Nothing Phone (1) review: kan het toestel zijn hype waar maken?

Elwin Hodžić
0

Nothing-oprichter Carl Pei (tevens bekend als medeoprichter van OnePlus) heeft geprobeerd om omtrent de Nothing Phone (1) een hype te creëren – wat hem overigens aardig gelukt is. Benieuwd of hij de hype omtrent de Nothing Phone (1)  waar heeft kunnen maken? Kom er achter in deze Nothing Phone (1) review!

Nothing Phone (1) - review


Ontvang gratis informatie en tips over (Android) smartphones, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Nothing Phone (1) design: de grote eyecatcher

De transparante achterzijde van deze smartphone met de zogenaamde Glyph-interface is zeer zeker de grote eyecatcher. Deze achterzijde bestaat uit 900 witte ledjes, die in vijf lichtelementen op de achterzijde zijn aangebracht. Samen vormen ze een XXL-meldingsdisplay op de achterzijde om inkomende oproepen of berichten visueel weer te geven. Deze interface licht ondanks de regelbare helderheid zeer opvallend op, wat tevens niet in alle situaties even wenselijk is. Om de ledjes achter op te zien moet je de smartphone met het scherm omlaag neerleggen. Het nadeel hiervan is dat het scherm een grotere kans heeft op krassen, wat wel enigszins voorkomen kan worden door middel van een screenprotector.

Nothing Phone (1) specs: premium uitstraling met midrange uitstraling

Afgezien van de Glyph en het glas, is de Nothing Phone (1) een vrij normale Android smartphone met midrange hardware. Hij is voorzien van een Snapdragon 778G+, 5G en draadloos opladen, iets wat ongebruikelijk is voor deze prijsklasse. Hij presteert vlot bij dagelijks gebruik en ook actuele games draaien soepel. De Nothing Phone (1) is verkrijgbaar met 8 of 12 GB RAM en 128 of 256 GB opslag. De telefoon heeft een IP53-rating waarmee die beschermd is tegen stof en spatwater.

Nothing Phone (1) 120hz OLED scherm

De zwarte randen rond het OLED-scherm van de telefoon zijn iets breder dan bij highend toestellen, maar aan alle zijden even breed. Het 120Hz-scherm is minder helder dan dure topschermen, maar is scherp en toont mooie kleuren. De automatische helder heidsregeling zou gevoeliger mogen zijn en sneller reageren. De optische vingerafdruksensor in het scherm zit lager dan bijvoorbeeld de Samsung S22-series, maar werkt snel en betrouwbaar – in tegenstelling tot de gezichtsherkenning die ons niet herkende.

120Hz OLED Scherm

Nothing Phone (1) camera review

De hoofdcamera en de ultragroothoeklens aan de achterzijde beschikken beide over 50-megapixel en de selfiecamera over 16 megapixels. Bij goede lichtomstandigheden maak je scherpe en mooie foto’s met veel details. De kleuren lijken soms wat blauwig, maar blijven in het algemeen dicht bij het origineel. Bij situaties met een hoog dynamisch bereik, zoals bij tegenlicht, hebben de camera’s wat meer moeite. In het donker verhoogt de smartphone snel de belichtingstijd, waardoor de beelden van bewegende onderwerpen onscherp worden. Dat alles is niet ongewoon voor de middenklasse, maar het toont duidelijk aan dat de camera niet bij de topklasse hoort. Het toestel beschikt over geen optische zoom, wel is het mogelijk om digitaal tot 20x in te zoomen. Hou hierbij wel rekening dat na 2x digitaal zoomen de beeldkwaliteit redelijk afneemt.

Ultragroothoeklens (0,6x uitgezoomd)

Hoofdcamera

2x zoom

20x zoom

Nothing Phone (1) Operating System: Nothing-OS

Op het toestel draait Nothing OS, een vrij kale schil van Android met minimale aanpassingen.  Positief is dat er helemaal geen bloatware op zit. In het begin traden er nog allerlei problemen op die een herstart vereisten, maar Nothing is voortdurend aan het verbeteren en tijdens onze tests verschenen meerdere updates. Zo werden bijvoorbeeld de slechte prestaties van de accu verbeterd en ging hij uiteindelijk ruim een dag op een acculading mee, twee haalde hij echter niet. De smartphone wordt zonder lader geleverd. Hij laadt met een kabel met maximaal 30 watt op en 15 watt draadloos en is het mogelijk om andere apparaten draadloos van stroom voorzien. Zo hebben wij dit getest met oordopjes die draadloos op te laden zijn.

Nothing Phone (1) wireless charging: makkelijk draadloze oordopjes opladen

Draadloos laden van oortjes via de Nothing Phone (1)

Conclusie Nothing Phone (1) review

De Nothing Phone (1) valt op, ook zonder de lichten aan de achterkant. Het uiterlijk is een kwestie van smaak, maar het toestel introduceert zeker een nieuwe impuls in de eenheidsworst. De Glyph-interface is geinig, maar hoeft per definitie heel handig te zijn. Ook zonder de lampjes is het totaalpakket overtuigend met een zeer goed scherm, voldoende opslag, een fatsoenlijke accu en een kale Android. Hou hierbij wel rekening met het feit dat je vooral voor het design betaalt, want vergelijkbaar uitgeruste smartphones krijg je ook voor ongeveer honderd euro minder.

Nothing Phone (1) review – plus- en minpunten

+ onderscheidend uiterlijk
+ prima middenklassetoestel
prijzig ten op zichte van de concurrentie in hetzelfde segment

Nothing Phone (1) specificaties

ProducentNothing, nl.nothing.tech
Processor / gpuQualcomm Snapdragon 778G+ 5G / Adreno 642L
Werkgeheugen & opslag8+128GB / 8+256GB / 12+256GB
Afmetingen15,9 × 7,6 × 0,8 cm
Gewicht194 g
Shoplink en prijsAmazon, vanaf 469 euro

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 11, 2022, pagina 23 die geschreven is door Steffen Herget en Daniel Dupré).

Lees meer over nieuwe Android smartphones in c’t 12/2024

Meer over

android

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Logitech MX Creative Console review: prima tweedelige macro-console

De AMD Ryzen 5 8500G, die we in deze review bespreken, is niet alleen de voordeligste AM5-processor die beschikbaar is bij het samenstellen van je eig...

TP-Link Deco BE65 review: meshset mét Wi-Fi 7 én 6Ghz-band

Meshsets met Wi-Fi 7-ondersteuning zijn nog duur, maar TP-Link komt nu met de Deco BE65. Dat is de kleinere broer van de BE85, maar doet daar zeker ni...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er