MWC 2025: AI, AI en nog meer AI in alle denkbare vormen

Elwin Hodžić
0

Dit jaar vond MWC 2025 wederom plaats in Barcelona, van 3 maart tot en met 6 maart. Wij waren erbij en delen in dit artikel alles wat we hebben gezien op deze gigantisch grote beurs in het zonnige Catalonië.

Tip: Alle afbeeldingen in dit artikel zijn te vergroten door erop te klikken.


Altijd op de hoogte blijven omtrent de nieuwste IT-ontwikkelingen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Wat is het MWC?

Het Mobile World Congress (MWC) is ‘s werelds grootste vakbeurs voor de mobiele en telecomindustrie, georganiseerd door de GSMA. Elk jaar komen in Barcelona duizenden bedrijven en techliefhebbers samen om de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van (Android-)smartphones, netwerken, AI, cloudtechnologie en IoT te presenteren. Naast grote merken zoals Samsung, Huawei, Xiaomi en Lenovo, biedt MWC ook een podium aan startups en investeerders. Het evenement draait niet alleen om hardware, maar ook om de toekomst van connectiviteit, 5G, edge computing en (duurzame) techoplossingen.

Drukbezocht evenement met wereldwijde impact

Het MWC 2025 in Barcelona trok dit jaar maar liefst 109.000 bezoekers uit 205 landen, waarmee het weer op het niveau van vóór de pandemie zit. Met meer dan 2.900 exposanten en een breed conferentieprogramma bewees het evenement opnieuw zijn belang voor de telecom- en techsector. Naast de grote merken presenteerden meer dan 1.000 startups hun innovaties aan 900 investeerders, wat de beurs ook tot een belangrijke ontmoetingsplek voor opkomende bedrijven maakte.

AI, AI, en nog eens AI

Wat ons echt opviel aan de beurs, is dat AI echt merkbaar centraal stond op het MWC 2025. Of het nu om smartphones, tablets, laptops of zelfs servers ging—alles leek te draaien om kunstmatige intelligentie. Bij vrijwel elke stand was AI prominent aanwezig, vaak met grote aanduidingen. Een van de weinige fabrikanten die hier niet in meeging en daardoor positief opviel naar onze mening, was de Duitse fabrikant AVM, bekend van de rood-witte Fritzbox-routers.

De nieuwste smartphones en andere innovaties

Zoals ieder jaar draaide het MWC weer met name om smartphone-aankondigingen. Xiaomi stal de show met de Xiaomi 15 Ultra, uitgerust met een indrukwekkende 200-megapixel periscoopcamera voor ongeëvenaarde zoommogelijkheden. Nothing presenteerde de Phone (3a) en Phone (3a) Pro, terwijl Huawei indruk maakte met de Mate XT Ultimate Design – een innovatieve smartphone die maar liefst drie keer opvouwbaar is en daardoor zowel als compacte telefoon als tablet te gebruiken is.

Er waren ook enkele opvallende concepten te zien. Zo trok de Samsung Display de aandacht met een opvouwbaar handheld gamingapparaat, dat sterk doet denken aan een moderne versie van de Nintendo Switch. Daarnaast kregen we een eerste live indruk van Samsungs veelbesproken VR-headset, die naar verwachting later dit jaar op de markt komt. Helaas was er geen echte demonstratie van de werking, en sterker nog: het getoonde model was nog niet eens het uiteindelijke eindproduct.

We hebben zelfs auto’s van fabrikanten zoals Xiaomi gezien op het MWC, waaronder een kanariegele sportwagen. De SU7 Ultra werd enkele dagen geleden officieel gelanceerd, maar het bedrijf had de auto al meegebracht naar het MWC. Daar kregen we de eerste live indruk van wat waarschijnlijk de goedkoopste auto is met een 0-100 km/u-tijd van onder de twee seconden op papier.

