Getest door lezers: Foscam D4Z ip-camera voor buiten

Alieke van Sommeren
1

Inhoudsopgave

Vier testpanelleden hebben een tijdje een Foscam D4Z outdoor ip-camera aan de tand mogen voelen. Ze delen uitgebreid hun ervaringen met de ip-camera.

De D4Z is een dome-buitencamera met pan, tilt en zoom. Hij biedt 4x optische zoom, 20 meter nachtzicht en een 4-megapixelsensor met 2304 × 1536 pixels. Draadloos kan hij overweg met zowel de 2,4GHz- als de 5GHz-band. Horizontaal kan hij 350 graden draaien en verticaal 85 graden, dus vrijwel niets kan aan zijn aandacht ontsnappen.

Vragen vooraf

Na het openen van de doos kwam één vraag vrijwel direct naar boven: hoe gaan we de ip-camera installeren met de kabel die na zo’n 30 centimeter uitmond in meerdere stekkers? Let er ook op dat er een stopcontact in de buurt van de camera moet zitten.

De bevestigingsring onderop de camera heeft een opening om de kabel naar buiten te geleiden. Binnenkort komt er een lasdop beschikbaar om alles netjes afgedicht weg te werken. Alle schroeven en pluggen worden ook keurig meegeleverd. Mocht je van plan zijn om voor een draadloze verbinding te gaan, controleer dan wel eerst goed hoe het zit met het wifi-bereik voordat je de camera op z’n plek vastschroeft.


Ontvang handige tips en reviews van meer hardware.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Set-up

Voor het installeren wordt in de snelstartgids als tip gegeven om de ip-camera via een bedraad netwerk aan te sluiten en het installeren via de Foscam-app uit te voeren. Om die app te kunnen gebruiken moet je wel eerst een account aanmaken.

De app speurt vervolgens naar camera’s binnen het netwerk, maar de camera toevoegen via de QR-code onderop de camera is een handige alternatieve methode. Als de camera al hangt is dat een stuk lastiger natuurlijk. Na het toevoegen van de camera geef je hem een naam, stel je een wachtwoord in en configureer je de wifiverbinding.

Door de kap van de camera te halen, kun je er een MicroSD-kaart in stoppen om je beeldmateriaal lokaal op te slaan. Dan ben je niet afhankelijk van een cloudverbinding of cloud-abonnement. De kap is echter niet te vergrendelen.Foscam D4Z outdoor ip-camera getest door lezers

De opties in de app zijn voldoende voor de basis­taken, voor het uitgebreidere werk moet je de software Foscam VMS installeren. Die is er zowel voor Windows als voor Mac. Een pluspunt werd gegeven voor de optie om de focus handmatig in te kunnen stellen.

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

De alerts zijn instelbaar op beweging, geluid en personen. Voor het detecteren van personen moet er nog een extra handeling ter activatie worden afgerond. De detectie kan op ingestelde tijdslots worden aangezet. Het kunnen instellen van een detectie­gebied is ook handig, en dat valt te regelen via zowel de app, VMS als de webinterface.

De alerts op geluid hebben hun eigen tijdstippen, de instellingen die je hebt opgegeven voor de bewegingsdetectie worden niet overgenomen. De persoonsdetectie zit gekoppeld aan een account. Ook de nachtmodus van de camera is handmatig of automatisch in te stellen. Bij de beeldkwaliteit heb je de keuze uit FHD, HD en SD. Met de huidige netwerksnelheden (ook draadloos) hoef je die echter niet omlaag te zetten.

Beeld en meer

Door met je account in te loggen kun je de livebeelden bekijken of de opnames die eerder zijn gemaakt. Na het aanmaken van een account krijg je een maand gratis cloudstorage om tot 7 dagen beelden terug te kijken. Dat gaat dan alleen om video’s op basis van triggers als beweging en geluid.

Die gratis maand vervalt vanzelf en 7 dagen na je laatste opname worden je beelden permanent verwijderd. De betaalde storage is geen verplichting, en er zijn voldoende alternatieven om je beelden lokaal op te slaan op de MicroSD-kaart, NVR, NAS of een (eigen) FTP-server.

De lokale opslag op de Micro­SD-kaart is bereikbaar via FTP, via poort 50021 in plaats van 21. Dat was even zoeken, want dat stond nergens gedocumenteerd. De lokale opslag is ook bereikbaar via de app en VMS.

