HPE Proliant Gen10 Plus MicroServer voor thuisgebruik

Daniel Dupré
0

De ProLiant MicroServer biedt een robuuste basis voor homeservers en netwerkopslag, en kan dienen als alternatief voor een kant-en-klare NAS. Al richt HPE zich met name op kleine bedrijven en nichetoepassingen waar een compact ontwerp belangrijk is.

HPE Proliant Gen10 Plus MicroServer

De Gen10 Plus is de vierde generatie Micro- Server. De behuizing is kleiner dan van zijn voorgangers, wat ten koste gaat van een 5,25”-bay. Er zijn vier quick-change bays voor 3,5”-schijven, 2,5”-schijven passen alleen met een los montageframe van 10 euro.

De MicroServer Gen10 Plus is robuust en zwaar. De behuizing is doordacht, essentiële onderdelen kun je eenvoudig vervangen. Het systeem heeft maar één ventilator, die redelijk veel geluid maakt: 1,4 sone bij normaal gebruik met pieken van maar liefst 10 sone bij zware belasting. De MicroServer is niet geschikt voor een rustige kantooromgeving. Zijn voorganger was stiller.

De 4e generatie MicroServer heeft weer Intel-technologie. Er is een instapmodel met een dualcore Pentium Gold G5420 en 8 GB RAM van rond de 550 euro. Ons test model was een PERFMS-006-configuratie met een Xeon E-2224 quadcore en 16 GB DDR4 ECC-geheugen, van zo’n 1500 euro. Die configuratie is geschikt voor KMO’s, waar HPE hem voor aanprijst, maar voor een extra SAS-RAIDhostadapter Smart Array E208i-p en twee SATA- schijven van elk slechts 1 TB capaciteit moet je meer dan 350 euro meer betalen, wat veel is voor verouderde technologie.

De MicroServer heeft vier gigabit-ethernetpoorten. Hij kan worden uitgebreid met een extra netwerkaansluiting voor remote beheer. Met de ingebouwde Intel i350-netwerkchip moeten functies zoals Single Root I/O Virtualisation (SR-IOV) mogelijk zijn.

Helaas heeft het moederbord geen M.2- poort, maar je kunt een PCIe-ssd in het x16- slot of een M.2-ssd SSD in de PCIe-adapter plaatsen – het BIOS ondersteunt daarbij ook NVMe-ssd’s.

Als originele toebehoren voor de Micro- Server Gen10 Plus verkoopt HPE alleen een 240 GB ssd of harde schijven met maximaal 4 TB. Ook qua werkgeheugen houdt het bij 2 keer 16 GB op, ondanks dat het systeem ook 32GB-DIMMs herkent. Veel opties zijn prijzig, zoals remote beheer voor ongeveer 270 euro. Maar de uitgebreide dienstverlening die HPE aanbiedt kan voor zakelijke klanten belangrijk zijn. Bovendien is er zeer gedetailleerde documentatie beschikbaar en ondersteunen de MicroServers veel typische serverfuncties die via het BIOS kunnen worden ingesteld.

De HPE ProLiant MicroServer Gen10 Plus is een solide stuk techniek met veel typische enterprise-kenmerken, die wellicht ook voor thuis gebruikers interessant kunnen zijn.

HPE Proliant Gen10 Plus MicroServer
FabrikantHPE
SysteemIntel Xeon E-2224 (Quad-Core, 3,4 / 4,6 GHz, Coffee Lake Refresh)
MoederbordHPE P19470-001
ChipsetIntel C242
Aansluitingen2 × USB-A 3.2 Gen 2, 1 × DP, 1 × VGA, 4 × gigabit-ethernet, 4 × USB-A 3.2 Gen 1
Afmetingen24,8 × 11,9 × 27,7 cm
Prijs€ 1510 (testconfiguratie)

 

 

Meer hardwarenieuws lees je in c't 06/2024

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Logitech MX Brio review: webcam voor zakelijke gebruikers én streamers

In deze review nemen we de Logitech MX Brio onder de loep. Dit is een webcam die is gericht op meer dan één doelgroep: zowel fanatieke vergaderaars al...

Samsung Music Frame review: elegante geluidsoplossing voor elk interieur

Samsung heeft een nieuwe streaming-luidspreker uitgebracht, de Music Frame, waarover wij je in deze review meer vertellen.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er