blendOS: Linux-distributie die Arch, Fedora & Ubuntu combineert

Elwin Hodžić
0

Inhoudsopgave

    Voor de gebruikers van Linux onder ons hebben we interessant (en tegelijkertijd ook bijzonder) nieuws. Er is namelijk een nieuwe Linux-distributie verschenen onder de naam blendOS met een uniek kenmerk.

    Deze nieuwe Linux-distributie combineert de pakketbeheerders van de populaire Linux-distributies Arch, Fedora & Ubuntu. Hiermee wil deze nieuwe Linux-distributie, die bestaat uit een mix van verschillende distributies, een oplossing bieden voor gebruikers die vaak switchen van Linux-distributie.

    blendOS: Linux-distributie die Arch, Fedora & Ubuntu combineert

    Wat is blendOS?

    Het doel van de ontwikkelaars van deze nieuwe Linux-distro is om de voordelen van bestaande prominente Linux-distributies te combineren. Zo hebben de ontwikkelaars de volgende Linux-distributies gecombineerd in de eerste versie van hun nieuwe Linux-distributie onder de naam blendOS 23.01:

    • Arch Linux
    • Fedora Rawhide
    • Ubuntu 22.04 & Ubuntu 22.10

    Vanwege de combinatie van de drie bovengenoemde Linux-distributies tot een Linux-distro beloven de ontwikkelaars van blendOS dat dit de ”laatste distributie is die je ooit zult hoeven gebruiken”. Het kan eventueel zo zijn dat er in de toekomst andere Linux-distributies worden geïntegreerd in blendOS. De doelgroep die deze Linux-distro voor ogen heeft, zijn de mensen die vaak en veel switchen tussen verschillende Linux-distributies. Op deze manier zou dat niet nodig hoeven zijn volgens de makers.

    Op welke Linux-distributie is blendOS gebaseerd?

    De basis voor deze Linux-distributie is terug te vinden in Arch Linux. Iets wat wel bijzonder is, is dat gebruikers van deze nieuwe gemengde Linux-distro ook applicaties kunnen installeren die alleen beschikbaar zijn voor een van de andere distributies. Het meegeleverde Distrobox maakt hiervoor automatisch de benodigde containers aan. De applicaties kun je verkrijgen via de respectieve pakketbeheerder:

    • apt van Ubuntu
    • dnf van Fedora

    blendOS: een combinatie van Linux pakketbeheerders

    In tegenstelling tot pacman van Arch Linux levert het ISO-bestand deze andere pakketbeheerders echter niet rechtstreeks bij de installatie. Ze kunnen wel achteraf worden geïnstalleerd en vervolgens samen worden gebruikt in de blendOS-shell. Daarnaast biedt de distromix een eigen pakketbeheerder met blend en wordt het ‘app-in-sandbox’ softwareformaat Flatpak ondersteund.

    De desktopomgeving van deze Linux-distributie

    Deze Linux-distro wordt standaard geleverd met Gnome als desktopomgeving. Mocht je toch een voorkeur hebben voor een andere omgeving, dan is dat geen probleem. Je kunt namelijk makkelijk tijdens de installatie overschakelen naar KDE Plasma of Xfce als desktopomgeving.

    Het updaten en downloaden van deze Linux-distributie

    Het systeem updaten gebeurt met de eigen blend-pakketbeheerder (blend system-update). Zou je net als bij de originele Arch Linux-distributie pacman hiervoor gebruiken, dan wordt alleen de Arch-container geüpdatet en niet het hele besturingssysteem.

    Het brein achter blendOS is de 13-jarige Rudra Saraswat, projectleider bij Ubuntu Unity, Ubuntu Web, UbuntuEd en Gamebuntu. Je kunt deze nieuwe Linux-distributie downloaden als ISO-bestand via GitHub.


    Ontvang gratis info over onder andere Linux en software, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

    Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

     

    Meer over

    Linux

    Deel dit artikel

    Elwin Hodžić
    Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

    Lees ook

    Bestel nu je tickets voor c’t live 2024!

    Bestel nu je tickets voor c't live 2024!

    Pre-order nu de nieuwe special: Alles over Artificiële Intelligentie

    De ontwikkelingen op het gebied van Artificiële Intelligentie volgen elkaar snel op. Je kunt er niet alleen artikelen mee (door laten) schrijven, foto...

    0 Praat mee
    avatar
      Abonneer  
    Laat het mij weten wanneer er