Onderzoekers van universiteiten in Amerika en China hebben een soort nanopapier ontwikkeld waarin een energy harvesting systeem zit verwerkt. Hiermee wordt elektriciteit opgewekt wanneer je op het papier drukt.
Dit valt te lezen in een bericht op de website van C&EN, Chemical & Engineering News. Het nanopapier is glad en transparant en zou volgens de onderzoekers gebruikt kunnen worden voor het produceren van opvouwbare touchscreens die zichzelf van energie voorzien of voor interactief oplichtende boeken, aanraakgevoelige kunsthuid en veiligheidssystemen voor kunst en documenten.
Onderzoek naar papieren electronica staat de laatste jaren flink in de belangstelling, omdat je hiermee op een duurzame manier lichte, flexibele en goedkope apparaten mee kunt maken. Het uitgangspunt is om het papier te gebruiken als drager voor elektrische circuits in plaats van glas of plastic.
Nanopapier bestaat uit een vlechtwerk van cellulose vezels met een grootte van niet meer dan enkele nanometers, in plaats van de micrometer grote vezels in normaal papier. Met de kleinere vezels wordt het nanopapier niet alleen transparant maar ook glad als plastic. Daarmee is het ideaal om er ultradunne lagen van elektronisch materiaal op te plaatsen. Diverse teams hebben organische leds, transistors en antennes op nanopapier gemaakt. Maar deze dingen hadden steeds een externe stroombron nodig.