NordVPN review: hoe goed & veilig is deze ‘duurdere’ VPN nou echt?

Elwin Hodžić
0

Inhoudsopgave

  NordVPN is al meer dan tien jaar actief als commerciële VPN-dienst, waardoor het een van de langstbestaande spelers in de branche is. Maar hoe presteert die en is NordVPN als een van de ‘duurdere’ VPN-aanbieders het ook waard?

  Bekijk de NordVPN aanbieding

  NordVPN review: hoe goed & veilig is deze 'duurdere' VPN nou echt?

  Servers in 60 landen

  Bij het testen bood het servernetwerk van NordVPN op dat moment ongeveer 5300 mogelijke verbindingen aan in totaal 60 landen. Hoewel NordVPN achterblijft bij concurrenten als Express VPN wat betreft landselectie, zijn de beschikbare IP-adressen wel van concurrerend niveau.

  Net als de meeste VPN-diensten exploiteert NordVPN ook enkele speciale servers. De zogenaamde P2P-servers zijn bijzonder geoptimaliseerd voor het gebruik van diensten voor het delen van bestanden zoals BitTorrent. De zogenaamde dubbele VPN-servers sturen de gegevens via twee servers in verschillende landen, en de zogenaamde onion-over-VPN-servers bieden toegang tot het sterk geanonimiseerde TOR-netwerk via de VPN-server. Als laatste speciale functie biedt NordVPN een aantal versluierde servers aan die zijn ontworpen om zelfs te werken in beperkende netwerkomgevingen of landen die VPN-verbindingen onderdrukken.

  Protocollen, beveiliging en privacy

  NordVPN loopt ook voorop in VPN-protocollen, maar wijkt enigszins af van de standaard. Met NordLynx biedt NordVPN een eigen versie van het opensourceprotocol WireGuard aan, dat als buitengewoon efficiënt wordt beschouwd en is aangepast aan de eigen serverstructuur. Ook is er nog een mogelijkheid om gebruik te maken van OpenVPN (TCP) & OpenVPN (UDP).

  Het is opmerkelijk dat de keuze van protocollen invloed heeft op de beschikbare servers. Bij de standaard NordLynx ontbreken de dubbele VPN-servers in de lijst, evenals de Onion-over-VPN-servers. Het OpenVPN-protocol biedt de breedste selectie, maar kan mogelijk iets langzamer werken dan NordLynx. Tijdens het schrijven van deze NordVPN review hebben we hier niets van kunnen merken. NordVPN doorstaat zonder problemen alle beveiligingstests, zoals de DNS-lektest of de verschillende tests van Browserleaks.com, ongeacht het systeem en de server.

  Encryptie & privacy

  NordVPN garandeert veilige 256-bit-encryptie voor al haar verbindingen. Volgens de gegevensbeschermingsinformatie houdt de provider geen gegevens bij over het surfgedrag van klanten. Het bedrijf heeft in een blogpost ook benadrukt dat deze beloften meerdere keren zijn geverifieerd door het auditingbedrijf PricewaterhouseCoopers.

  NordSec, het moederbedrijf van NordVPN, beheert diverse internationale kantoren. De VPN-dienst zelf valt onder de jurisdictie van Panama, waar geen verplichting tot gegevensbewaring geldt.


  Meer van dit soort VPN reviews?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Is NordVPN geschikt om mee te streamen?

  Een veelgevraagde functie onder VPN-gebruikers is toegang tot streaming-inhoud die in Nederland geblokkeerd is. Tijdens het reviewen van NordVPN zijn we er in geslaagd bepaalde regiobeperkingen te omzeilen door verbinding te maken met buitenlandse servers, bijvoorbeeld in de VS of in landen als Engeland. Hierdoor konden we content zoals de anime One Piece op Netflix streamen, die momenteel niet beschikbaar is in Nederland.

  Zelfs Amazon Prime Video, dat vaak weigert te werken bij actieve VPN-verbindingen, konden we probleemloos gebruiken op zowel smartphones als desktops.

  Let op: het gebruik van VPN-services om inhoudsblokkeringen te omzeilen is doorgaans in strijd met de gebruikersovereenkomsten van streamingdiensten en kan leiden tot opschorting van accounts.

  Prestaties

  Net als de meeste VPN-diensten promoot NordVPN hoge surfsnelheden. In onze praktijktests hebben we dit inderdaad kunnen bevestigen, vooral wanneer we kozen voor een server die ‘dichtbij’ gelegen was. Zowel overdag als ’s avonds hebben we op onze 200 Mbit/s downloadsnelheid en een 30 Mbit upload ADSL-testlijn slechts een kleine vertraging ondervonden.

  Snelheden zonder een actieve VPN-verbinding

  Zo behaalden we ongeveer 126 Mbit/s download- en 29 Mbit/s uploadsnelheid terwijl we verbonden waren met een server in New York. Bij een verbinding met een server in London behaalden we ongeveer een downloadsnelheid van 170Mbit/s en wederom een uploadsnelheid van 29 Mbit/s.

  Snelheden terwijl verbonden met een Amerikaanse server in New York

  Snelheden terwijl verbonden met een Engelse server in London

  We hebben het op de WireGuard gebaseerde NordLynx-protocol gebruikt voor de verbindingstests. Wanneer we het alternatieve OpenVPN-protocol gebruikten, daalden de download- en uploadsnelheden slechts in geringe mate.

  Over het algemeen maakt NordVPN dus een uitstekende indruk wat betreft de snelheden die behaald worden.

  Bekijk de NordVPN aanbieding

  NordVPN-apps voor desktop, mobiel en tv

  Het installeren en verbinden met NordVPN-verbindingen is eenvoudig dankzij apps voor alle belangrijke besturingssystemen. Naast handmatige configuratie biedt NordVPN handige grafische gebruikersinterfaces voor Windows, macOS en Android– en iOS-systemen. Gebruikers van Linux moeten daarentegen de opdrachtregel gebruiken om de service te gebruiken.

