AVM FRITZ!Box 5690 Pro review: Wi-Fi 7 voor DSL én glasvezel

Noud van Kruysbergen
3

Inhoudsopgave

    AVM luidt met de FRITZ!Box 5690 Pro de overgang in naar het nieuwe Wi-Fi 7-tijdperk. De toevoeging “Pro” in de naam springt daarbij extra in het oog. Uit deze review van de FRITZ!Box 5690 Pro blijkt dat het inderdaad een sterke router is, al blijft hij op bepaalde vlakken achter bij de hoge verwachtingen.

    Positionering van de FRITZ!Box 5690 Pro

    AVM positioneert de nieuwe FRITZ!Box 5690 Pro als een router die geschikt is voor DSL-gebruikers die binnenkort willen upgraden naar glasvezel en als een Wi-Fi-7-centrale met smarthomefuncties.

    De vorm wijkt af van wat we de afgelopen jaren gewend zijn bij Fritzboxen, maar de herkenbare witte en rode kleurcombinatie is gebleven. Aan de voorkant zitten statusleds voor telefonie, wifi, power en internettoegang.

    Je kunt het wifi in- en uitschakelen met een knop aan de bovenkant. Wifi-, mesh-, DECT- en smarthome-clients kun je koppelen met de Connect-knop ernaast.

    Fritz!Box 5690 Pro review

    Aansluitingen en functionaliteit

    Alle voor thuisgebruik standaard aansluitingen zitten aan de achterkant, waaronder ook een SFP+-slot voor een glasvezelmodule en een snelle combinatiepoort voor WAN- of LAN-gebruik die 2,5 Gbit/s aankan. Aan de wifikant werkt de router op de 2,4-, 5- en 6GHz-banden (met maximaal vier streams). De router ondersteunt de draadloze DECT-ULE-standaard in de 1900MHz-band voor telefonie en smarthome in overeenstemming met HAN-FUN, en de bijbehorende smarthometechnologie Zigbee op de 2,4GHz-band.

    Het ingebouwde DSL-modem is geschikt voor koperlijnen met de gebruikelijke DSL-snelheden (maximaal 300 Mbit/s). Je kunt in het SFP-slot een AON- of GPON-glasvezelmodule stoppen – die worden beide meegeleverd. Met de GPON-insteekmodule is voor de 5690 Pro maximaal 2,5 Gbit/s haalbaar.

    Dat SFP-slot is overigens niet als reguliere netwerkpoort te gebruiken. De 5690 Pro kan de twee verschillende modems niet bundelen voor meerdere internettoegangen (load-balancing) en kan ook de andere niet inschakelen als de hoofdlijn uitvalt (fallover). Voor dat geval is het wel mogelijk om een usb-stick voor het mobiele netwerk te gebruiken die je op de USB 3.2 Gen 1-poort aan de zijkant aansluit.

    Aan de achterkant vallen het optische SFP+-slot (links) en de gecombineerde WAN/LAN-poort (blauw) met 2,5 Gbit/s ethernet op.

    Smart home integratie

    De smarthomefuncties komen overeen met die van de FRITZ!Box 6670 Cable en de 7690, die net als de oudere Fritzsmart-Gateway een DECT-ULE-station en een Zigbee-hub bevatten.

    Met Zigbee is de reeks smarthome-apparaten voor de FRITZ!Box snel uitgebreid. Je kunt nu een aantal lampen, stopcontacten, sensors en nog veel meer integreren via Zigbee.

    Instellen van de Fritz!Box 5690 Pro

    Je stelt de router in met de browser, de gebruikelijke wizard leidt je door de belangrijke configuraties en op het laatste verbindt hij het thuisnetwerk met het internet. Twee van de vele nieuwe Wi-Fi 7-functies zijn dan meteen actief: Enhanced Multi-Link Single Radio en Multi-Link Multi-Radio (EMLSR en MLMR).

    Met EMLSR onderhouden Wi-Fi 7-clients logische verbindingen op twee of meer radiobanden tegelijk en verzenden ze gegevens dynamisch via de beste verbinding. Dat verlaagt de latentie omdat er meer transmissiemogelijkheden zijn dan met slechts één band en dat verhoogt de stabiliteit van de verbinding. Met MLMR zenden Wi-Fi 7-clients tegelijkertijd op meerdere banden.

    De FRITZ!Box 5690 Pro kan zowel via glasvezel als DSL met internet verbonden worden – maar niet tegelijkertijd.

