Dataverval binnen RAID systemen en SATA vs SAS

Redactie
0

RAID beschermt bestanden tegen het uitvallen van volledige datadragers en dataverlies, dataverval en voor een veilig gebruik van de data moet je kiezen tussen SATA en SAS.

RAID beschermt bestanden tegen het uitvallen van volledige datadragers. RAID vereist echter dat alle sectoren op de nog intacte schijven leesbaar zijn. Als er een leesfout optreedt tijdens het opnieuw opbouwen van de RAID, gaan op zijn minst de gegevens van de betreffende sector verloren.

In sommige gevallen wordt het herstelproces zelfs afgebroken en zijn alle gegevens op de RAID niet langer toegankelijk. ‘Sluimerende’ leesfouten die nog niet zijn opgespoord, worden ook wel silent data corruption of bitrot genoemd.

Leesfouten zijn zeer zeldzaam bij functionerende schijven, maar kunnen niet worden uitgesloten. De fabrikanten van harde schijven geven een maximale kans op leesfouten op, de Unrecoverable Bit Error Rate (UBER). Bij harde schijven voor desktop-pc’s en de goedkoopste NAS-schijven is dit gewoonlijk 1 fout per 10 tot de macht van 14 gelezen bits, ook geschreven als waarschijnlijkheid 10-14.

Verontrustend is dat 1014 bits overeenkomt met 12,5 TB. Sommige mensen interpreteren dat alsof er noodzakelijkerwijs een leesfout optreedt als er 14 TB van de schijf gelezen wordt. Maar dat is niet het idee van de UBER-specificatie: die classificeert alleen de betrouwbaarheid van de harde schijf.


RAID dataverval SATA SAS


De fabrikant wil daarmee aangeven dat de harde schijf ook nog als intact wordt beschouwd als er leesfouten optreden, maar niet meer dan één per 12,5 gelezen terabytes. In de praktijk werkt een intacte schijf veel betrouwbaarder.

Voor hogere eisen zijn er duurdere platters met lagere UBER-specificaties zoals 10-15. Voor ssd’s zijn 10-16 en 10-17 gebruikelijk. Dergelijke enterprise­schijven worden echter meestal geleverd met SAS- in plaats van SATA-interfaces omdat ze bedoeld zijn voor professionele opslagsystemen. Sommige hebben zelfs twee SAS-poorten voor redundante aansluiting op twee controllers.

SATA = Serial advanced technology attachment. SAS = serial attached SCSI. Het verschil zit vooral in het gebruik van de aansluiting. Bij SATA zitten de vier draden in dezelfde kabel en bij SAS zijn ze verdeeld over twee kabels. Daarmee kun je meer connecties maken.

Beiden hebben hun eigen voordelen. SATA is goed voor de opslag van informatie die je niet constant nodig hebt, dus voor het opslaan van een archief is SATA de betere optie. Voor servers en werkstations is SAS de beste optie. De transfer van data uit de opslag gaat net zo snel als het wegschrijven van de data. Ook voor intensieve processen als videoediting of 3D-modelling is SAS beter geschikt.

Kortom: SATA is snel bij het wegschrijven van data, terwijl SAS sneller is bij het continue schrijven en lezen van de data.

Deel dit artikel

Lees ook

Betrouwbaarheid terabyte schijven NAS bij thuis gebruik

Ook een goedkope NAS kun je thuis voorzien van harde schijven voor tientallen terabyte aan RAID-opslagruimte, maar dat kan problemen geven.

Kleine server hardware vergeleken – Pi, NAS, mini-pc of … ?

We vergelijken kleine server hardware om je te helpen kiezen. Ontdek of een Pi, NAS, mini-pc of 'echte' server het beste past.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er