  Een bijzonder handige functie, genaamd split-tunneling, is gereserveerd voor Windows- en Android-clients. Hiermee kun je specifieke apps uitsluiten van VPN-gebruik of de VPN-verbinding beperken tot deze applicaties.

  Zo kan een VPN-codering worden beperkt tot een specifieke browser, en online games die problemen veroorzaken met een actieve VPN-verbinding kunnen worden uitgesloten. In onze tests werkte deze functie feilloos en was het echt een meerwaarde. Helaas moeten Linux-, Mac- en iOS-gebruikers het zonder split-tunneling doen.

  De Threat Protection-functie is beschikbaar op alle systemen en beschermt tegen onveilige websites en malwaredownloads. Op de desktop is deze functie uitgebreid met een advertentie- en trackingblokkering.

  Ook is de kill switch op alle systemen aanwezig en verbreekt indien gewenst de internetverbinding als de VPN-verbinding wordt onderbroken. Op Windows en MacOS kun je er ook voor kiezen om bepaalde applicaties automatisch af te sluiten als de verbinding wegvalt.

  NordVPN biedt ook een app voor Android TV (bijvoorbeeld voor de Xiaomi TV Stick 4K & Chromecast met Google TV) en de Amazon Fire TV-familie, die bijzonder geavanceerde streamingfuncties naar de televisie brengt.

  Prijzen

  Als je kiest voor een maandelijks opzegbaar abonnement, dan betaal je daar bij NordVPN 12,99 euro voor. Zoals gebruikelijk in de VPN-branche daalt de maandelijkse prijs aanzienlijk bij langere verbintenissen en tijdens kortingscampagnes. Zo kun je via deze NordVPN review momenteel profiteren van een NordVPN aanbieding waarbij je tot 63% korting kunt krijgen op aanschaf van een abonnement.

  Ongeacht het pakket dat je kiest, kun je met NordVPN zes apparaten tegelijkertijd verbinden. Hierbij gaat het echter wel enkel om de actieve verbindingen; de pc’s of smartphones worden niet geregistreerd en hoeven dus niet opnieuw te worden afgemeld om andere apparaten te verbinden.

  Bovendien biedt NordVPN ook een geld-terug-garantie van 30 dagen op alle pakketten, waar je via de klantenservice gebruik kunt maken indien nodig. Het is belangrijk op te merken dat NordVPN geen proefabonnement aanbiedt dat automatisch eindigt.

  Betaling & andere opties

  Indien je beslist om een abonnement te nemen op NordVPN, kun je betalen met je creditcard of via dienstverleners zoals PayPal en Klarna. Houd er rekening mee dat automatische incasso niet mogelijk is. Betalingen met cryptocurrencies zoals Bitcoin of Ethereum zijn ook mogelijk via de dienstverlener CoinPayments. Bij de registratie dien je een geldig e-mailadres op te geven; dit is overigens het enige wat deze VPN-dienst van je vraagt met betrekking tot jouw persoonlijke gegevens.

  Het is ook mogelijk om via de apps voor iOS en Android een abonnement af te sluiten, maar dan kun je geen gebruikmaken van de aanbieding die te vinden is in deze NordVPN review. NordVPN-abonnees kunnen ook optioneel de wachtwoordbeheerder NordPass en de gecodeerde cloudopslag NordLocker boeken tegen een maandelijkse meerprijs. Ook kun je speciale IP-adressen nemen die niet worden gedeeld met andere gebruikers op een VPN-server. Voor zo’n oplossing betaal je bij NordVPN zo’n 70 euro per jaar.

  Conclusie NordVPN review: is NordVPN het waard?

  Al met al komt in deze review naar voren dat NordVPN zichzelf als een vrijwel foutloze VPN-provider presenteert, met name vanuit technisch oogpunt. Niet alleen zijn de verbindingen met internationale servers stabiel, maar ze zijn ook in de praktijk uitzonderlijk snel. Bijkomende functies zoals split-tunneling, diverse speciale servers en een betrouwbare adblocker maken het aanbod compleet.

  Het is echter belangrijk op te merken dat NordVPN slechts beschikbaar is op maximaal 6 apparaten en duurder is dan bijvoorbeeld Surfshark, die je op een onbeperkt aantal apparaten kunt gebruiken, of CyberGhost VPN, waarbij je maximaal zeven apparaten kunt gebruiken.

  Bekijk de NordVPN aanbieding

  NordVPN review: plus- en minpunten

  + Snelheid
  + Stabiele apps mét extra’s
  Maximaal 6 apparaten

  NordVPN specificaties

  Fabrikant

  NordVPN

  Protocollen

  NordLynx (WireGuard), OpenVPN, IKEv2

  Besturingssystemen

  Windows, MacOS, Android, iOS & Linux (via de opdrachtregel)

  Aantal servers & landen

  5300 servers & 60 landen

  Encryptie

  AES-256

  Shoplink en prijsNordVPN, vanaf 3,99 euro per maand

  Meer van zulke software reviews?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Meer over

  vpn

  Deel dit artikel

  Elwin Hodžić
  Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

  Lees ook

  Synology BeeStation review: speciaal ontworpen NAS voor beginners

  In deze review werpen we een blik op de BeeStation van Synology. Dit is een NAS voor beginners, die niet meteen overweldigd willen worden door allerle...

  CyberGhost VPN review: goedkope VPN-aanbieder in de test

  In deze review werpen we een blik op een blik op een VPN-aanbieder, namelijk CyberGhost VPN. Deze VPN heeft een breed portfolio aan apps en verspreide...

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er