In de haven van Kiel in Duitsland testen wetenschappers en technici de draadloze communicatie onder water met behulp van onderwatervoertuigen, radioboeien en schepen.
Wetenschappers en technici willen het internet in het water brengen. Het high-tech havenexperiment wordt georganiseerd door een internationaal team van wetenschappers en technici van verschillende overheden, instituten en bedrijven. De vraag is hoe je draadloos communiceert in een netwerk onder water.
Speciaal netwerkprotocol
Duitsland, Nederland, Noorwegen, Zweden en Finland testen digitale onderwatercommunicatie in het EDA-SALSA-project (European Defence Agency – Smart Adaptive Long- and Short-range Acoustic Network). Met behulp van een gespecialiseerd netwerkprotocol worden 20 bemande en onbemande platforms draadloos met elkaar verbonden. Zelfstandige systemen, onderwatervoertuigen, stations op de zeebodem en schepen zullen worden gebruikt. Radioboeien verbinden de deelnemers aan het netwerk, die zich onder water bevinden, met de communicatie boven water.
“Dit creëert een technologische component voor onderwatercommunicatie. Het opent een breed scala aan nieuwe mogelijkheden”, zegt Ivor Nissen, coördinator van het experiment. De Kieler Fjord biedt optimale omstandigheden voor de test.
Een grote uitdaging zit in de snel veranderende onderwateromstandigheden waaraan de akoestische communicatiesignalen zich moeten aanpassen. Dergelijke capaciteiten, die bijvoorbeeld walvissen in de loop van de evolutie ontwikkeld hebben, zouden eerst moeten worden bedacht en getest voor onderwatercommunicatie. Zo kunnen telefoons leren om onder water mee te denken en de juiste frequentie, geluidssterkte en ontvangerversterking selecteren om ervoor te zorgen dat het bericht de ontvanger op de juiste manier bereikt.