Een smartwatch is meer dan een verlengstuk van je smartphone. Veel van die horloges zijn bestemd voor specifieke toepassingen, zoals sporten. Sommige van die bijdehante gadgets mogen er echter ook zijn zonder telefoon. We bekijken van zeven recente smartwatches waar ze geschikt voor zijn.
Een subtiele trilling aan je pols meldt dat er een bericht binnengekomen is. Om dat te lezen, hoef je alleen op je horloge te kijken – je smartphone kan in je zak blijven zitten. Een smartwatch dient vaak als verlengstuk van het smartphonescherm. Als je er de juiste apps op zet, kun je ze ook gebruiken voor navigatie, als muziekspeler of als activity-tracker. De trend is om smartwatches meer toe te spitsen op specifieke toepassingen. We hebben zeven modellen van bekende fabrikanten getest om te kijken welke smartwatch het meest geschikt is voor welk doel.
De Gear Sport van Samsung en de Ionic van Fitbit zijn helemaal afgestemd op sporten. De Access Grayson van Michael Kors, de Explorist Q van Fossil en de Connected 45 Modular van Tag Heuer leggen meer nadruk op een fraai uiterlijk. Casio scoort met de WSD-F20 bij outdooractiviteiten, terwijl Apple met de Apple Watch 3 een allrounder biedt.
Het meest gebruikte besturingssysteem bij smartwatches is het gratis beschikbare Android Wear (in 2018 omgedoopt tot Wear OS). Daarmee kunnen traditionele horlogefabrikanten, die weinig kaas hebben gegeten van IT-techniek, toch een veelzijdig en bovendien fraai afgewerkte smartwatch maken. Maar er zijn meer systemen die vechten om een plaats aan de pols. Samsung zet op de Gear S-horloges het eigen besturingssysteem Tizen, waar Google qua look&feel nog wat van kan leren. Behalve op de Gear S-smartwatches vind je dit bijvoorbeeld ook op de Gear Fit 2 Pro fitness tracker. Fitbit betreedt met de Ionic de smartwatchmarkt en kiest voor een eigen besturingssysteem. Fitbit heeft de knowhow daarvoor eind 2016 verworven door het overnemen van Pebble. Maar loopt daarmee nog wel achter op Google, Samsung en Apple. Apple gebruikt voor zijn horloge het zelf ontwikkelde WatchOS.
Smartwatch en smartphone koppelen
Alle smartwatches in de test worden bij het installeren via bluetooth aan de smartphone gekoppeld. Voor gegevensuitwisseling met de smartphone moet een bijbehorende app worden geïnstalleerd. Omdat iOS apps van derden minder rechten gunt dan Android, worden de mogelijkheden van Android- en Tizen-smartwatches op iOS wat ingeperkt. Als je op een iPhone de maximale functionaliteit van je smartwatch wilt benutten, moet je gaan voor een Apple Watch. Omgekeerd werkt de Apple Watch helemaal niet samen met Android-smartphones.
De meeste smartwatches hoeven niet voortdurend aan de bluetooth-leiband van de smartphone te hangen omdat ze ook via wifi kunnen communiceren. De Apple Watch is ook in een LTE-uitvoering beschikbaar, maar die wordt (nog) niet door lokale telefoonproviders ondersteund omdat hij hetzelfde mobiele nummer gebruikt als de gekoppelde iPhone. Roamen op een ander netwerk ondersteunt de Apple Watch niet.
Veel van de functies op de apparaten zijn alleen via touchgebaren te bedienen. Bij de Fitbit Ionic kun je soms de drukknoppen gebruiken. Samsung doet het wat dat betreft beter en heeft de Gear Sport voorzien van een roterende bezel. Android ondersteunt fysieke knoppen pas vanaf Wear 2.0. Die zitten op de horloges van Casio, Fossil en Michael Kors.
De horloges zijn het makkelijkst te bedienen via spraakopdrachten. Android Wear verstond aanvankelijk alleen eenvoudige spraakopdrachten voor bijvoorbeeld het dicteren van sms- of WhatsApp-berichten, maar inmiddels is Google Assistant beschikbaar. Daarmee kun je bijvoorbeeld de navigatie starten of de openingstijden van de supermarkt in de buurt opvragen. Je hoeft nauwelijks je smartphone uit je zak te halen, zolang je met Engelstalige commando’s uit de voeten kunt.
