Een lichte laptop voor school kiezen (Asus)

c't-partner
0

Als je een laptop bijna dagelijks mee moet sjouwen naar de klas of naar college, wil je het liefst zo min mogelijk gewicht mee sjouwen. Die analoge boeken zijn al zwaar genoeg. We helpen je een lichte laptop voor school kiezen in het uitgebreide laptop-aanbod van Asus.

Onderwijs op afstand heeft met Corona een vlucht genomen, maar in veel situaties moet je toch fysiek aanwezig zijn bij lessen. Een laptop is in beide gevallen handig en kun je makkelijk meenemen in je rugzak of tas. Hoe lichter de laptop, hoe minder je hoeft te sjouwen, maar er zijn natuurlijk meer punten om op te letten als je een laptop aanschaft.

In de Vivobook en Zenbook laptop-series van Asus vind je veel geschikte laptops voor school. De Vivobooks zijn doorgaans wat goedkoper en bij de Zenbooks vind je wat meer bijzondere modellen. We hebben een aantal interessante modellen voor je uitgezocht en daarbij (onder andere) gelet op het gewicht.

Voordelige lichtgewicht

Een goedkope laptop hoeft geen zwaar bakbeest te zijn. De Asus VivoBook Flip TP401MA-EC156T (circa 450 euro) zit qua prijs ruim beneden de 500 euro en weegt circa 1,5 kg. De laptop heeft een 14-inch scherm met full-hd resolutie. Het gaat zelfs om een touchscreen dat je helemaal om kunt flippen, zodat je hem ook als tablet kunt gebruiken of de laptop in ‘tent’-stand kunt zetten voor even relaxen met YouTube of Netflix.

Met een Pentium N5000 en 4 GB werkgeheugen is hij vooral bestemd voor internetten en tekstverwerken, dus ook geschikt voor schoolwerk. Er staat Windows 10S op, maar je kunt de Windows 10S-modus uitschakelen zodat je ook software van buiten de Windows Store kunt installeren.

Vivobook Flip 14 lichte laptop voor school

De VivoBook Flip 14 kun je ook in tentstand zetten voor een presentatie of wat relaxen met video kijken tussendoor.

De ZenBooks van Asus zijn meestal lekker dun en licht, maar niet echt goedkoop. Prijzen voor Zenbooks beginnen vanaf zo’n 700 euro. Je kunt de Nederlandse site van Asus in de gaten houden voor kortingsacties.

De Chromebooks van Asus zijn wel voordelig én licht. Een lekker lichte laptop voor school is bijvoorbeeld de Chromebook C202X die iets meer dan 200 euro kost en maar 1,2 kg weegt. Je kunt er prima op werken en alles doen wat via websites of Android-apps loopt. Je moet er alleen rekening mee houden dat je er geen Windows-software op kunt installeren. Maar voor dingen als Magister, Zermelo enzovoort kun je gewoon de websites gebruiken.

Middenklasse laptop

De term middenklasse nemen we ruim met een budget tussen 500 en 1000 euro, en daarin zoeken we een lichte laptop voor school die bovendien goede prestaties biedt. Bij de Vivobooks heb je dan heel veel keuze, er zijn weinig modellen die boven dit prijssegment zitten. De Asus VivoBook S14 S433FA-EB043T heeft voor circa 700 euro veel in huis: een Intel Core i5-10210U quadcore processor, 8 GB RAM, 256 GB ssd en een 14-inch full-hd scherm.

Je krijgt dus veel krachtiger hardware dan bij het budgetmodel hierboven en toch weegt de laptop maar 1,4 kg (een ons minder). Toch fijn als je er de hele dag mee loopt te sjouwen. Als extra zit er nog een geheugenkaartlezer in.

Asus VivoBook middenklasse lichte laptop

De VivoBook S14 S433FA-EB043T  biedt vlotte hardware in een 1,4 kg wegende laptop.

