ChatGPT: bot met disruptief potentieel voor de arbeidsmarkt?

Elwin Hodžić
0

Veel mensen willen de nieuwe ChatGPT bot van OpenAI testen. Deze bot kan namelijk verschillende dingen doen op verzoek, denk hierbij aan: programmeren, teksten schrijven en bovendien zichzelf ook corrigeren indien nodig.

ChatGPT: bot met disruptief potentieel voor de arbeidsmarkt

Wat is ChatGPT eigenlijk?

ChatGPT is een AI-taalmodel ontwikkeld door OpenAI. Het is een zogenaamde Generative Pre-training Transformer (vandaar dus ook “GPT”). Dit betekent dat het is getraind op een grote hoeveelheid tekstgegevens om te leren hoe menselijke taal werkt. Dit maakt het mogelijk voor ChatGPT om diverse taken uit te voeren zoals programmeren, teksten schrijven en  antwoorden te geven op vragen. Op verzoek kan de ChatGPT-bot zelfs zijn eigen output aanpassen. Dit houdt in dat het kan reageren op feedback en aanpassingen aanbrengen in zijn antwoorden.

Wie kan de ChatGPT bot uitproberen?

Momenteel kan iedereen met een OpenAI-account de ChatGPT-bot uitproberen. Bovendien kun je op alle platformen gebruikmaken van deze AI aangezien je het gewoon o.a. op Windows en Linux in je browser kunt openen. Hou er wel rekening mee dat door de grote belangstelling het kan voorkomen dat je op een wachtlijst terechtkomt. Dit betekent dat er een limiet is op het aantal mensen dat toegang heeft tot het model op een gegeven moment, dus je zou kunnen moeten wachten tot er plaats is voor jou om de bot te gebruiken.

Het gebruiken van de ChatGPT bot is heel simpel. Je zou zelfs kunnen veronderstellen dat het makkelijker te gebruiken is dan Google. Deze bot geeft namelijk direct antwoorden op vragen in plaats van relevante links waaruit de gebruiker het juiste antwoord moet kiezen. Ook kan de bot aanpassingen doen op verzoek van de gebruiker en meer details geven. De bot is zelfs in staat om zichzelf te corrigeren. Dit werkt ook voor programmacode, maar helaas kunnen er nog steeds fouten voorkomen en kan de AI soms onzin uitkramen of code produceren die niet werkt.

Voor mensen die de bot willen gebruiken voor wetenschappelijke doeleinden waarbij bronnen nodig zijn is er slecht nieuws. De antwoorden van de ChatGPT bot geven geen informatie over de bronnen, waardoor het niet geschikt is voor het verhelderen van feitelijke vragen.

Disruptief potentieel voor de arbeidsmarkt?

Het is is niet gek om te denken dat de ChatGPT bot impact kan hebben op de arbeidsmarkt. Hierbij kun je met name denken aan het werk van PR- en marketingprofessionals, copywriters en softwareontwikkelaars. De chatbot kan namelijk onder andere presentaties maken en essays schrijven, en dat ook nog eens vaak sneller dan een mens dat kan. Hierbij moet je er wel rekening mee houden dat de kwaliteit kan lijden onder algoritmische vooroordelen en fouten die alleen een AI kan maken. Ondanks de fouten kan de ChatGPT bot deze taken vooralsnog snel en efficiënt uitvoeren.

Bedrijven kunnen de ChatGPT bot gebruiken om wellicht kosten te besparen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld taken waarbij een bepaald foutenpercentage acceptabel is of taken die heel algemeen zijn, zoals het schrijven van een bedankbericht. In plaats van het inhuren van een persoon voor deze taken, betalen ze iemand om de uitvoer van de AI snel te bewerken. ChatGPT bot kan dus een behoorlijke impact hebben op de arbeidsmarkt, net zoals DeepL ook de vertaalindustrie heeft veranderd.

Wat is de mening van ChatGPT over onze vraag?

Niks is natuurlijk leuker en interessanter dan de ChatGPT bot zelf vragen wat zijn mening is over zijn wellicht disruptieve potentieel voor de arbeidsmarkt. Hieronder kun je in de screenshot lezen wat ChatGPT te antwoorden had op onze vraag.


Ontvang gratis informatie en tips over kunstmatige intelligentie, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Microsoft maakt Windows 11 installatie met een lokaal account lastiger

Microsoft maakt het steeds moeilijker om een installatie van Windows 11 met een lokaal account uit te voeren. Zo hebben zij nu een populaire manier om...

Medion kondigt de nieuwe SPRCHRGD 14 S1 Elite AI-laptop aan

Medion introduceert de SPRCHRGD 14 S1 Elite AI-laptop. Volgens de fabrikant biedt deze nieuwe AI-laptop geavanceerde functies dankzij een efficiënte Q...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er