Nieuwe smartwatches op een rij

Alieke van Sommeren
0

Smartwatches kruipen langzaam uit hun nichebestaan. De nieuwe apparaten bieden langzaamaan echt handige extra’s voor je smartphone. Veel modellen richten zich nog op een specifiek toepassingsgebied, bijvoorbeeld trekking. Bij de een werkt dat beter dan bij de ander. Wij bekeken de nieuwste smartwatches van Apple, Asus, Casio, Fossil, Pebble en Tag Heuer.

De een ziet smartwatches als nutteloze gadgets, de ander ziet ze als een kans voor de horloge-industrie. Jean-Claude Biver, CEO bij Tag Heuer, hoort tot de tweede groep. Tag Heuer is het enige traditionele Zwitserse horlogemerk dat een smartwatch in zijn assortiment heeft opgenomen. In de herfst van 2015 voorspelde hij al dat Apple snel tot een van de grootste horlogefabrikanten zou gaan behoren. Ondanks alle kritiek die hij op zijn uitspraak kreeg heeft hij toch een punt: Apple heeft met slechts één smartwatchmodel het merk Rolex al ingehaald qua omzet.

Maar natuurlijk willen de grote horlogefabrikanten de smartwatchmarkt niet zonder slag of stoot afgeven aan Samsung, LG of Apple. Na Tag Heuer sprongen ook Casio en via de Fossil-groep de merken Fossil, Diesel, DKNY, Skagen en Michael Kors op de smartwatchtrein. Door die trend zijn de apparaatjes een stuk mooier geworden, want technologiebedrijven zijn blijkbaar toch niet zo goed in het ontwerpen van mooie horloges als de horloge- en modemerken. De derde generatie smartwatches verschilt meer van elkaar en is ook wat meer op specifieke taken gericht.

De Tag Heuer Connected (links) en de WSD-F10 van Casio

De Tag Heuer Connected (links) en de WSD-F10 van Casio zijn ook als hun backlight uitstaat nog prima af te lezen.

Dat alles hielden we in het achterhoofd toen we zes nieuwe smartwatches voor deze test in huis haalden. De Tag Heuer Connected zit in de nichehoek van klassiek, hoogwaardig afgewerkt en onopvallend. Casio gaat met zijn WSDF10 meer voor een hommage aan de GShock-modellen in de vorm van een robuust outdoor-exemplaar. Asus en Fossil hebben modellen die de charme hebben van analoge horloges en aantrekkelijk geprijsd zijn. Apple valt op met functies als hartslagmeting en een goede integratie binnen het eigen ecosysteem. Pebble, die de smartwatchtrend populair heeft gemaakt, kan niet achterblijven en doet mee met de nieuwe Pebble 2HR. We hadden ook graag de Gear S3 van Samsung aan de tand gevoeld, maar die kregen we niet op tijd binnen.

Alle tijd

De belangrijkste taak van een horloge blijft toch het tonen van de tijd. Bij een analoog horloge werp je een snelle blik op je pols. Smartwatches hebben een scherm in plaats van mechanische wijzers. Bij de testexemplaren kom je OLED, klassieke lcd’s en transflectieve lcd’s tegen, met elk zijn voor- en nadelen. Fossil gebruikt bij de Q Marshal en andere modellen normale lcd’s met ledbacklight. Het voordeel is dat de RGB-pixelmatrix voor een zeer scherp beeld zorgt. De helderheid is voldoende om het display ook in fel zonlicht nog goed af te kunnen lezen.

Vrijwel geen enkele ronde smartwatch heeft overigens een volledig rond scherm. Aan de onderkant zijn ze afgevlakt en afgedekt door een zwarte balk. Daaronder zit de aansturing van het scherm verstopt. De Q Marshal en de WSD-F10 van Casio hebben daardoor een resolutie van 320 × 300 pixels. Dergelijke displays worden soms gekscherend ook wel ‘flat tire’ genoemd. Als het scherm altijd aanstaat, is even kort naar je pols kijken voldoende om te zien wie je belt of een berichtje heeft gestuurd, maar de led-achtergrondverlichting trekt de nog altijd karig bemeten accu dan snel leeg.