    Wi-Fi 6,66

    Voor de Wi-Fi 7 MLMR-functie ontbreken nog geschikte mobiele apparaten. En EMLSR is alleen nuttig als de Wi-Fi 7-client ten minste op 5 en 6 GHz communiceert, aangezien de Pro-router op de 2,4 GHz-band alleen Wi-Fi 6 uitzendt. Op de bovenkant van de doos waarin de router wordt geleverd, staan Wi-Fi 7 en Triband boven elkaar genoemd, maar dat suggereert meer dan hij waarmaakt.

    AVM verdedigt zijn 2,4GHz-ontwerp door te stellen dat het voornamelijk de 5- en 6GHz-banden zijn die bijdragen aan de wifiprestaties, de 2,4GHz-band is relatief smal en wordt vaak intensief gebruikt door legacy-apparaten. De extra bijdrage die de 2,4GHz-band aan Wi-Fi 7 zou kunnen leveren is niet zo groot: aan de maximale totale snelheid van bruto 18,49 Gbit/s zou die band daar slechts iets meer dan één procent aan toevoegen.

    Je kunt daar echter tegenin brengen dat er voor Wi-Fi 7 dan 1440 Mbit/s minder beschikbaar is dan mogelijk omdat de Wi-Fi 6-module voor 2,4 GHz niet bijdraagt aan de MLO-functies EMLSR en MLMR. Dat betekent dat het hogere bereik en de lagere gevoeligheid voor interferentie van de 2,4GHz-band niet beschikbaar zijn voor de Wi-Fi 7-verbeteringen.

    Prestaties van de FRITZ!Box 5690 Pro

    De 5690 Pro presteerde goed bij onze metingen en duidelijk beter dan bijvoorbeeld de FRITZ!Box 7590 AX, die pas drie jaar oud is. Met een Asus PCE-BE92BT PCIe-insteekkaart met een BE200/320MHz-module op een Asus ROG Strix Z790-E II-moederbord haalden we met ntttcp een waarde van 278 MB/s (oftewel 2224 Mbit/s) met de FRITZ!Box 5690 Pro als accesspoint en de 2,5 Gbit/s-WAN-poort ingesteld als LAN5 voor een Shuttle DS50U met een 2,5 Gbit/s-verbinding als ntttcp-server.

    Daarbij lijkt de 2,5 Gbit/s-verbinding de bottleneck, vandaar dat we die test overdeden met twee pc’s met een BE200/320Mhz PCIe-insteekkaart, maar die kwamen onderling niet verder dan 121 MB/s (oftewel 968 Mbit/s) – daarbij is het gigabit-LAN dan de bottleneck. Dat werd bevestigd toen we de Shuttle mini-pc met de ntttcp-server op een van de gigabitpoorten aansloten, toen lag de maximum wifisnelheid op 123 MB/s (oftewel 984 Mbit/s).

    Bij normaal gebruik als router zal die 2,5 Gbit/s-poort echter als WAN ingezet worden, waardoor je voor communicatie met bedrade apparaten maximaal 1 Gbit/s ter beschikking hebt.

    De 5690 Pro moet volgens AVM met een IPSec VPN-verbinding ongeveer twee keer zo snel zijn dan het 7590 AX-model, met WireGuard zou je 20 procent meer mogen verwachten. Bij onze IPSec-metingen via een PPPoE-verbinding transporteerde de 5690 Pro tot 890 Mbit/s, via DHCP iets minder (tot 870 Mbit/s). De WireGuard-peer haalde vergelijkbare waarden in DHCP-modus.

    We konden geen WireGuard-metingen doen via PPPoE omdat de 5690 Pro weigerde de tunnel vast te houden als de PPPoE-server geen toegang gaf tot internet, zoals bij onze testopstelling. Andere Fritzboxen hebben daar geen problemen mee. Het is mogelijk dat AVM dit en andere kleine problemen binnenkort verhelpt, aangezien op de FRITZ!Box 5690 Pro tijdens onze test met de FritzOS-bètaversie 7.61-114267 draaide, waar nog aan gesleuteld wordt.

    De 5690 Pro presteerde goed bij NAS-metingen en leverde waarden tussen 90 en 140 MB/s bij het overzetten van grote bestanden. Dat komt voornamelijk omdat hij een USB 3.2 Gen 1-poort heeft. We konden de maximale NAT-doorvoer met onze testopstelling niet bepalen omdat de optische modules die bij de 5690 Pro werden geleverd geen verbinding wilden maken met onze interne glasvezelverbinding. Ook werkte geen van de gebruikelijke modules uit ons assortiment in de 5690 Pro. We gaan ervan uit dat de NAT-doorvoer gelijk is aan andere apparaten die net als de 5690 Pro een Qualcomm-chipset hebben.

