De RS300 van Netgear heeft natuurlijk Wi-Fi 7, maar mag zich met de 6GHz-band met recht een triband-router noemen. De webinterface is zakelijk en zonder opsmuk, maar biedt wel alle opties die je van een hedendaagse router verwacht. Dat extra functies zoals Smart Parental Control en Armor Now betaald zijn en alleen via de app toegankelijk, is minder een probleem. Meer over deze Wi-Fi 7 router lees je in deze Netgear RS300 review.
Netgear RS300 review: toekomstbestendige triband Wi-Fi 7 router
Wi-Fi 7 routers in volle gang
De netwerkfabrikanten buitelen op dit moment over elkaar heen om apparaten met Wi-Fi 7 uit te brengen, en het liefst ook met multi-gigabit aansluitingen. Dat leidt soms tot producten die eigenlijk nog niet helemaal optimaal werken en niet alle mogelijkheden van de nieuwe versie van wifi ondersteunen, zoals de 6GHz-band en het bundelen van het draadloze netwerkverkeer op alle banden.
De Netgear RS300 belooft een echte triband-router te zijn. De 2GHz-quadcoreprocessor moet dat in combinatie met de 2×2-wifibanden en de vier interne antennes mogelijk maken – vandaar de zeshoekige staande vorm. Dat scheelt in ieder geval weer uitstekende delen.
Moderne netwerkaansluitingen
De netwerkaansluitingen zijn bij de tijd, maar niet overdreven. In een tijd dat glasvezel gemeengoed begint te worden is een 2,5 Gbit/s WAN-poort voorlopig ruim voldoende. Daarnaast is het mooi dat de RS300 ook twee 2,5 Gbit/s LAN-poorten heeft. Daarboven zitten nog twee gigabit-netwerkpoorten, die als je wilt geaggregeerd kunnen worden tot één 2Gbit/s-poort. Je kunt de WAN-poort zelfs combineren met een van de 2,5 Gbit/s LAN-poorten om een 5 Gbit/s verbinding te creëren.
Statuslampjes en gebruiksgemak
De lampjes aan de voorkant geven van iedere poort de status weer, zodat je niet aan de achterkant hoeft te kijken of je kabels goed aangesloten zijn. Ook kun je makkelijk zien of de drie draadloze netwerkbanden actief zijn. Met een knopje aan de voorkant kun je de leds ook uitschakelen.
ReadySHARE-functie via USB
Op de USB 3.0-poort kun je een usb-apparaat aansluiten en die gebruiken voor de ReadySHARE-functie van Netgear. Daarmee stel je bestanden en mappen op dat usb-apparaat via SMB 2 of 3 ter beschikking aan het hele netwerk, maar ook via HTTP en FTP met /shares – zelfs met HTTPS vanuit internet.
Configuratie via de Nighthawk-app of webinterface
Netgear heeft het liefst dat je voor configureren van de RS300 de Nighthawk-app gebruikt, maar je kunt bij de webinterface onderaan ook aangeven dat je geen compatibele smartphone hebt – die hebben we wel, maar we geven de voorkeur aan een browserinterface. Die bevindt zich in dit geval op 192.168.1.1.
Eerste configuratie: voorwaarden en instellingen
Het configureren begint met het accepteren van de voorwaarden. Een op zich correcte werkwijze, maar we worden daar altijd een beetje achterdochtig van. Maar veel zin om de meer dan 16.000 woorden lange voorwaarden te lezen hebben we ook weer niet. Dus wordt het klikken op ‘Ik ga akkoord’. Daarna vraagt Netgear pas of je wilt dat er data verzameld worden om hun producten te verbeteren – netjes dat dit niet automatisch in de voorwaarden zit.
Na het aanmaken van een wachtwoord voor gebruiker admin (naam niet te wijzigen) en het (helaas verplicht) instellen van twee beveiligingsvragen, kun je de wifi-SSID en het wifiwachtwoord instellen. Daarmee is na een controle van de firmwareversie de eerste configuratie voltooid. Je wordt gevraagd je product te registreren bij Netgear, maar dat kun je overslaan.