Apple en Samsung doen hetzelfde met Siri en S Voice. De spraakherkenning werkt net zo goed als bij Google en is net zo min Nederlandstalig. Maar vooral Samsungs slimme assistent kan zich niet meten met de mogelijkheden en de Knowledge Graph van Google Assistant.
FitBit volgt in de voetsporen van Pebble en houdt de Ionic minimalistisch. Een slimme spraakgestuurde assistent zul je hier dan ook niet vinden. Dat zal voor veel gebruikers geen ramp zijn, maar eenvoudige spraakopdrachten zijn best handig om bijvoorbeeld de muziekspeler te bedienen tijdens het sporten. Bij de Ionic moet je het helemaal zonder doen, omdat er sowieso geen microfoon inzit.
Extra scherm(pje)
Voor het display worden tegenwoordig meestal oled-schermen gebruikt. Die technologie heeft het voordeel van erg verzadigde kleuren, een hoog contrast en vooral een laag energieverbruik. De zelfoplichtende pixels maken het backlight van een lcd-scherm overbodig. Hoe meer donkere elementen de virtuele wijzerplaat bevat, des te lager het energieverbruik bij oleds. Android Wear gebruikt daarnaast speciale stand-bywijzerplaten: als het besturingssysteem merkt dat het horloge niet actief gebruikt wordt, schakelt de weergave over op een beperkte versie met veel zwart. Dat verbruikt veel minder stroom dan een volledig opgetuigde digitale wijzerplaat. Daardoor kan het display bij Android Wear altijd actief blijven. Alleen als je op een erg lange, actieve dag zeker wilt weten dat je het einde haalt, moet je het automatisch uitschakelen van het display activeren.
De WSD-F20 van Casio heeft als enige apparaat in deze test een klassiek LC-display. De ontwerpers hebben voor dit outdoor-horloge een bijzondere constructie bedacht: de Android-interface wordt getoond op een standaard rond kleuren-lcd met een resolutie van 320 x 300 pixels, en daar overheen ligt een monochroom segmentendisplay zoals je dat misschien kent van goedkope rekenmachines. Dat toont de tijd en datum zodra het smartwatchdisplay uitschakelt. Daardoor is de tijd altijd en zelfs bij fel zonlicht goed af te lezen zonder dat je de smartwatch hoeft te activeren met een polsgebaar of knopdruk. Het segmenten-lcd verbruikt veel minder energie. Als je de smartwatchfuncties zelden gebruikt, haal je makkelijk een accuduur van twee dagen. Het is ook mogelijk de WSD-F20 in een pure horlogemodus te zetten. Android Wear wordt dan afgesloten en alleen het segmentendisplay met de tijd is nog actief. Op die manier houdt de accu het zelfs meerdere weken uit.
Hoewel de chips van alle smartwatches zijn ontworpen voor een laag energieverbruik, zijn ze allemaal na hooguit vier dagen leeg – en nog eerder als je ze ‘s nachts niet uitzet. Als je niet voor vervelende verrassingen wilt komen te staan, laad je je smartwatch ‘s nachts samen met je smartphone op. De fabrikanten hebben daar verschillende oplossingen voor: Casio en Fitbit leveren usb-kabels mee met speciale connectors en de andere smartwatches worden geleverd met laadstandaarden of plateaus. Bij Apple en Fossil zijn die lekker compact. Tag Heuers laadplateau heeft dezelfde diameter als het horloge zelf, maar de Gear Sport heeft een vrij lompe standaard, die je niet even in je broekzak meeneemt voor noodgevallen. Geen van de geteste watches heeft een standaard micro-usb-aansluiting. Als je de originele laadaccessoires verliest, gaat het je dus (veel) geld kosten.
Geteste modellen
Apple Watch 3 (42 mm)
Ook de derde generatie Apple Watch is rechthoekig en heeft een oled-display. De hoge helderheid daarvan en de lichtsensor zorgen ervoor dat het horloge altijd goed af te lezen is. Om energie te besparen, is het display meestal uitgeschakeld. De polsbeweging om het horloge te wekken werkt echter betrouwbaarder dan bij de meeste Android Wear-horloges. Standaard zit er een niet echt fraai en lastig sluitend kunststof bandje bij. Wil je een leren of stalen bandje bij Apple bestellen, dan moet je er rekening mee houden dat je daar minstens 160 euro extra voor kwijt bent.
