Kleine server hardware vergeleken – Pi, NAS, mini-pc of … ?

Noud van Kruysbergen
1

We vergelijken kleine server hardware, om je te helpen zuinige, stille en betaalbare hardware te kiezen voor een eigen server. Ontdek of een Pi, NAS, mini-pc of ‘echte’ server het beste past.

Voor server taken thuis of op een klein kantoor zijn tal van betaalbare opties. Voor sommige servertaken is een Rasperry Pi 4 (circa 40 euro) al voldoende, terwijl je voor andere misschien een NAS-apparaat of een kant-en-klare kleine server wilt.

We bespreken voordelen en nadelen van de opties voor een kleine server, zodat je een goede keuze kunt maken. Op het eind vind je ook een handige overzichtstabel.

Raspberry Pi als kleine server

De Rasp­berry Pi 4 is verkrijgbaar met maximaal 8 GB RAM en gebruikt slechts 2 tot 4 watt energie. Hij is goedkoop (vanaf 40 euro), compact en zuinig en biedt bijzonder goede Linux-onder­steuning.

pi 4 als server

Een Raspberry Pi is al voldoende voor veel serverdiensten, maar is beperkt wat betreft rekenkracht, RAM en interfaces.

De ARM System On Chip is snel genoeg voor een eenvoudige webserver of voor een Owncloud- of Nextcloud-instal­latie voor een paar gebruikers. De Pi is ook geschikt als VPN-eindpunt voor een internetverbinding, maar kan door het ontbreken van AES-versnellers een knelpunt zijn voor glasvezelverbindingen.

Door het ontbreken van SATA-poorten kunnen alleen usb-schijven worden aangesloten. Daarbij stijgt het energieverbruik.

Een Raspberry Pi als NAS gebruiken is een leuk project, maar voor netwerkopslag is een goedkope NAS de betere keuze. Als je zowel een opensource ­besturingssysteem op ARM-hardware wilt draaien als een netwerkopslag, is het beter om een Rasp­berry Pi te nemen voor dat eerste doel en een goedkope NAS voor het tweede.

Goedkope NAS met ARM-processor

Een goedkope NAS met een ARM-SoC is te koop vanaf zo’n 135 euro (zonder schijven). Dat is niet veel meer dan een Pi 4 met voeding en behuizing.  Je krijg bovendien meestal een stille ventilator, garantie en gebruiksvriendelijke besturingssystemen.

Met SATA-­poorten en vaak ook hardware-units voor AES-encryptie, kunnen ze als bestandsservers de snelheden van gigabit-ethernet bijna volledig benutten.

ARM-NAS als server

Een kant-en-klare NAS is makkelijk op te zetten en uit te breiden.

Vergeleken met een Raspberry Pi hebben ze het nadeel van nog minder RAM. Dat beperkt de mogelijkheden voor software-uitbreidingen. Je bent bovendien afhankelijk van de NAS-fabrikant voor updates en patches. Bij gevestigde fabrikanten zoals QNAP en Synology krijg je wel lang ondersteuning.

Software-uitbreidingen zijn makkelijk te installeren, meestal in de vorm van plug-ins uit een online-store. Daar vind je back-up- en synchronisatietools, multi­media-, web- en mailservers, en cloud-alternatieven zoals Owncloud. Soms zijn die plug-ins echter ouder of afgeslankt in vergelijking met de ‘echte’ software voor Linux-servers. ARM-SoC’s beperken ook de keuze aan software.

Mini-pc of x86-NAS als kleine server

Computers en NAS-apparaten met een x86-processor van AMD of Intel bieden goede Linux-ondersteuning, uitbreidbaar RAM en SATA- of NVMe-aansluitingen. Een mini-pc-barebone met minimale configuratie begint bij 200 euro, maar vaak zul je meer willen. Een NAS met x86-cpu en twee drive-bays heb je vanaf 350 euro.

Zelfs Intel Celeron-prcoessors met Atom-cores (Celeron N, K en Pentium Silver) leveren voldoende prestaties voor veel servertaken. Ze kunnen officieel tot 8 GB RAM gebruiken, maar in sommige (niet alle!) apparaten kunnen ze met 32 GB overweg als het BIOS meewerkt.

barebone gebruiken als server

Een mini-pc kan vaak meer prestaties bieden dan een x86-NAS, maar minder ruimte voor opslag.

