Asus ZenBook Duo 14

Marco den Teuling
0

lezers-awards-2021-brons

Duo in de naam van de Asus ZenBook Duo 14 laptop verwijst naar de twee beeldschermen. Asus heeft het concept verder verfijnd en tegelijkertijd het Evo-label toe kunnen voegen.

Het meest opvallende aan de ZenBook Duo 14 (model UX482) is natuurlijk het tweede scherm, dat zich tussen het toetsenbord en hoofdscherm bevindt. Het gaat om een scherm met 12,65-inch diagonaal en 1920×515 resolutie, dat net als het 14-inch full-hd hoofdscherm een touchscreen is. Zoals bij de Zephyrus gaming laptop met dubbel scherm kantelt ook hier het tweede scherm iets naar voren als je de laptop openklapt. Dat biedt een betere kijkhoek vergeleken met eerdere Duo-modellen en verbetert de luchttoevoer. Ondanks de constructie met het extra scherm is de laptop met 1,7 cm niet dik en met 1,57 kg en vrij compacte buitenmaten goed mee te nemen.

asus zenbook

Om ruimte te maken voor het tweede scherm is het toetsenbord helemaal naar beneden verplaatst. Het typt op zich redelijk, maar omdat er geen polssteun is kun je de ZenBook beter op een bureau gebruiken dan op schoot. Dan kun je ook meteen een externe muis aansluiten, want de kleine, smalle touchpad aan de rechterkant is niet alleen voor linkshandigen minder ideaal. Qua aansluitingen is de ZenBook aardig voorzien, met HDMI, een audio-jack, microSD, USB 3.2 type-A en 2 × USB-C met Thunderbolt 4 (met display en power delivery). De USB-C aansluitingen gebruik je ook voor de voeding. Er is ook een 720p-webcam aan boord, maar geen infraroodcamera of vingerafdrukscanner voor biometrisch aanmelden. Het geluid is aardig, voor een laptop.

Prestaties

Qua prestaties kom je niets tekort dankzij de krachtige hardware met een Core i7-1165G7, 16 GB RAM (max. 32 GB) en een 1TB-ssd. In Cinebench R20 haalt de Duo 565 /1976 punten (1T / MT). De geïntegreerde Intel Iris Xe-graphics voldoen voor casual gamen, maar met 3DMark-scores van 5742/1821 (FireStrike/TimeSpy) niet voor zware games. Video-editors of andere creatieve toepassingen die kunnen profiteren van een tweede scherm draaien echter vlot. Bij belasting hoor je al snel het ventilatorgeruis toenemen, maar het is ook weer snel weg als de belasting daalt. De Duo heeft Wi-Fi 6 aan boord en Bluetooth 5.0, als onderdeel van het Intel Evo-programma. Een ander verplicht kenmerk van dit programma is een accuduur van minstens 9 uur en dat haalt de ZenBook in de praktijk goed.

Tweede scherm

Het tweede scherm is met een toets uit te schakelen om bijvoorbeeld onbedoelde touch-input te vermijden. Andersom is er op het tweede scherm een menuknop om het toetsenbord tijdelijk uit te schakelen als je bijvoorbeeld met een stylus op het onderste scherm gaat tekenen (met de optionele Asus Pen). Links op het tweede scherm zijn in het menu knoppen om de helderheid te regelen, venstercombinaties op te roepen en meer. Het gebruiksgemak van het tweede scherm wordt door verbeterde software steeds verder verfijnd. Zo kun je nu bij slepen van een toepassingsvenster makkelijk aangeven waar en hoe groot je dit op het scherm wilt plaatsen (1/3 of 2/3, midden, links of rechts). Of je er echt voordeel uit haalt, blijft afhankelijk van je gebruik en van de toepassing. Zelf vonden we het handig om tijdens het videobellen iets op het tweede scherm te kunnen opzoeken of daar de groeps-chat te volgen. Voor Adobe Photoshop, Lightroom Classic, Premiere Pro en After Effects is een Control Panel app beschikbaar om instellingen te regelen via het tweede scherm. Asus blijft echter ook afhankelijk van softwareproducenten voor dit soort dingen.

 


Blijf op de hoogte door je in te schrijven op de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Pluspunten

goede prestaties en accuduur
tweede scherm beter bruikbaar

Minpunten

gebruik toetsenbord/touchpad

Asus ZenBook Duo 14
FabrikantAsus
systeemIntel Core-i7 1165G7 (4 cores met HT),
1,2-2,8 GHz (turbo tot 4,7 GHz), 16 GB
LPDDR4X, Samsung PCIe NVMe ssd (1 TB)
afmetingen / gewicht 222 x 324 x 16,9-17,3 mm / 1,57 kg
scherm14” full-hd + 12,6” 1920×515
shop en prijswehkamp € 1800

 

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in c't 08-09/2024

Meer over

Notebooks

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Asus MX34VQ met breeeeedbeeld

De MX34VQ van Asus heeft een gebogen, bijna randloos scherm en een 21:9 beeldverhouding. Het meest bijzondere kenmerk zit echter in de voet. Bij mo...

Asus ZenWifi AX mesh-wifi

Het ZenWiFi AX mesh-systeem van Asus zorgt niet alleen voor supersnel internet overal in huis, maar kan je lokale netwerk als router ook tot in detail...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er