen van thermal throttling – iets wat in de praktijk nauwelijks invloed zal hebben op dagelijks gebruik. OxygenOS blijft grotendeels een prettige interface, al wordt de invloed van ColorOS steeds zichtbaarder, en blijft het updatebeleid achter bij sommige concurrenten.
Toch is deze smartphone zeker het overwegen waard, vooral voor gebruikers die sterke prestaties, een groot en helder scherm en een lange accuduur belangrijk vinden – of bijvoorbeeld overstappen van een oudere smartphone, zoals de Samsung Galaxy S22 Ultra. Met 100W snelladen en een forse 6000 mAh-accu hoef je minder vaak naar de lader te grijpen, en de Snapdragon 8 Elite biedt voldoende rekenkracht voor veeleisende taken. Bovendien kan OxygenOS een aantrekkelijk alternatief zijn voor wie niet gecharmeerd is van bijvoorbeeld One UI van Samsung – al voelt de interface, mede door de invloed van ColorOS, minder als het ‘oude’ OxygenOS.
Kun je leven met een minder frequent updatebeleid en de toenemende invloed van het moederbedrijf Oppo, dan is de OnePlus 13, zoals deze review laat zien, een prima keuze binnen het high-end segment van Android-smartphones.
OnePlus 13 review: plus- en minpunten
+Helder en vloeiend 6,82-inch LTPO AMOLED-scherm
+Goede prestaties én accuduur
–Updatebeleid valt tegen in vergelijking met sommige concurrenten
OnePlus 13 specificaties | |
Fabrikant | OnePlus |
Processor | Qualcomm Snapdragon 8 Elite |
Configuraties (werkgeheugen + opslag) | 12 GB + 256 GB of 16 GB + 512 GB |
Scherm | 6,82” LTPO AMOLED, 3168 × 1440 pixels, 120 Hz |
Camera’s achterzijde |
|
Camera voorzijde | 32 MP (f/2.4) |
Batterij | 6000 mAh, 100W bekabeld laden, 50W draadloos laden |
Afmetingen | 162,9 × 76,5 × 8,5 mm |
Gewicht | 210 g |
Waterbestendigheid | IP69 |
Besturingssysteem | Android 15 met OxygenOS 15 |
Software-ondersteuning | Vier Android-upgrades/updates en zes jaar beveiligingsupdates |
Kleuren | Zwart, blauw, wit |
Shoplink & prijs | mobiel.nl, vanaf €899,99 afhankelijk van kleur en specificaties |
Meer van dit soort smartphone reviews?
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Lees ook
Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken
Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...
Beste streaming box of streaming stick voor Netflix, HBO Max en meer
Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.