Wetenschappers testen draadloos internet onder water

Noud van Kruysbergen
0

In de haven van Kiel in Duitsland testen wetenschappers en technici de draadloze communicatie onder water met behulp van onderwatervoertuigen, radioboeien en schepen.

Wetenschappers en technici willen het internet in het water brengen. Het high-tech havenexperiment wordt georganiseerd door een internationaal team van wetenschappers en technici van verschillende overheden, instituten en bedrijven. De vraag is hoe je draadloos communiceert in een netwerk onder water.


Speciaal netwerkprotocol

Duitsland, Nederland, Noorwegen, Zweden en Finland testen digitale onderwatercommunicatie in het EDA-SALSA-project (European Defence Agency – Smart Adaptive Long- and Short-range Acoustic Network). Met behulp van een gespecialiseerd netwerkprotocol worden 20 bemande en onbemande platforms draadloos met elkaar verbonden. Zelfstandige systemen, onderwatervoertuigen, stations op de zeebodem en schepen zullen worden gebruikt. Radioboeien verbinden de deelnemers aan het netwerk, die zich onder water bevinden, met de communicatie boven water.

“Dit creëert een technologische component voor onderwatercommunicatie. Het opent een breed scala aan nieuwe mogelijkheden”, zegt Ivor Nissen, coördinator van het experiment. De Kieler Fjord biedt optimale omstandigheden voor de test.

Een grote uitdaging zit in de snel veranderende onderwateromstandigheden waaraan de akoestische communicatiesignalen zich moeten aanpassen. Dergelijke capaciteiten, die bijvoorbeeld walvissen in de loop van de evolutie ontwikkeld hebben, zouden eerst moeten worden bedacht en getest voor onderwatercommunicatie. Zo kunnen telefoons leren om onder water mee te denken en de juiste frequentie, geluidssterkte en ontvangerversterking selecteren om ervoor te zorgen dat het bericht de ontvanger op de juiste manier bereikt.

 

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Uitgebreide achtergrondinfo lees je op je gemak in c't 12/2023

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Pak jouw magazine moment met c’t

Kies voor c’t en blijf op de hoogte van de nieuwste IT-ontwikkelingen. Ontdek diepgaande artikelen over onderwerpen die jou interesseren en laat je ui...

Vingerafdrukscanner van Windows-laptops kwetsbaar voor omzeiling

Onderzoekers hebben ontdekt dat sommige vingerafdrukscanners op Windows laptops onveilig zijn gebleken. Ze slaagden erin de authenticatie van de vinge...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er