Als je langer dan een dag met je accu wilt doen, moet je bij de instellingen aangeven dat het scherm zich na een paar seconden uitschakelt. Een volledig zwart scherm om je pols ziet er niet bepaald mooi uit. Om hem wakker te maken, moet je erop tikken of een polsbeweging maken, maar ze reageren ietwat traag. Bij dagelijks gebruik vonden we dat al snel onhandig en irritant. In principe geldt dat ook voor de horloges met een OLED-display, zoals de Apple Watch en de Zenwatch 3. Als je hun schermen altijd aan laat staan, hebben de organische schermen een klein voordeel: door de zelf oplichtende pixels heb je geen volledige achtergrondverlichting nodig.

Alleen de pixels die daadwerkelijk ‘aan’ staan verbruiken energie. Met een zwarte wijzerplaat en donkere wijzers kun je de tijd voor een langere tijd laten weergeven zonder dat de accuduur te hard terugloopt. Bij behoorlijk felle en kleurrijke wijzerplaten vervalt dit voordeel van OLED. Andere voordelen zijn de verzadigde kleuren en de scherpe en contrastrijke weergave. Of je dat echt nodig hebt op zo’n klein schermpje is de vraag, maar het ziet er wel strak uit.

 

Smartwatches

In het zonlicht

Een nadeel van veel OLED-schermen is de lagere helderheid. Daardoor zijn ze in een zomerzonnetje lastiger af te lezen. Bij het scherm van de Zenwatch 3 viel de pentile-matrix van het scherm in negatieve zin op, waardoor er wat onscherpte optreedt en de letters en wijzers een kleurrand krijgen. Tag Heuer heeft bij de Connected besloten een transflectief lcd te gebruiken. Dat wordt ook gebruikt bij de Pebble en bijvoorbeeld de Sony Smartwatch 3.

Dat soort displays hebben een led-backlight, maar met één belangrijk verschil: ze reflecteren invallend licht, zodat je de content ook nog kunt zien als de achtergrondverlichting uitgeschakeld is. Hoe meer licht er op het scherm valt, des te beter hij af te lezen is. De Connected en de Pebble 2HR zijn daardoor onder alle lichtomstandigheden goed af te lezen, zonder dat de accuduur daar onder te lijden heeft. Die techniek heeft ook een nadeel. Zonder backlight oogt het scherm vrijwel monochroom. En ook bij een actieve achtergrondverlichting zien de kleuren op de Connected er wat fletser uit dan bij de rest. Het transflectieve scherm van de Pebble 2HR is alleen zwart-wit en kan niet meekomen met de rest, maar zorgt wel voor een fenomenale accuduur.

Het zwart-witscherm van de Pebble is in zonlicht zeer goed af te lezen, maar het is geen touchscreen.

Het zwart-witscherm van de Pebble is
in zonlicht zeer goed af te lezen, maar
het is geen touchscreen.

Casio heeft een creatieve manier gevonden om met het dilemma tussen leesbaarheid en accuduur om te gaan. De WSD-F10 heeft twee schermen in een ‘sandwich’ op elkaar liggen. Op de onderste laag zit een klassiek kleuren-lcd en daar bovenop zit een monochroom segmentscherm zonder backlight, bekend van rekenmachines of simpele digitale horloges. Zodra het kleurenscherm uitgaat, wordt het bovenste scherm geactiveerd. Daardoor kan het horloge van Casio altijd de tijd, datum en de dag van de week duidelijk aangeven. Een ander handigheidje is de Timepiece-modus. Dan schakelt het horloge het Androidsysteem uit en laat het alleen de tijd zien. Op die manier moet de accu het een maand uithouden, maar heb je uiteraard geen toegang tot de smartwatchfuncties.

Polsassistent

Als het om het aantal functies gaat, wordt van smartwatches altijd geroepen dat ze een echte killerfeature missen. Het zou bijvoorbeeld prettig zijn als de betaaldiensten van Apple en Google in meerdere Europese landen gemeengoed worden en dat je dan draadloos kunt betalen door je horloge tegen de kassa te houden. Zover is het echter nog niet. De drie smartwatchsystemen zorgen er allemaal voor dat je je smartphone bij dagelijks gebruik nauwelijks nog uit je broekzak hoeft te halen.