In de middenklasse kun je ook voor een Zenbook kiezen, met een lekker dun en chique design. Een mooi exemplaar is de Asus ZenBook 13 UX333FA-A4290T (voor circa 750 euro). Dit compacte model met 13,3-inch full-hd scherm is slechts 19 bij 13 cm groot en 17 mm dik. Processor en werkgeheugen zijn iets minder snel dan die in de VivoBook hierboven (circa 5 tot 10 procent), maar het scheelt heel veel in gewicht. Deze ZenBook weegt maar iets meer dan 1 kg. Met een quadcore Intel Core i5 8265U, 8 GB RAM en 256 GB ssd kan hij je schoolwerk prima aan.

Zenbook 13 middenklasse licht gewicht

De compacte Zenbook 13 weegt maar net iets meer dan 1 kg.

Luxe laptop

Wil je een luxe laptop met krachtige hardware die niet te veel weegt, zodat je hem makkelijk naar school kunt meenemen? De ZenBook hierboven is natuurlijk al een prima optie, maar misschien wil je het wat extravaganter. Hoe krachtiger de hardware echter, hoe zwaarder de laptop vaak ook wordt. Zo zijn game-laptops meestal vrij zwaar, vanwege de extra koeling die nodig is voor de combinatie van snelle grafische kaart en processor.

Een van de krachtigere VivoBooks die toch een laag gewicht heeft is de VivoBook S13 S333JQ-EG010T. Je kunt hem misschien voor minder dan 1000 euro vinden en hij weegt maar 1,2 kg. Toch zit er snelle hardware in met een Intel Core i7-1065G7, 8 GB RAM en een 256 GB ssd, en zelfs een aparte GeForce MX350 grafische kaart. Daarmee is een game als Fortnight op het 13,3-inch full-hd scherm met high grafische details nog goed speelbaar. In andere games zul je wel lagere settings of een lagere resolutie moeten kiezen.

ZenBook met ScreenPad

De touchpad van de ZenBook UX334FAC-A3066T kun je ook als 2e beeldscherm gebruiken en er van alles op bekijken.

Een van de kenmerken van ZenBooks is vaak het lage gewicht, dus er zijn modellen genoeg om uit te kiezen als je wat meer budget hebt. Een mooie lichte laptop voor school is bijvoorbeeld de ZenBook UX334FAC-A3066T (circa 1150 euro). Hij heeft een 13,3-inch full-hd scherm, snelle Intel Core i7 en 16 GB werkgeheugen. De harde schijf biedt met 512 GB opslag ook meer ruimte voor programma’s en bestanden. De touchpad (ScreenPad) kun je verder als klein 2e scherm gebruiken en er vensters van allerlei programma’s in zetten. Met een gewicht van 1,1 kg neem je deze ZenBook toch makkelijk mee in je rugzak.

Tot slot

Bovenstaande modellen zijn maar een kleine greep uit het aanbod als we een lichte laptop voor school zoeken in de Vivobook en Zenbook series. Als laptop voor school zijn natuurlijk ook de Asus Chromebooks interessant. En wil je echt het allerlaagste gewicht? Dan kom je uit bij de Asus ExpertBook. Die weet een 14-inch scherm, Core i7 en andere krachtige hardware te verpakken in een laptop van maar 880 gram! Maar voor zoveel power in zo’n licht pakketje betaal je wel een prijs: circa 2000 euro. Als dat te veel is, vind je hierboven genoeg andere opties.

Deel dit artikel

Lees ook

Zijn bedrijven klaar voor de EU NIS2-richtlijn?

Nu de lat voor cybersecurity steeds hoger komt te liggen, is de enquête van SANS Institute een cruciaal controlepunt voor organisaties om hun verdedig...

Dit zijn de voordelen van een oledscherm in laptops

De populariteit van OLED-schermen neemt toe, en dit heeft duidelijke redenen. Deze relatief nieuwe schermtechniek functioneert op basis van een princi...

0 Praat mee