Gerenommeerd merk kopen of een internetkoopje uit China?

Noud van Kruysbergen
0

Op internet wemelt het van aanbiedingen op elektronicagebied, de een nog aantrekkelijker dan de ander. Maar voor echt scherpe prijzen moet je meestal wel rechtstreeks in China bestellen, vaak zonder verzendkosten. We hebben eens flink ingekocht: van smartphones en tablets tot bluetooth speakers, activity trackers, stofzuigrobots en nog veel meer. Hoe brengen deze koopjes het ervan af als je ze vergelijkt met apparaten van gerenommeerde merken die vaak het veelvoudige kosten?

De afgelopen weken zijn we flink aan het inkopen geslagen. Daarbij hebben we verdacht goedkope apparaten gekocht, zoals een bluetooth speaker voor maar 25 euro, een high-end smartphone voor slechts 275 euro, maar ook een in-ear hoofdtelefoon voor een paar euro en nog veel meer.

Hoeveel waar krijg je voor je geld?. En hoe doen die apparaten het als je ze vergelijkt met duurdere merkartikelen? We kochten 12 verschillende apparaten uit de laagste prijscategorieën en vergeleken die met een duur product van een bekende fabrikant. Dat leidde tot een aantal verrassingen – zowel positieve als negatieve.

Appels en peren?

De hier vrijwel onbekende high-end smartphone LeEco Le 2 moest het bijvoorbeeld opnemen tegen de topper Samsung Galaxy S7 – nee, niet de Note. Een Chinese stofzuigrobot van tweehonderd euro zetten we naast de LG Hom-bot Square VR64701LVMP van vijfhonderd euro.

Op het eerste gezicht lijkt dat het vergelijken van appels en peren. De aanbieders van de goedkope producten beloven vaak echter hetzelfde als de fabrikanten van de duurdere apparaten. De duidelijk goedkopere smartphones zijn op sommige punten bijvoorbeeld beter uitgerust. En bij hoofdtelefoons en bluetoothluidsprekers gaat het in eerste instantie toch om het geluid.

Soms komt de goedkope concurrentie zelfs uit eigen huis. Waarom 350 euro voor een e-bookreader betalen geven als dezelfde fabrikant ook modellen verkoopt voor 70 euro?

Bij het kopen van de vergelijkingsmodellen keken we niet alleen naar producten die in Nederland te koop zijn.  We keken ook naar waanzinnige prijsbrekers die we in Chinese online shops tegenkwamen. Als je echt zo min mogelijk wilt betalen, kun je amper om die shops heen.

internetkoopje op banggood.comShoppen in China

De handelaren uit China hebben zich al lang ingesteld op koopjesjagers uit het buitenland. Ze leveren hun waren naar de andere kant van de wereld. Vaak zelfs zonder verzendkosten. Bekende voorbeelden zijn AliExpress, Banggood, DealExtreme en GearBest. Het is niet makkelijk een goed overzicht van de producten te krijgen. De etalages van Aziatische shops lijken oneindig groot. Dan kunnen gespecialiseerde blogs als chinagadgetsreviews.blogspot.nl en websites als Chinavasion.com een goed startpunt zijn. Maar kijk ook eens op YouTube, daar staan genoeg reviews van handige of komische dingen uit het verre oosten.

Smartphonefromchina.nl (gevestigd in Drachten) en Chinesesmartphones.nl importeren zelf Chinese smartphones voor Nederland en België. Soms zijn de beoordelingen van gebruikers bij dergelijke shops handig, maar vaak kun je die niet zonder meer vertrouwen. Kijk ook eens bij Pandacheck.com. Daar worden een aantal Chinese online shops geïndexeerd, die je dan makkelijk kunt doorzoeken en vergelijken.

Risico nemen

De prijzen van internetkoopjes uit Azië zijn aanlokkelijk. Je moet vaak wel wat geduld hebben en ook enig risico durven nemen. Als je kiest voor gratis verzenden, moet je meestal een paar weken wachten voordat je wat binnenkrijgt. Tussen de bestelling en de levering zit dan ook nog vaak de douane. Die houdt vanaf een bedrag van 22 euro de hand op als het pakket gecontroleerd wordt. Is een pakket meer dan 150 euro waard, dan betaal je een percentage aan invoerrechten. Daar komt dan btw over het totale bedrag inclusief de invoerrechten en vervoerskosten bij.

Hoe hoog dat percentage is verschilt per productcategorie. Voor smartphones en computers is dat 0%, dan betaal je dus alleen 21% btw over de prijs en de vervoerskosten. Voor pakketten tussen de 22 en 150 euro betaal je alleen btw over het totaalbedrag inclusief alle bijkomende kosten. De invoerrechten gelden overigens voor de totale waarde van het pakket, dus ook als je meerdere goedkope producten tegelijk bestelt. Een handig hulpmiddel voor een indicatie van de eventuele bijkomende kosten is invoercalculator.nl.

