RAID-rebuild van schijf – gegevensverlies en scrubbing

Redactie
0

Een ‘echte’ RAID zoals RAID 1 en RAID 5 beschermt tegen gegevensverlies als een enkele schijf van de array uitvalt en RAID scrubbing vergelijkt de redundante gegevens met de op dat moment aanwezig gegevens. 

Meer informatie over RAID en NAS staat in de artikelen Betrouwbaarheid terabyte schijven NAS bij thuis gebruik en Betrouwbaarheid multi-terabyte-schijven in een NAS-RAID

RAID is an acroniem voor Redundant Array of Independent (of Inexpensive) Disks (Redundante schijvenreeks van onafhankelijke (of goedkope) schijven). Wanneer RAID is ingeschakeld op een opslagsysteem, kun je twee of meer schijven in het systeem met elkaar verbinden zodat ze als één grote snelle schijf werken of ze zo instellen dat één schijf in het systeem wordt gebruikt om je gegevens automatisch en onmiddellijk te dupliceren (of spiegelen) voor back-ups in realtime.

RAID 0 en JBOD (Just a Bunch of Disks) zijn daarom eigenlijk geen RAID wegens gebrek aan redundantie, zie de tabel.

Een ‘echte’ RAID zoals RAID 1 en RAID 5 beschermt tegen gegevensverlies als een enkele schijf van de array uitvalt. RAID 6 staat zelfs toe dat er twee tegelijk uitvallen.


RAID gegevensverlies schijf scrubbing


Als echter één schijf defect raakt (of twee schijven in het geval van RAID 6), is er geen redundantie meer. De defecte schijf moet dan worden vervangen en de herstelfunctie moet worden geactiveerd, die ook wel rebuild(ing) wordt genoemd.

De RAID-controller – of in het geval van een NAS, de softwarematige RAID-functie van de firmware – leest de resterende gegevens, genereert indien nodig de oorspronkelijke gegevens, creëert opnieuw redundante informatie en schrijft beide naar de vervangende schijf. Hoe lang dat duurt, hangt voornamelijk af van de schrijfsnelheid van de schijven en de belasting van het systeem.RAID-scrubbing vergelijkt de redundante gegevens met de op dat moment aanwezig gegevens. Het is een onderhoudsfunctie om de consistentie (gezondheid) van de RAID-array te controleren.

Scrubbing is speciaal bedoeld om onherstelbare bitfouten (UBE) op te sporen, zie het item Dataverval. Scrubbing leest alle sectoren van alle schijven in de RAID-array en neemt dienovereenkomstig veel tijd in beslag. Sommige NAS-fabrikanten adviseren om maandelijks te scrubben.


Deel dit artikel

Lees ook

Betrouwbaarheid multi-terabyte-schijven in een NAS-RAID

Opslagsystemen met terabyte schijven in een NAS RAID met de beste kenmerken in datacenters met goede voorzieningen en databeveiliging.

Betrouwbaarheid terabyte schijven NAS bij thuis gebruik

Ook een goedkope NAS kun je thuis voorzien van harde schijven voor tientallen terabyte aan RAID-opslagruimte, maar dat kan problemen geven.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er