Google koopt drone-maker Titan Aerospace

Redactie
0

 Titanium Aerospace ontwikkelt drones die door zonne-energie worden aangedreven en vijf jaar lang onafgebroken in de lucht kunnen blijven. De koopprijs is nog onbekend.

Vandaag is bekend geworden dat Google drone-bouwer Titan Aerospace voor een onbekend bedrag overneemt. Dit bedrijf uit New Mexico ontwikkelt drones die door zonne-energie worden aangedreven. Titania Aerospace noemt de drones SOLARA Atmosats ( atmosferische satellieten). Deze Atmosats moeten in staat zijn om vijf jaar te vliegen zonder te landen. Ze vliegen op hoogtes van wel 20 kilometer en komen dus niet in de buurt van de veel lager vliegende passagiers- en vrachtvliegtuigen. De Solara 50 en 60 zijn de twee recentste modellen.  De Atmosats kunnen in de atmosfeer taken overnemen die anders door satellieten in de ruimte gedaan zouden worden voor bijvoorbeeld weersvoorspellingen, observeren van het aardoppervlak of communicatie. De kosten zijn beduidend lager dan die van klassieke satellieten.

Facebook

Begin maart waren er verschillende geruchten dat Facebook Titanium Aerospace wilde kopen. Van Facebook-oprichter Mark Zuckerberg is al langer bekend dat hij ernaar streeft om ook in afgelegen gebieden toegang tot het internet te bieden. Als mogelijke koopprijs zou $ 60.000.000 zijn genoemd. Maar nu heeft Google er een wedstrijd van gemaakt. Dit blijkt uit een bericht dat is sinds dinsdagavond op de plek van de vroegere internetsite van Titanium Aerospace is te lezen.

Google heeft de aankoop bevestigd. De duurzame drones staan nog in hun vroege ontwikkeling, zei een woordvoerder van het bedrijf . ” Maar atmosferische satellieten kunnen toegang geven tot het internet voor miljoenen mensen en andere problemen helpen oplossen ,met inbegrip van rampen, noodhulp en aantasting van het milieu. Meer concrete plannen onthult Google momenteel net zo weinig als de exacte aankoopprijs.

Titanium Aerospace werd opgericht in 2012 in Albuquerque, New Mexico de stad waar ook Microsoft vandaan komt  en de serie Breaking Bad zich afspeelt. Ondertussen heeft Titanium Aerospace zijn hoofdkwartier verplaatst naar Moriarty in dezelfde Amerikaanse staat. In het bedrijf werken naar verluid ongeveer 20 medewerkers. Ze zullen in eerste instantie in New Mexico blijven en waarschijnlijk goed geïntegreerd worden in Googles onderzoeksafdeling “X” .

CEO en Chairman Vern Raburn

Vern Raburn: CEO en voorzitter van de Raad van Bestuur

Sinds oktober was Vern Raburn hoofd van titanium Aerospace . Hij was zowel CEO  als voorzitter van de Raad van Bestuur. Voorheen werkte Raburn als manager bij Lotus Development, Microsoft en Symantec. Hij heeft daarnaast ook ervaring met vliegtuigen. In 1998 richtte hij , eveneens in Albuquerque, het bedrijf Eclipse Aviation op. Niemand minder dan Microsoft-medeoprichter Bill Gates was financieel betrokken. Eclipse Aviation bouwde kleine, lichte straalvliegtuigen, maar het bedrijf ging in 2008 failliet. De failliete boedel werd in 2009 opgekocht door Eclipse Aerospace.

Kwartaalcijfers van Google komen woensdagavond

Op woensdag na het sluiten van de Amerikaanse beurs zal Google zijn financiële resultaten bekendmaken over het eerste kwartaal. Kort daarna staat een conference call met financieel analisten gepland. Deze Titan Aerospace-aankoop zal zeker worden besproken.

Meer over

Google

Deel dit artikel

Lees ook

Bestel nu de nieuwe special: Alles over Artificiële Intelligentie

De ontwikkelingen op het gebied van Artificiële Intelligentie volgen elkaar snel op. Je kunt er niet alleen artikelen mee (door laten) schrijven, foto...

Windows Terminal Preview 1.21 biedt bufferherstel en virtueel notitieblok

Microsoft heeft de nieuwe Windows Terminal Preview 1.21 uitgebracht na ruim drie maanden. Deze preview introduceert nieuwe en experimentele functies v...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er