Foscam D4Z outdoor ip-camera ir-leds schemering

Dankzij de IR-leds valt er ook met minder licht nog genoeg te zien.

Met het programma Foscam VMS duik je dieper in de mogelijkheden van de camera. Daarmee stel je makkelijk een mailserver en bijbehorende alerts in, een vast ip-adres, de instellingen voor de videostream en een FTP-server als je je beelden daar wilt gaan parkeren. Ook de pan- en tiltsnelheid van de camera is daar mee in te stellen.

De camera beweegt vrijwel geruisloos en kan op eigen houtje bewakingsrondjes lopen. Bedienen kan ook via de online omgeving myfoscam.com. Dankzij de integratie met Google Assistant en Amazon Alexa kun je met spraakbediening livebeeld laten zien op ondersteunde schermen en via Google Cast zelfs gewoon op je tv.

Het camerabeeld met QHD-resolutie werd als prima ervaren. Een optische zoom (4x) is bij een dome-­buitencamera een gewild extraatje. De beeldkwaliteit van de nachtopnames werd als matig aangeduid, alhoewel WDR wel voor verbetering kan zorgen.

Opmerkingen

Om de ip-camera met een browser te kunnen gebruiken moet je wel een plug-in installeren. Dat is onhandig, maar Foscam meldde ons dat er uiteindelijk van het gebruik via browsers zal worden afgestapt en de focus op de uitgebreide VMS-software komt te liggen.

De camera doet zijn werk in combinatie met de app keurig, maar de app is duidelijk beperkter qua mogelijkheden. Alle mogelijkheden in de app proppen is ook niet reëel en wenselijk, maar de app mag wel iets uitgebreider worden met bijvoorbeeld een toggle voor een eenvoudige en een uitgebreide optie voor de instellingen.

Foscam D4Z outdoor ip-camera VMS software

Om alles uit de camera te halen, is de VMS-software wel een vereiste.

Ondersteuning voor Linux is niet aanwezig, wat anno 2020 toch wel jammer is. Een aantal testers vroeg zich af waarom de camera geen PoE ondersteunt, maar de D4Z is specifiek bedraad en via wifi te gebruiken.

Als je een ip-camera met PoE wilt hebben, zijn er (ook bij Foscam) andere producten beschikbaar.

Conclusie

De Foscam D4Z ip-camera biedt overdag een prima beeld en voldoende kwaliteit in de nacht. De app mag nog wat extra opties krijgen, en we kregen daar op de valreep goed nieuws over: tegen de tijd dat je dit leest moet de app meer opties hebben gekregen. Met Foscam VMS kun je alle opties instellen.

De camera is scherp geprijsd voor wat hij biedt: vandalismebestendig, vrijwel 360 graden om zich heen kijkend, zowel via dualband-wifi als bedraad te gebruiken en een QHD-resolutie.

En er vervallen geen opties als je geen cloud-abonnement afsluit, je kunt alle beelden ook in eigen beheer opslaan.

We willen de testpanelleden bedanken die zich enthousiast op de Foscam-camera hebben gestort en hun uitgebreide ervaringen met ons hebben gedeeld: Jan De Boever, Ruben Giaccotto, Bram Hogen­birk en Chris Wesdorp.

(Informatie afkomstig uit het artikel van Alieke van Sommeren, c’t magazine 1-2/2021, p. 38)

Foscam D4Z outdoor ip-camera specificaties in tabel

Meer hardware-reviews in c't magazine jul/2021

Deel dit artikel

Lees ook

Getest door lezers: Foscam G4P IP-camera voor buiten

De vraag aan lezers om zich aan te melden voor het lezerspanel bleek niet bepaald aan dovemansoren gericht: onze mailbox stroomde vol. Lees hier het r...

Foscam R2D: IP-camera met potentie

Foscam draait al een tijdje mee op het gebied van IP-camera’s en heeft daar een zekere faam bij opgebouwd. Die lijn wordt bij de IP-camera R2D doorgez...

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Louis
Lezer
Louis

Spijtig dat er geen Nederlandstalige handleiding is voor de Foscam D4Z..
Kan onmogelijk de juiste beeldscherpte instellen voor nachtopnames. Overdag 10/10 beeldopname. Tijdens de nacht 0|10 !