TikTok gegevens van gebruikers toch opgeslagen op servers in China

Elwin Hodžić
0

Eerder heeft TikTok herhaaldelijk bevestigd dat het geen gegevens van gebruikers opslaat op servers in China. Nu heeft de videodienst echter verklaard dat dit onder bepaalde omstandigheden toch wel het geval is.

TikTok: gegevens van gebruikers toch opgeslagen op servers in China

Amerikaanse gegevens worden opgeslagen op servers in de VS, behalve onder bepaalde omstandigheden

In het verleden verzekerde TikTok, de socialemedia-dienst voor korte video’s, dat gegevens van Amerikaanse gebruikers alleen worden opgeslagen op servers in de VS en niet in China. Nu heeft TikTok uitgelegd dat onder bepaalde omstandigheden gevoelige informatie wel wordt opgeslagen op Chinese servers. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer influencers uit de VS of Europa zich aanmelden voor programma’s om betaald te worden voor hun gepubliceerde inhoud, meldt het zakenblad Forbes.

Vorige verklaringen van TikTok en recente bevindingen van Forbes

Tijdens een hoorzitting voor het Amerikaanse Congres in maart verzekerde TikTok-CEO Shou Zi Chew dat het bedrijf geen gegevens van Amerikaanse burgers opslaat in China. Hij benadrukte dat TikTok zijn hoofdkantoor heeft in Los Angeles en Singapore, en dat ongeveer 60 procent van de videodienst in handen is van westerse investeerders. Volgens hem hebben het Chinese moederbedrijf Bytedance en de Chinese overheid geen toegang tot de gegevens van gebruikers buiten China, waar de korte videodienst van Bytedance Douyin heet.

Echter, Forbes meldde na de hoorzitting dat TikTok ten minste de financiële gegevens van zijn grootste Amerikaanse en Europese sterren op servers in China had opgeslagen. Zelfs de deelnemers aan het TikTok Creator Fund, een programma om inkomsten te genereren op TikTok, waren getroffen. Volgens Forbes hebben leiders van beide partijen in de Senaat antwoorden geëist over mogelijke onjuistheden tijdens de hoorzitting.

Uitleg van TikTok over het onderscheid tussen gegevensverzameling en betalingsinformatie

In reactie hierop heeft TikTok uitgelegd dat er een onderscheid is tussen “Amerikaanse gebruikersgegevens verzameld door de TikTok-app” en “informatie die gebruikers aan TikTok verstrekken” om betaald te worden voor de inhoud die ze publiceren. De gebruikersgegevens worden opgeslagen op servers in de VS en Singapore, maar het bedrijf heeft niet duidelijk gemaakt waar de “doorgegeven” informatie precies wordt opgeslagen. Volgens interne documenten van Forbes worden belastingformulieren, burgerservicenummers en andere informatie van makers en externe providers opgeslagen in China, waarbij uitbetalingen worden beheerd via tools van het Chinese moederbedrijf ByteDance.

Reactie van TikTok

TikTok reageerde op de zorgen van de Senaat door te verklaren dat hun getuigenis zich richtte op “beschermde gebruikersgegevens die in de app werden verzameld” en niet op gegevens van makers. Ze definieerden “beschermde gegevens” als “gebruikersgegevens die de Amerikaanse regering heeft geclassificeerd als bijzonder beschermingswaardig”. TikTok benadrukte dat het opslaan van gegevens van auteurs een uitzondering is.

De senatoren uitten echter hun grote bezorgdheid en beschuldigden TikTok ervan het Congres herhaaldelijk en opzettelijk te hebben misleid over de beveiliging en bescherming van de gegevens van Amerikanen. Ze benadrukten dat de gegevens van Amerikanen nog steeds onderhevig zijn aan het spionagesysteem van de Chinese regering, ondanks beweringen van TikTok’s misleidende PR-campagne.

Oproep tot onderzoek en reactie van TikTok over het vrijgeven van gegevens

Plaatsvervangend voorzitter van de inlichtingencommissie van de senaat, Marco Rubio, heeft procureur-generaal Merrick Garland opgeroepen om een onderzoek van het ministerie van Justitie te openen naar de vraag of de CEO van TikTok meineed heeft gepleegd tijdens zijn getuigenis. Dertien Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden hebben zich bij deze oproep aangesloten.

Desgevraagd heeft TikTok verklaard dat hen niet is gevraagd door de Chinese overheid of de CCP om gegevens vrij te geven. Ze hebben dergelijke gegevens niet aan de Chinese overheid of de CCP verstrekt en zijn bezig met het verwijderen van de “beschermde gegevens”. Hierbij benadrukken ze dat dit niet van toepassing is op persoonsgegevens die topmakers verstrekken voor hun betaling.


Meer van dit soort nieuwtjes? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Een VPN vanaf 1,99 euro p/m met deze Surfshark aanbieding

Een VPN is een handig hulpmiddel voor meer online privacy, toegang tot content die geografisch geblokkeerd is, en veiliger internetgebruik. Een VPN-di...

Pak jouw magazine moment met c’t

Ben je geïnteresseerd in de nieuwste trends en ontwikkelingen in de IT-wereld? Zoek je betrouwbare, onafhankelijke informatie? Dan is c’t magazine hét...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er