Samsung Gear Fit 2 Pro fitnesstracker

Marco den Teuling
0

Samsung Gear Fit 2 Pro test review zwemmen.De meest recente fitnesstracker van Samsung is de Gear Fit 2 Pro. Die biedt erg veel functies en is ook geschikt voor zwemmen. Voor een prijs van circa 200 euro mag je ook wel wat verwachten.

Samsung heeft de opvolger van de Gear Fit 2 fitnesstracker niet de Gear Fit 3 genoemd. Het apparaat leek waarschijnlijk toch net iets te veel op zijn voorganger.

Bij het vorige model kon je al Spotify streamen vanaf je smartphone. Nieuw bij dit model is dat je ook offline playlists erop kunt zetten (met Spotify Premium). Op de 2 GB opslagruimte passen circa 500 nummers. Je kunt dan sporten met muziek op je bluetooth-hoofdtelefoon of bluetooth-oortjes, zonder smartphone.

Plastic fantastic

De fitnesstracker met het eigen Tizen 3 besturingssysteem heeft een standaard gespsluiting. Hij blijft daardoor tijdens het sporten beter zitten dan het vorige model met kliksluiting. Het kunststof bandje kun je zonder gereedschap vervangen, maar de twee delen verwijderen gaat vrij stroef. De Gear Fit 2 Pro is wat afgevallen, de L-versie 4 gram en de S-versie 5 gram. Je voelt hem bijna niet zitten. Met een dikte van 13 mm schuift hij nog wel zonder veel moeite onder een mouw. De band is door het grote display veel breder dan bijvoorbeeld bij de Fitbit Alta.

Het kenmerkende amoledscherm schakelt alleen in bij polsbewegingen of per knopdruk. Optioneel kan dit ook bij nieuwe berichten. Er is geen omgevingslichtsensor om de helderheid automatisch aan te passen. De hoge resolutie heeft de ontwikkelaars er misschien toe verleid veel helpteksten met kleine letters en uitgebreide menu’s te tonen. Dat vereist goede ogen en vooral gewenning aan hoe je met de toetsen en touchgebaren moet navigeren.

Als de accu bijna leeg is, kan het display overschakelen op een stroombesparende zwart-witstand. Voor het opladen plaats je de band op de bijgeleverde lader. Dankzij magneten en contactpunten onderop de Gear gaat dit gemakkelijk. De accu laadt in 2 uur op en gaat circa 2 dagen mee.

Hartslag en meer

De optische hartslagmeter gebruikt slechts twee leds, maar dat lijkt niet nadelig voor de nauwkeurigheid. Je kunt de hartslag de hele dag door laten meten en die waarden kwamen overeen met die van de Apple Watch 2. Bij sporten werden snelle pieken wel afgekapt (een euvel van optische hartslagmeters) en waren beginwaarden soms erg hoog.

De gps-chip start automatisch als je handmatig activiteiten vastlegt. Sommige concurrenten doen dat handiger en laten de gps uit als er een smartphone gekoppeld is. Dat is gunstiger voor de accuduur. Bij een rondje van vier kilometer door het park had de Gear Fit 2 Pro een afwijking van 400 m.

De automatische slaaptracking werkte daarentegen feilloos. Het automatisch herkennen van activiteiten werkt beter dan bij andere fitnesstrackers, voor een beperkte selectie waaronder fietsen en hardlopen. De automatische tracking activeert na circa 10 minuten en pauzeert als je lang stilstaat (zoals bij een stoplicht).

Verder kun je handmatig kiezen uit 96 verschillenden activiteiten. Nieuw is zwemmen, wat nu ook mogelijk is dankzij de waterdichtheid tot 50 m. Wat nog ontbreekt zijn gevorderde analysefuncties, zoals een (schatting) van de maximale zuurstofopname van je bloed (VO2-max). Onhandig is dat je twee apps nodig hebt: S Health voor het bekijken van gegevens op je smartphone en Gear Manager voor koppelen en instellen.

Gear Fit 2 Pro – conclusie

De Gear Fit 2 Pro kan veel, maar vergt wat studie. Je kunt hem wel precies afstemmen op je voorkeuren. De voorganger Gear Fit 2 is eigenlijk de grootste concurrent, zeker omdat die veel goedkoper is (145 euro of minder, als je hem nog ergens kunt vinden). Afgezien van specifieke kenmerken als de zwemfuncties is er verder weinig reden over te stappen.

FitnesstrackerFabrikantSamsung, www.samsung.nlWifi / bluetooth801.11bgn (2,4 GHz), bluetooth 4.2Compatibel metAndroid (vanaf 4.4), iOS (vanaf 9)SensorenGPS/Glonass, gyroscoopsensor, barometer (hoogtemeter), accelerometerAfmetingen (body), gewicht51 × 25 × 13 mm, 34 g (L) / 33 g (S)DisplayTouch amoled, 38,6 mm diagonaal, 216 × 432 pixelsPrijscirca € 190 euro

Gear Fit 2 Pro

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Chromecast met Google TV review: beter dan de Chromecast (Ultra)?

In deze review bespreken we of de Google Chromecast met Google TV, die beschikt over een eigen grafische interface, apps en een afstandsbediening, han...

NordVPN review: hoe goed & veilig is deze ‘duurdere’ VPN nou echt?

NordVPN is al meer dan tien jaar actief als commerciële VPN-dienst, waardoor het een van de langstbestaande spelers in de branche is. Maar hoe prestee...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er