De Cirrus7 incus A300 die we hebben getest is een compleet systeem met voorgeïnstalleerde Windows 10 Pro waarmee je direct aan de slag kunt. De Asus mini-pc PB50, de ECS Liva SF110-A320 en de Zotac ZBox zijn barebones zonder besturingssysteem. Terwijl je bij Zotac alleen nog zelf een ssd of harde schijf en SO-DIMM-module hoeft te kopen en te installeren, is bij de ECS Liva naast de M.2-ssd- en SO-DIMM-slots ook de AM4-socket nog leeg.
De ECS Liva is moeilijk verkrijgbaar, maar in (internationale) online winkels te vinden voor rond de 200 euro, in de aanbieding zelfs voor 130. De Zotac ZBox, die al is uitgerust met een cpu, is verkrijgbaar vanaf 330 euro. De mini-pc van Asus kost 620 euro en de passief gekoelde Cirrus7 kost 1080 euro in de bijna volledige uitrusting die we hebben uitgekozen.
Bij de ZBox is het alleen maar mogelijk om de hoeveelheid werkgeheugen en de ssd zelf te bepalen, aan de overige componenten kun je niets veranderen. De ECS Liva geeft je de keuze voor een AM4-processor, die echter een maximale Thermal Design Power (TDP) van 35 watt mag hebben. Dit omvat de Athlon 200GE tot en met de Ryzen 5 (Pro) 3400GE. De AM4-cpu’s uit de oudere A-serie met de trage, inefficiënte Bristol-Ridge-architectuur worden ook ondersteund, maar die kun je beter links laten liggen.
De incus A300 krijgt bij 65W-cpu’s een bredere behuizing mee met extra koelribben.
De Asus-pc is ook verkrijgbaar met een Ryzen 7 3770H- in plaats van Ryzen 5 3550H-cpu. Dan kost het apparaat al gauw zo’n 800 euro of meer. Omdat het in beide gevallen mobiele cpu’s betreft, is de prestatietoename door bijna 10 procent meer kloksnelheid en snellere geïntegreerde graphics erg gering. Bij de desktopversies ligt dat anders: daar heeft de Ryzen 7 twee cpu-cores meer dan de Ryzen 5. Spijtig genoeg voorziet Asus de Ryzen 7-variant wel van een 256GB-ssd, terwijl ons Ryzen 5-model alleen verkrijgbaar is met een extreem krappe 128GB-ssd – de variant met meer opslag was niet beschikbaar.
De incus A300, die gebaseerd is op de Asrock Deskmini A300, wordt door fabrikant Cirrus7 verkocht als een built-to-order-systeem. Dat betekent dat je als klant de gewenste componenten in de online configurator selecteert. AM4-processors, variërend van de Athlon 200GE tot de 65W Ryzen 5 3500G processor, zijn beschikbaar – als je kiest voor een cpu met 65 in plaats van 35 watt TDP, wordt er automatisch een bredere behuizingsvariant met extra koelribben geselecteerd.
Daarnaast is het mogelijk om te kiezen voor maximaal 32 GB DDR4 RAM als SO-DIMM, tot twee M.2-ssd’s en twee 2,5-inch-ssd’s of harde schijven, wifi en als besturingssysteem Windows 10 (Pro/Home) of de Linux-distributies Ubuntu 18.04 LTS, 19.10 of Linux Mint 19.2.
Aansluitingen en extra’s
Alle geteste mini-pc’s hebben elk een HDMI- en een DisplayPort-aansluiting waarop je twee 4K-schermen kunt aansluiten die met een ergonomische frequentie van 60 Hz werken.
De USB-3.2-poorten ontvangen de gegevens bij de Asus, Cirrus 7 en Zotac met de gebruikelijke snelheid van ongeveer 1 GB/s. De ECS-barebone slaagde daar alleen in tijdens het schrijven van data. Bij het lezen haalde het apparaat bij deze test slechts zo’n 380 MB/s. Behalve de ZBox hebben ze allemaal een moderne USB-C-poort. In plaats van een enkele, heeft de Zotac twee RJ45-aansluitingen voor gigabit-ethernet en een geïntegreerde, maar trage SDXC-kaartlezer.
Asus en Zotac voorzien hun mini-pc’s alleen van moderne interfaces. Op de incus A300 en ECS Liva zit ook een VGA-aansluiting. De ECS heeft zelfs nog een seriële aansluiting (COM-poort).
De enige additionele componenten die in de dozen zaten waren naast de externe voedingen nog een of twee wifi-antennes. Andere accessoires, zoals een toetsenbord en muis, worden bij geen enkele van de mini-pc’s meegeleverd. Dat heeft het voordeel dat er niet overbodige randapparatuur direct in de opbergkast verdwijnt en je voor apparaten kunt kiezen waar je het prettigst mee werkt. Het brengt uiteraard ook extra kosten met zich mee.