Edge computing en datacenter-innovaties

​De opkomst van 5G en het Internet of Things (IoT) stimuleert de groei van edge computing, een trend die centraal stond op het Mobile World Congress (MWC) 2025. Fabrikanten zoals Gigabyte, Hewlett Packard Enterprise (HPE) Dell en SuperMicro presenteerden innovatieve oplossingen voor edge-datacenters. Zo liet Gigabyte een nog niet eerder vertoonde nieuwe server genaamd de Gigabyte B343-C40-AAJ-1 zien waarbij er zowel een variant komt voor een Intel-cpu als een variant met een AMD-cpu.

​Op de beurs waren vanzelfsprekend ook de twee prominente chipfabrikanten, AMD en Intel, vertegenwoordigd. Intel had een opvallend grote aanwezigheid, met bijvoorbeeld een uitgebreide stand waar onder andere laptops werden getoond die waren uitgerust met de nieuwe Intel Core Ultra 200V-cpu’s maar ook wat servers etc. AMD daarentegen koos voor een meer bescheiden benadering en richtte zich voornamelijk op het zakelijke segment.​

Netwerken en routers

Naast smartphones en servers was er ook veel aandacht voor netwerktechnologie, vooral op het gebied van routers en mesh-systemen. Zo introduceerde AVM live zijn nieuwste Wi-Fi 7-router: de FRITZ!Box 4690. Dit model is ontworpen voor de volgende generatie supersnelle draadloze verbindingen en is uitgerust met indrukwekkende specificaties, waaronder twee 10-gigabit WAN/LAN-poorten en drie 2,5-gigabit poorten. Dit zou zomaar de meest interessante router van de Duitse fabrikant kunnen zijn voor de Nederlandse markt.

Een belangrijk voordeel is dat de meeste Nederlandse internetproviders glasvezelverbindingen leveren met een ONT-kastje, waardoor een geïntegreerd modem overbodig is. De FRITZ!Box 4690 kan direct op het ONT-kastje worden aangesloten, waardoor gebruikers optimaal profiteren van de hoogst mogelijke internetsnelheden, zoals de 8-gigabit verbinding die Delta op sommige locaties aanbiedt.

Daarnaast introduceerde AVM een nieuwe mesh-oplossing: de FRITZ!Mesh Set 4200. Deze set, bestaande uit twee of drie FRITZ!Repeater 3000 AX-units, biedt een mesh-ervaring zonder dat je daarvoor per se een FRITZ!Box-router nodig hebt. Hiermee speelt AVM in op de groeiende vraag naar flexibele en eenvoudig te installeren mesh-netwerken met de modem die consumenten en bedrijven vanuit de provider geleverd krijgen.

Uiteraard waren er ook andere fabrikanten aanwezig die hun (nieuwe) netwerkproducten tentoonstelden. Zo presenteerde de Taiwanese fabrikant D-Link een flink aantal (5G-)Wi-Fi 7-routers en netwerkswitches, net als de Chinese fabrikant TP-Link.

Conclusie

Al met al was het een leuke beurs om met c’t te bezoeken, maar het lijkt erop dat AI sterker leeft bij de fabrikanten dan bij het publiek. Natuurlijk krijgt AI steeds meer aandacht, maar misschien niet in de mate waarin fabrikanten het benadrukken – iets wat op deze beurs duidelijk zichtbaar was.


Altijd op de hoogte blijven omtrent de nieuwste IT-ontwikkelingen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Windows XP-alternatief ReactOS krijgt grootste update in jaren

ReactOS 0.4.15 is officeel uit – en het is een flinke update. Dit besturingssysteem, ooit opgezet als opensource alternatief voor Windows XP, heeft we...

c’t webdev 2025: meld je nu aan als spreker of workshopbegeleider

De jaarlijkse c't 2025-conferentie opent de inschrijving voor sprekers en workshopbegeleiders. Dit evenement dat met name gericht is op devel...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er