Het bedieningsconcept is met WatchOS verbeterd. Als je eenmaal doorhebt wanneer je touchgebaren, de draaiknop of Force Touch op het display moet gebruiken, zijn de mogelijkheden van het horloge makkelijk te bedienen. En die zijn erg uitgebreid, dankzij het goede app-aanbod en de integratie met het Apple-ecosysteem. De smartwatch ‘voelt’ door de snellere processor bovendien iets sneller aan dan de voorganger.
Aan de LTE-versie met geïntegreerde simkaart (eSIM) heb je in Nederland of België nog niets. Een bijbehorend abonnement is niet verkrijgbaar en ook in buurlanden Duitsland en Frankrijk slechts via één provider beschikbaar. Roamen kan niet, dus de LTE-verbinding werkt sowieso niet in het buitenland. Ook de LTE-versie heeft overigens voor sommige functies een gekoppelde en met internet verbonden iPhone nodig. Android-gebruikers zullen daar nog steeds niets aan hebben.
+ uitgebreide functionaliteit
+ lange accuduur
– prijzig
– werkt alleen met iPhones
Casio WSD-F20
Met een doorsnede van zo’n 6 cm is de WSD-F20 duidelijk groter dan de andere geteste smartwatches. Dat moet ook: hij is bedoeld als outdoorhorloge en moet ook bij het raften of tijdens een trektocht goed af te lezen zijn. Voor die barre omstandigheden heeft de smartwatch de MIL-STD-810-certificering voor militaire uitrusting. Hij kan dan ook tegen schokken, trillingen en extreme temperaturen en is waterdicht tot op een diepte van 50 meter.
Met de bovenste drukknop open je een app van Casio, die allerlei praktische informatie biedt. Hij heeft bijvoorbeeld een kompas, een hoogtemeter en een getijdenkalender. De onderste app start meteen een door de gebruiker gekozen app.
Dankzij een gps-sensor is de WSD-F20 geschikt om mee te navigeren. Je kunt delen van (wandel)kaarten op de smartwatch zelf bewaren.
Het tweelaags lcd is wel een unieke feature die je verder nergens tegenkomt. Dat is in praktisch alle lichtomstandigheden goed afleesbaar en zorgt voor een langere accuduur. Als je ervoor zorgt dat je de slimme functies niet veel gebruikt, is twee dagen zonder opladen probleemloos haalbaar. In de horlogemodus kun je enkele weken vooruit met een enkele acculading. Als je de prijs van de WSD-F20 vergelijkt met die van andere outdoorhorloges, is hij dan ook zeker niet echt duur.
+ slim ontworpen scherm
+ robuust en veel mogelijkheden
– erg groot
– hap uit het scherm onderaan
Fitbit Ionic
De Ionic heeft een lastige taak, want hij moet het erfgoed van de Pebble vertegenwoordigen. In Fitbit OS zitten wel wat overblijfselen uit de erfenis van Pebble, maar de Ionic kan op veel punten niet concurreren met andere smartwatches. Zo zijn er ondanks een software development kit en web-API maar erg weinig apps beschikbaar. Ook qua prijs is de Ionic met circa 300 euro niet het koopje dat de Pebble was.
Hoewel de hardware in orde is, zullen sommige aspirant-kopers zich waarschijnlijk storen aan het goedkope uiterlijk en gevoel van de behuizing en horlogeband.
Smartwatches kunnen binnenkomende berichten meestal ook zonder extra apps tonen of bepaalde apps op de smartphone aansturen, zoals een muziekspeler. De Ionic is ook op dit gebied minimalistisch door alleen notificaties te tonen over telefoonoproepen, sms’jes of chatberichten van WhatsApp en dergelijke. Het afspelen van muziek kun je alleen regelen als de nummers op het horloge zijn gezet en dan lokaal worden afgespeeld.
Als activity-tracker snelt de smartwatch de concurrentie daarentegen echter voorbij. De slaap- en activity-tracking is erg nauwkeurig en uitgebreid. In de Fitbit-app op de smartphone worden alle data bovendien overzichtelijk en visueel aantrekkelijk gepresenteerd en verwerkt.
