Reden om voor een Asus laptop met oled-scherm te kiezen

c't-partner
0

Oled-schermen worden populairder, en dat is niet zonder reden. De schermtechniek is relatief nieuw, en werkt op het principe waarbij de pixels oplichten als ze onder spanning worden gezet. Meer spanning betekent meer licht, maar geen spanning is zwart.

Beeldkwaliteit en kleur

Dit houdt in dat zwart ook echt zwart is. Dit levert een hoger contrast op dan bij andere soorten schermtechniek. Ook de kleurechtheid van oled-schermen is hoger, waardoor je veel meer in een film of game wordt getrokken, maar ook je homevideo’s of vakantiefoto’s verschijnen levendiger van kleur voor je neus.

Als je veel achter een beeldscherm werkt, is de kwaliteit van het beeld en een nauwkeurige kleurweergave zeer belangrijk. En naast een goed scherm wil je ook graag bijpassende moderne en krachtige hardware die optimaal op je werkzaamheden aansluit. De oled-schermen in Asus-laptops zoals de VivoBook Pro 16X OLED en de VivoBook Pro 15 OLED bieden dankzij de oled-techniek een aantal fijne voordelen ten opzichte van conventionele laptopschermen.

Asus laptop oled overzicht

De schermen zenden een lager percentage schadelijk blauw licht uit, wat zorgt voor meer rust en minder vermoeide ogen. Ze voldoen 100% aan de DCI-P3-kleurruimte, waardoor de kleuren worden getoond zoals ze bedoeld zijn. De laptopschermen kunnen tot 600 nits aan piekhelderheid halen, ten opzichte van gemiddeld 250 nits van een normaal lcd-laptopscherm.

De responstijd ligt ook aanzienlijk lager (0,2 ms vergeleken met gemiddeld zo’n 10 ms) wat zorgt voor een veel vloeiender en daardoor rustiger beeld. De kleurweergave voldoet ook aan het strenge testregime en de kalibratie-standaard van Pantone (Pantone-validated).

Contrast en detail

De contrastverhouding van de Asus laptop-oledschermen ligt op 1.000.000:1 en een aantal schermen zijn DisplayHDR 500 True Black-gecertificeerd. HDR (High Dynamic Range) zorgt niet alleen voor levendigere kleuren maar ook voor veel meer detail in de donkere beeldsegmenten, bijvoorbeeld in bepaalde scènes in films of schaduwrijke-delen in games.

Zelfs als je de helderheid van een oled-scherm terugschroeft, blijven de details beter behouden dan bij een conventioneel scherm.

Asus oled grafieken

Andere voordelen

Naast al deze voordelen qua beeld is een ander bijkomend voordeel dat een oled-scherm dunner is en dus het scherm en schermbehuizing een stuk dunner kunnen zijn, wat weer zorgt voor een slankere laptopbehuizing.

Meer over

laptop

Deel dit artikel

Lees ook

Asus ZenBook Pro Duo 15 UX582 getest

Het extra display boven het toetsenbord van de Asus UX582 maakt grafisch werk een stuk makkelijker. Bovendien is de hardware krachtig genoeg voor 3D-r...

Asus ZenBook Duo 14

Duo in de naam van de Asus ZenBook Duo 14 laptop verwijst naar de beeldschermen. Asus heeft het concept verder verfijnd.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er