Meer prestaties leveren mobiele processors in de 15- en 28-watt TDP-klassen van AMD (Ryzen U) en Intel (Core i, heel soms Celeron U). Die hebben vaak meer cores en tot 64 GB RAM is mogelijk. Door beperkte (of ventilatorloze) koeling kan de maximale rekenkracht soms niet optimaal benut worden.

Mini-pc’s bieden vaak weinig ruimte voor massa-opslag. Analoog aan het idee om een Raspberry Pi parallel aan een NAS te laten werken, is dat ook zinvol bij een mini-pc: de schijfopslag in de NAS, server-diensten op de mini-pc.


Ontvang gratis tips en reviews voor server hardware en software, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Pc als server gebruiken

Een pc biedt aanzienlijk meer rekenkracht per euro en royale uitbreidingsmogelijkheden. In principe kan elke pc als server worden gebruikt, maar je moet er wel op letten dat hij in rusttoestand zuinig werkt.

Je kunt een compacte server met veel opslagruimte samenstellen of juist voor meer rekenkracht kiezen. Net als bij een x86-NAS of mini-pc kun je extra besturingssystemen in virtuele machines onderbrengen en (Docker)-containers gebruiken.

thuisserver bouwen opslagruimte ECC geheugen BCM IPMI

Met een pc-basis kun je de server zelf samenstellen zoals je wilt.

Kies bij voorkeur een processor met ingebouwde grafische kaart (IGP), zoals de AMD Ryzen type G en Intel-cpu’s behalve de F-typen.

Wil je beheer op afstand (BMC) en ECC-geheugen met foutbescherming, dan moet je letten op de combinatie van moederbord en processor. Geschikte Ryzen-moederborden zijn prijzig en bij Intel is de C422- of C426-chipset nodig, in combinatie met een Celeron G, Pentium Gold, Core i3 of Xeon E.

Echte servers

Voordat je een eigen server gaat bouwen, kun je ook naar goedkope complete servers kijken. Prijzen voor pc-achtige servers beginnen onder de 500 euro zonder ­harde schijven en besturingssysteem.

Dergelijke servers zijn meestal karig uitgerust, maar beloven een hoge betrouwbaarheid. Documentatie en beschikbaarheid van drivers en beveiligingspatches (BIOS-updates, bugmeldingen) zijn in het algemeen ook goed. De HPE ProLiant Microserver is een bijzonder compact en zuinig voorbeeld hiervan.

De ‘echte’ servers voor datacentra verschillen aanzienlijk van dit soort pc-achtige sys­temen.

echte server voor datacenter

Twee processoren met elk maximaal 64 cores, tot 4 TB ECC RAM, remote beheer, redundante ventilatoren en voedingen: echte (grote) servers lijken weinig op pc’s.

Kleine server opties vergeleken

Apparaattype Voordelen Nadelen
ARM-single-board-computer
(Raspberry Pi)
laaggeprijsd, zuinig, kleinweinig rekenkracht, weinig RAM, amper uit te breiden (geen SATA), geen x86-software
ARM-NASlaaggeprijsd, zuinig, zeer goede prijs-prestatieverhouding als bestandsserver, eenvoudige configuratie, plug-ins, wisselframes, geregelde ventilator voor schijven,  serieproductie, ondersteuning, compatibiliteitslijsten beschikbaarweinig rekenkracht, weinig RAM, geen x86-software, geen vrij besturingssysteem, ondersteuningsperiode beperkt
Mini-pc met x86-cpuvrije keuze van software, zuinig, compact, tot 8 kernen en 64 GB, sommige ventilatorloosgeen ruimte voor schijven en PCIe-kaarten, beperkte rekenkracht
x86-NASeenvoudige configuratie, plug-ins, wisselframes, gecontroleerde ventilator voor schijven, sommige uitbreidbaar (RAM, PCIe), serieproductie, ondersteuning, compatibiliteitslijsten beschikbaargeen vrij besturingssysteem, ondersteuningsperiode beperkt
Desktop-pcvrije softwarekeuze, tot 16 cores en 128 GB, flexibel uitbreidbaarECC-RAM alleen met serverboard, individuele configuratie minder betrouwbaar dan serieproducten, wisselframes duur, stille koeling van schijven moeilijk
Complete servervrije softwarekeuze, tot 128 cores en 4 TB ECC, flexibel uitbreidbaar, serieproductie, certificeringen, ondersteuningdure of slecht uitgeruste, grote configuraties die veel lawaai maken en veel energie verbruiken, beperkte keuze aan componenten voor volledige ondersteuning, beperkte ondersteuningsperiode

Op basis van wat je de belangrijkste voordelen of nadelen vindt, kies je de kleine server die het best past bij je wensen. Uitgebreidere info vind je ook in c’t 11/2021.