Bij sommige shops kun je het risico op invoerrechten reduceren. Die hebben dan een logistieke partner en een magazijn binnen Europa. Dat kost dan vaak een paar euro meer. Afhankelijk van het product kan dat toch aardig wat invoerrechten en btw schelen. Sommige klanten gokken erop dat ze geen invoerrechten hoeven te betalen. Een aantal twijfelachtige shops declareren dure producten als een cadeau met geringe waarde. Die truc is bij de douane inmiddels ook wel bekend natuurlijk.

CE-keurmerk

Een CE-keurmerk op een apparaat is voor de meeste mensen niet relevant. Bij het importeren uit een niet-Europees land kan dat wel tot problemen leiden. Volgens de Europese richtlijnen moeten veel producten die in de EU in omloop worden gebracht, waaronder elektronica, een CE-keurmerk hebben. Dat geeft aan dat de fabrikant of verkoper verantwoordelijk is voor het voldoen aan de Europese regels. Als dat keurmerk ontbreekt, mag de douane de producten niet doorlaten. Het apparaat moet dan terug naar de afzender of wordt vernietigd.

We kwamen er zelf achter dat dat niet alleen een theoretisch scenario is. Het in Azië bestelde Xiaomi-notebook kwam niet door de douane heen. De stofzuigrobot kwam ondanks een controle door de douane wel bij ons aan, ook al had hij geen CE-keurmerk. Bij de Chinese shops is in de meeste gevallen niet te zien of een apparaat een CE-keurmerk heeft. Als je geen risico wilt nemen, vraag je dat bij de handelaar na voordat je wat besteld. Of je zoekt even op internet.

internetkoopje op aliexpress.comGoedkoop kopen

Als je geen gedoe met douane en invoerrechten wilt, moet je een fysieke partner hier of binnen de EU zoeken. Op die manier kun je toch nog wel aan een dergelijk internetkoopje komen. Veel producten uit de Chinese shops staan vaak ook op Marktplaats, eBay en Amazon en dergelijke. Voordat je iets gaat kopen, moet je even kijken of het product inderdaad vanuit Nederland of de EU verzonden wordt. Ook bij dergelijke websites komen steeds meer verkopers uit het buitenland te staan. Bij Amazon staat bij ‘Gedetailleerde verkoperinformatie’ informatie over de verkoper. Dan kom je er pas achter met wie je eigenlijk in zee gaat. Bij eBay kun je helemaal rechtsonder instellen vanuit welk land je het aanbod wilt bekijken.

Bij veel productcategorieën loont het niet om bij goedkope aanbieders te kijken. Er zijn bijvoorbeeld geen of weinig interessante alternatieven voor e-bookreaders, printers en smart-tv’s. Die kunnen ook rechtstreeks bij de MediaMarkt en dergelijke gekocht worden. Bij die categorieën hebben we producten gekocht die ons verdacht goedkoop leken, bijvoorbeeld een all-in-one printer voor 50 euro. Die hebben we vergeleken met een duurder apparaat.

Goedkoop – maar giftig?

We hebben steekproefsgewijs een paar producten waar je veel huidcontact mee hebt in een laboratorium op schadelijke stoffen laten onderzoeken. We hebben de armband van de fitnesstracker van Xiaomi, maar ook de oordoppen van de dure Beats-hoofdtelefoon opgestuurd voor onderzoek. Het resultaat is geruststellend: alle producten blijven bij de relevante tests onder de drempelwaarden. Het laboratorium heeft daarbij op cadmium, pak, ftalaat en SCCP getest.

Een internetkoopje kan lonen

Met de goedkope alternatieven die we in c’t 12/2016 noemen kun je enorm veel geld besparen. Je moet er wel rekening mee houden dat die prijs ook ergens zijn schaduwzijde zal hebben. Vaak is er geen of een slecht vertaalde handleiding of ontbreekt een service-infrastructuur. De producten zullen niet lang ondersteund worden, omdat dat geld kost. Bij sommige categorieën hoef je je daar geen zorgen over te maken. Vaak komt een goed alternatief van dezelfde fabrikant. Dan verschillen de apparaten alleen wat betreft hun uitrusting. En hun prijs natuurlijk.

(Ronald Eikenberg / nkr)

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Dit kun je verwachten als je ChatGPT als hacking-tool wilt gebruiken

Kun je ChatGPT gebruiken als hacking-tool? We neigden naar de duistere kant en onderzochten of de assistentie van een AI van elke scriptkiddie een eli...

Raspberry Pi GPIO pinnen: een overzicht van de aansluitingen

Een kleine Raspberry Pi board is zo volgepakt met alle componenten dat er geen ruimte meer over was om de 40 GPIO pinnen van informatie te voorzien. O...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er