+ goede activity-tracking
– tot nu toe weinig apps en smart-functionaliteit
– oogt goedkoop
Fossil Q Explorist
Fossil heeft afscheid genomen van lcd’s met een afgesneden stuk aan de onderzijde. Bij alle nieuwere modellen bouwt Fossil een volledig rond oled-display in. Met een doorsnede van 35 millimeter is dat display niet echt klein, maar als horlogefabrikant heeft Fossil wel ervaring met design. De Q Explorist is dan ook niet lomp of dik.
Met een passende wijzerplaat ziet hij er op het eerste gezicht uit als een klassiek mechanisch uurwerk. Zoals gebruikelijk bij Fossil zijn er uitvoeringen beschikbaar met verschillende kleuren behuizingen en bandjes.
Onderhuids zit solide smartwatchtechnologie in de vorm van Qualcomms Snapdragon Wear 2100. De smartwatch wordt geleverd met Android Wear 2.0 en de huidige versie 8 van het Android-systeem. Hij maakt dan ook volop gebruik van de middelste, draaibare knop (kroon) om te scrollen door apps, lijsten en berichten.
Met de twee drukknoppen kun je favoriete apps starten. Een luidspreker speelt wek- en notificatiegeluiden af.
Het horloge is daarmee goed toegerust voor alledaags gebruik. Voor sporten en outdooractiviteiten is deze smartwatch echter minder geschikt door het ontbreken van gps-ontvanger en hartslagmeter. Eenvoudige activity-tracking is wel mogelijk bij alle Android Wear-horloges dankzij Google Fit.
+ chic
+ veel uitvoeringen
+ draaikroon en drukknoppen
– geen gps, geen hartslagmeter
Michael Kors Access Grayson
Michael Kors in onderdeel van de Fossil-groep. De horloges van dit modemerk hebben dan ook hetzelfde platform als de andere smartwatches van het concern. De Access Grayson gebruikt daardoor dezelfde hardware als de Q Explorist van Fossil. De designers bij Michael Kors zijn in dit geval echter voor een stoerdere look gegaan. Een aantal bijpassende wijzerplaten zijn al geïnstalleerd. Je kunt dit horloge naar keuze kopen met een metalen of lederen band en er zijn ook behuizingen in verschillende kleuren.
Ook de Access Grayson is voorzien van meerdere knoppen, een luidspreker en een draaikroon. Daarmee zijn de functies en de comfortabelere bediening van Android Wear 2.0 beschikbaar. Met een Snapdragon Wear 2100-SoC is de Access Grayson ook technisch up-to-date. Maar voor enthousiaste sporters is hij minder geschikt door het ontbreken van gps en hartslagmeting. Bovendien is hij met een lederen band kwetsbaar voor transpiratie en met een metalen band te zwaar.
Net als het Fossil-model houdt de Access Grayson het bij normaal gebruik makkelijk een lange dag vol. Als je het always-on display uitschakelt en de smartfuncties nauwelijks gebruikt, is het ook mogelijk om twee volle dagen te halen. Daarna wou het horloge wel weer terug naar het magnetische oplaadplateau.
+ goed afgewerkt
+ veel uitvoeringen
+ draaikroon en drukknoppen
– geen gps en hartslagmeting
Samsung Gear Sport
De Gear Sport is iets kleiner en door zijn dikte van 11,6 millimeter ook iets platter dan de modellen Gear S3 Frontier en Classic. De kleinere afmetingen betekenen ook dat de accu iets kleiner is met 300 mAh in plaat van 380 mAh. Bij de test was dat echter genoeg om ook het einde van de tweede dag te halen, als je tenminste de optische hartslagmeter en gps niet teveel gebruikte.
Anders dan de verwante modellen kan de Gear Sport niet alleen even kort kopje onder duiken, maar is hij waterdicht tot op een diepte van 50 meter. Je kunt er dus ook mee zwemmen. Hij ondersteunt je verder bij andere sportactiviteiten en helpt je bijkomen met ademhalings- en ontspanningsoefeningen.
Praktisch is dat je met een Spotify-premiumabonnement de mogelijkheid hebt om playlists naar het horloge te downloaden en ze tijdens het sporten te beluisteren met bluetooth-oortjes.