Internet- en wifi-instellingen
Voor het instellen van de internetverbinding via de WAN-poort kun je kiezen uit een paar Spaanse, Franse en Maleisische providers, maar PPPoE ook gewoon instellen.
Bij de wifi-instellingen staat Smart Connect standaard aan, waarmee de router zelf kiest via welke van de drie banden je mobiele apparaat de beste verbinding maakt. Het ingestelde wifiwachtwoord is WPA2-Personal + WPA3-Personal, wat goed zal werken voor de meeste apparaten. Voor een hogere veiligheid kun je ook alleen WPA3 kiezen, maar dan vallen sommige oudere mobiele apparaten wellicht buiten de boot. Met de WPS-knop aan de voorkant kun je automatisch contact laten maken.
Voor de gastnetwerken op de verschillende wifibanden werkt Smart Connect echter niet, dan zul je expliciet contact moeten maken met één van de drie SSID’s die bij de betreffende banden hoort.
Uitgebreide routerfuncties
Verder heeft de RS300 veel functies die je van een router tegenwoordig mag verwachten, waaronder IPv6, portforwarding, DynDNS, toegangscontrole, VPN (met OpenVPN, geen WireGuard) en statische routes, maar ook een verkeersmeter, VLAN’s voor poorten, poortaggregatie – en je kunt instellen of de lampjes moeten knipperen bij netwerkverkeer of niet, of gewoon uit mogen.
Prestaties en datasnelheden
Twee pc’s met een 2,5 Gbit/s netwerkpoort haalden met ntttcp een datasnelheid van 283 MB/s, oftewel 2,3 Gbit/s – een waarde die richting het maximaal haalbare gaat. Een pc met een Asus Wi-Fi 7 PCIe-kaart kwam tot 239 MB/s (1,9 Gbit/s).
Gebruik van de Nighthawk-app
Met de Nighthawk-app kom je niet om een Netgear-account heen. Je kunt dan zien welke apparaten er met de router verbonden zijn, wat de internetsnelheid is en de verkeersmeter. Bovendien kun je het gastenwifi aan- of uitzetten. Daarnaast kun je een trialversie van Armor Now inschakelen, dat is een door Bitdefender geleverde malwarebescherming voor alle apparaten. Met de Armor-app kan dat ook buitenshuis. Dat kost dan vervolgens 99 euro per jaar. Armor kun je alleen instellen vanuit de app, die optie is op de router zelf nergens te vinden. Dat geldt ook voor de Smart Parental Controls, die 70 euro per jaar kosten.
Warmteafvoer en energieverbruik
Het voordeel van de vorm van de RS300 is niet alleen dat hij interne ruimte biedt aan de antennes, maar ook dat de luchtstroom naar boven goed werkt. De ventilatieroosters aan de bovenkant zijn ook nodig, want Wi-Fi 7 levert nu eenmaal meer warmte op. Daardoor wordt de routerbehuizing wel wat warmer, maar komt niet boven de 35 graden uit. Het energieverbruik valt met 9,5 watt ook mee, er zijn Wi-Fi 7-routers die daar meer voor nodig hebben.
Conclusie Samsung Galaxy Z Flip 6 review
De Netgear RS300 is al met al een router die gewoon doet wat hij moet doen. Zeker als je zonder de extra toeters en bellen kunt die je alleen met de app kunt gebruiken. Hij heeft daarbij wel Wi-Fi 7 en de 2,5 Gbit/s WAN- en LAN-poorten zijn voor de meeste scenario’s voorlopig meer dan genoeg.
Netgear RS300 review: plus- en minpunten
+Volledige triband Wi-Fi 7
+Overzichtelijke interface
–Extra’s alleen via app
Netgear RS300 specificaties | |
Fabrikant | Netgear |
Aansluitingen | 2,5 Gbit/s WAN, Gbit/s LAN, 2 × gigabit-LAN, USB 3.0 A-poort, 4 × interne wifi-antenne |
Draadloos | Wi-Fi 7 2×2 MIMO |
Meegeleverd | voeding, netwerkkabel, snelstartgids |
Shoplink & prijs | Amazon, circa 341 euro |
Meer van zulke hardware reviews?
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Lees ook
Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken
Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...
Beste streaming box of streaming stick voor Netflix, HBO Max en meer
Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.