    Conclusie FRITZ!Box 5690 Pro review

    De FRITZ!Box 5690 Pro komt goed uit de startblokken. Hij is een van de eerste routers die ook de 6GHz-wifiband ondersteunt. De gehaalde snelheden zijn dan meer dan prima en doen zeker niet onder voor andere Wi-Fi 7-routers. Alleen wordt de onderlinge snelheid tussen twee wificlients geremd door de LAN-snelheid. Op de 2,4GHz-band komt hij bovendien niet verder dan Wi-Fi 6 – en jammer dat je een mobiele usb-stick nodig voor een failover-verbinding, want je kunt DSL en glasvezel niet tegelijk gebruiken.

    De usb-poort is sneller dan de USB 2.0-poort die nog op voorgaande modellen zat zoals de FRITZ!Box 7590 AX. Bovendien heeft hij een waardevol SFP+-slot. Tot nu toe accepteert de FRITZ!Box 5690 Pro geen 10GBase-T-modules, waarmee hij bijvoorbeeld als accesspoint in een 10GE-LAN zou kunnen dienen. De waarschijnlijk nog te verschijnen 5690 XGS gaat wel 10 Gbit/s internet ondersteunen.

    Het afwijkende design ten opzichte van de andere routers is nodig om genoeg ruimte aan de Wi-Fi 7-antennes te bieden en de warmte goed af te kunnen voeren. De bovenkant van de 5690 Pro tikt bij gebruik de 40 graden aan – goed ventilatie is dus noodzakelijk. Het energieverbruik is met 13,5 watt te overzien, maar dat wordt meer als de de SFP+-poort en alle netwerkpoorten gebruikt.

    De bediening van de 5690 Pro is zoals bij alle AVM-apparaten makkelijk, uitgebreid maar toch overzichtelijk. De FRITZ!Box 5690 Pro is dan ook meer dan goed uitgerust voor een overgang van DSL naar glasvezel.

    FRITZ!Box 5690 Pro review: plus- en minpunten

    + Wi-Fi 7 met 6GHz-band
    + Geschikt voor zowel DSL als glasvezel
    2,4 GHz geen Wi-Fi 7
    Wifisnelheid beperkt door LAN

    FRITZ!Box 5690 Pro specificaties

    FabrikantAVM
    Aansluitingen2G5-SFP-poort voor glasvezel, DSL-poort, Fon, 2G5-WAN/LAN5, USB 3.1 Gen1, 12V/3,5A-voeding

    Bedieningselementen

    wifi, connect voor wif en dect

    Wi-Fi

    2,4 (Wi-Fi 4/6) / 5 (Wi-Fi 4/5/6/7) / 6 GHz (Wi-Fi 6/7) (20/40/80/160 MHz), 802.11ac/ax/be, WPA2/WPA3

    Afmetingen

    26,8 × 17,0 × 7,5 cm
    Garantie5 jaar carry in
    Shoplink & prijsAmazon, circa 312,54 euro voor de Duitstalige versie

    Meer van zulke hardware reviews?

    Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

    Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

    Noud van Kruysbergen
    Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

    Lees ook

    Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken

    Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...

    Beste streaming box of streaming stick voor Netflix, HBO Max en meer

    Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.

    3 Praat mee
    avatar
      Abonneer  
    nieuwsteoudste
    Laat het mij weten wanneer er
    RaYeS
    Lezer
    RaYeS

    Is AVM eindelijk ook zo ver dat ze VLAN mogelijk maken met dit model?

    -= GensNet =-
    Lezer
    -= GensNet =-

    Over de FRITZ!Box 5690 pro > al blijft hij op bepaalde vlakken achter bij de hoge verwachtingen. Dàt wordt alleen maar erger naarmate de FRITZ!Box 5690 pro eigenlijk nu nog maar amper te koop is na bijna twee jaar na aankondiging en ook de sterk wisselende prijs (adviesprijs € 369,–) € 600,– tot € 300,– werkt dat in de hand dat het niet aantrekkelijk meer is om een FRITZ!Box 5690 pro aan te schaffen. Ze kunnen de FRIT!Box 5690 beter het type “antiek” geven, want het apparaat is al sterk verouderd voordat het op de markt te koop is. In… Lees verder »

    Gert-Jan
    Lezer
    Gert-Jan

    de FB5690pro is niet geschikt voor de snelle fiber variant XGSPON (tot 10G) dus je hebt uiteindelijk niks aan de snellere WiFi 7 – dat is een vette afknapper van deze FB. Het enige wat je kun doen is deze FB achter je modem hangen via de 2,5 WAN maar als die gebruikt is heb je alleen nog maar 4 LAN van 1G . Heel erg jammer van de investering.