Schijven en opslag voor kleine server

Gigabit-ethernet kan tot ongeveer 110 MB/s aan, waar de huidige ­3,5-inch harde schijven geen problemen mee hebben. Multigigabit-ethernet haalt wel hogere snelheden.

Bij een bestandsserver voor een klein netwerk gaat het vooral om sequen­tiële toegang, daar biedt een ssd weinig meerwaarde. Een ssd is vooral handig als je diensten draait die veel willekeurige toegangen uitvoeren, zoals een database of verschillende virtuele machines.

Toshiba N300

Harde schijven zijn voor kleine servers vaak snel genoeg en voordeliger dan ssd’s.

Zowel WD (Red Plus) als Seagate (Ironwolf) en Toshiba (NAS) bieden hardeschijf-reeksen speciaal voor NAS-systemen met twee tot acht schijven. Die zijn ook een goede keuze voor kleine servers, omdat ze zuinig zijn, weinig trillen en ontworpen zijn voor continu gebruik.

Meer informatie

Er zijn nog meer aspecten van belang bij kiezen van een kleine server, zoals:

  • Energiekosten – een server staat continu aan, dus bij een stroomverbruik van 10 watt, kost dat 20 euro per jaar (bij een prijs van 22 cent per kWh). Uitbreidingen zoals een RAID-adapter of externe usb-schijven kunnen het energieverbruik aanzienlijk doen toenemen.
  • Virtualisatiefuncties -alle x86-processors ondersteunen basisfuncties (AMD-V en Intel VT-x), maar je hebt veel cores en RAM nodig.  I/O-virtualisatie voor directe toegang tot specifieke hardware is niet altijd beschikbaar (of bruikbaar zonder bugs).
  • Levensduur en ondersteuning – de garantieperiode of (bij te kopen) serviceperiode geeft een indicatie van de levensduur. Minimale downtime en opties zoals ‘Keep your Disk’ zijn bij zakelijk gebruik relevant. Ook upgrades en certificatie zijn belangrijk.

Deze aspecten en de opties voor software voor je server, van de Pro-versie van Windows tot Unraid, Proxmox en Docker-images, bespreken we uitgebreid in c’t 11/2021.

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel van Christof Windeck en Noud van Kruysbergen uit c’t magazine 11/2021, p. 44)

Lees praktische tips, uitgebreide reviews en informatie op je gemak in c’t 12/2024

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Vijf goede Raspberry Pi alternatieven om zeker te overwegen

De constante populariteit van de Raspberry Pi heeft geleid tot een groeiende vraag naar alternatieven die meer prestaties bieden tegen een betaalbare ...

ChatGPT gebruiken: dit kun je doen met de chatbot van OpenAI

OpenAI heeft de ChatGPT-bot ontwikkeld als een taalmodel dat is getraind op een enorme hoeveelheid tekst op het internet. Je kunt ChatGPT gebruiken om...

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Old Wizzy
Lezer
Old Wizzy

Bekijk vooral waarom talloze bedrijven met kleine Window Servers massaal overstappen op TreuNas. https://www.ixsystems.com/blog/linustechtips-says-goodbye-windows-hello-truenas/?_hsmi=178069361&_hsenc=p2ANqtz–QUgd2wn329bIXnM98IoQY_JyrRIQkG4yZoD9P7HnMzPr8XtvuRMFVJEpyoas2K2fipA-rVY0UVNN8Zt1sBzwqBCb53A Dit is overigens ook de opvolger van Freenas welke ze gesplitst hebben in een freeware deel en een commercieel deel. Het freeware deel, Freenass is daarbij er op vooruit gegaan, ipv 4 cores is dat uitgebreid naar 6 cores en vele andere voordelen ren opzichte van de oudere. Er kan nog steeds overgeswitst worden naar de oude look van Freeware> Maak al sinds 2003 gebruik van Freenas, als opvolger van W2K server en het installeert heel gemakkelijk, veel gemakkelijker dan andere Linux server software, wat in… Lees verder »