Je favoriete apps voor chatten, nieuws en navigatie kun je zoeken in de store van de Gear-app en installeren op je smartwatch. De bediening op het horloge gaat heel intuïtief met touchgebaren of door de bezel te verdraaien. De Gear Sport werkt met Android-smartphones en iPhones. Het aanvankelijke installeren gaat echter wat omslachtig omdat de bijbehorende app nog extra apps op je smartphone installeert voordat er verbinding gemaakt kan worden.
+ lange accuduur
+ veel functionaliteit
– lompe oplader
– maakt geen dure indruk
Tag Heuer Connected Modular 45
De Connected Modular 45 is meteen herkenbaar als een Tag Heuer omdat het chassis hetzelfde is als bij andere horloges van het Zwitserse topmerk. Het woord Modular in de naam geeft aan dat het horloge helemaal individueel samengesteld kan worden wat betreft kleur, materiaal en band. Als enige smartwatch heeft hij een processor van Intel. In vergelijking met andere Android Wear-horloges is de accuduur wat korter dan bij modellen met Qualcomms chip. Dat is in de praktijk niet zo’n probleem omdat je hem doorgaans toch elke nacht aan de lader hangt.
Het vorige smartwatchmodel van Tag Heuer had een transflectief LC-display, maar bij de Modular 45 gebruikt ook Tag Heuer een fraai oled-display met diep zwart en verzadigde kleuren. Het automatisch activeren bij het op het horloge kijken werkte tijdens het testen prima. Dat geldt ook voor de omgevingslichtsensor, die het scherm niet feller verlicht dan op dat moment nodig is.
Tag Heuer heeft geen eigen apps toegevoegd aan Android Wear, maar het horloge heeft wel verschillende klassieke Tag Heuer-wijzerplaten. Die wijzerplaten bootsen de mechanische uurwerken van Tag Heuer zelf na. Dat geeft de Connected 45 Modular een erg chique uitstraling.
+ chic en goed afgewerkt
+ veel uitvoeringen
– iets kortere accuduur
– erg prijzig
Shoplinks, uitvoeringen en winkelprijzen
Apple Watch 3 (42 mm), circa 400 euro.
Casio WSD-F20 oranje / WSD-F20 zwart / special edition (wit), circa 500 euro
Fitbit Ionic donkergrijs / Ionic oranje / Ionic blauwgrijs, circa 290 euro, Adidas Edition circa 320 euro
Fossil Q Explorist blauw / rosegoud / zilver, circa 280 euro, rvs zwart / rvs zilver, circa 300 euro
Michael Kors Access Grayson goud / blauw / zilver / zwart / zilver-zwart / groen, circa 370 euro
Samsung Gear Sport zwart / blauw, circa 280 euro
Tag Heuer Connected Modular 45 met blauwe rubber band en blauwe bezel, circa 1700 euro, diverse andere uitvoeringen
Conclusie
De smartwatches van de derde generatie hebben veel kinderziekten overwonnen, zoals een slecht leesbaar display en een beperkte functionaliteit. Ze zijn daardoor een stuk aantrekkelijker dan de vorige generatie smartwatches. Als uitbreiding op een smartphone maken ze een goede indruk.
Het kiezen van een geschikt model hangt in eerste instantie van je smartphone af. Als je een iPhone hebt, krijg je alleen bij een Apple Watch de volledige functionaliteit. Met Android heb je juist helemaal niets aan een Apple Watch. Dan krijg je uiteraard de meeste mogelijkheden met Wear OS. Bij de horloges met dat besturingssysteem kun je je keuze laten bepalen door de prijs en de gewenste toepassing. Voor outdoorliefhebbers is de Casio WSD-F20 de beste optie. De modellen van Fossil en Michael Kors zijn meer gericht op gebruikers die een klassiek ogend horloge willen. Technisch zijn ze gelijk. De Tag Heuer Connected Modular 45 gaat dezelfde kant op, maar is bovendien een echt fashion-statement – met een bijbehorend prijskaartje.
Voor enthousiaste sporters is de Fitbit Ionic met de verschillende sensoren en de op activity-tracking gerichte app de eerste keus. Maar qua smartwatchfuncties is hij de hekkensluiter. Als je een combinatie daarvan wilt, moet je eens kijken naar Samsungs Gear Sport.
(Stefan Porteck / Marco den Teuling, c’t magazine 4/2018)