Nadat je ze via bluetooth aan je smartphone hebt gekoppeld, ontvangen ze meldingen en content en sturen ze verschillende smartphone- apps op afstand aan. In het ideale geval kun je daar eenvoudige veeggestures voor gebruiken, of de prima werkende spraakbesturing bij iOS en Android Wear. Op die manier kun je navigeren, de muziekspeler op je smartphone bedienen, chatberichten en e-mails lezen of zelfs beantwoorden en je aan taken en afspraken laten herinneren. Bij de Pebble moet je daarvoor drukknoppen gebruiken. Dat lijkt wat ouderwets, maar de knoppen hebben als voordeel dat je functies zonder te kijken kunt bedienen tijdens het fietsen of autorijden.

De horloges met Android Wear werken ook samen met iPhones. Google biedt een Android Wear-app voor iOS. Maar omdat Apple standaard de geïnstalleerde apps geen uitgebreide toegang geeft tot je smartphone, kan een Android Wearhorloge in combinatie met een iPhone duidelijk een stuk minder dan met een Android-telefoon. Andersom kun je Apple Watch helemaal niet koppelen aan een Android-smartphone. Een Pebble is wat dat betreft erg handig, die werkt met zowel iPhones als Android-smartphones.

Smartwatches

Conclusie

De Tag Heuer Connected is een allrounder voor als je een ruimer budget hebt en een hoogwaardige smartwatch om je pols wil. Door zijn uiterlijk, het scherm dat altijd aanstaat en de rustige wijzerplaten valt het niet op dat het om een smartwatch gaat. Je ziet wel dat het om een duur horloge gaat. Uit de accuduur blijkt echter wel dat het een smartwatch is. Qua functies kan hij prima meekomen met de andere geteste smartwatches. Het prijskaartje is wel erg fors: 1400 euro. Dat is gezien de verwachte levensduur aan de prijzige kant. Tag Heuer biedt wel een inruilprogramma. De Connected is na twee jaar voor 1500 dollar om te wisselen voor een mechanisch exemplaar.

Voor iPhone-gebruikers is er eigenlijk maar één keuze: een Apple Watch. Je kunt een Android-horloge aan je iPhone koppelen, maar door de beperkingen van iOS werken maar een beperkt aantal functies. Het is een van de duurdere smartwatches, maar daar krijg je wel een goed scherm en prachtige afwerking voor terug.

Het horloge van Casio maakt er geen geheim van dat hij vooral voor outdoor bedoeld is. Het is een handige tool tijdens wandelingen, fietstochtjes en trekkingavonturen. Zijn robuustheid, het slimme scherm dat altijd afleesbaar is en de praktische informatie en tools die Casio in de Moment Setter-app heeft gestopt helpen daarbij. Het horloge kan het zonder bijladen een maand uithouden door alleen de tijd weer te geven. Het formaat is wel fors, net als de prijs, maar andere outdoorhorloges hebben een vergelijkbaar prijskaartje. Het is wel erg raar dat de WSD-F10 gezien zijn doelgroep geen ingebouwde gps-ontvanger heeft.

Wil je een smartwatch voor dagelijks gebruik met een normaal aantal functies, kijk dan eens naar de betaalbare en toch nette Asus en Fossil. Die zijn te koop met verschillende kastsoorten en verschillende bandjes. Technisch verschillen ze vrijwel niet van elkaar. Qua scherm blijven ze wat achter op de rest. De keus tussen een Q Marshal of Zenwatch 3 is afhankelijk van de vraag of je een rond OLED-scherm met een wat minder scherp beeld wilt of een beter leesbaar lcd in ‘flat tire’-design.

De Pebble 2HR valt overal een beetje tussenin. Niet iedereen vindt het een volwaardige smartwatch, maar wij vonden het retro-uiterlijk met 8-bit animaties wel wat hebben. Hij kan de rest prima bijbenen, ondanks dat hij geen touchscreen heeft. Door zijn schappelijke prijs en hartslagsensor is hij ook goed als fitnesstracker te gebruiken.

(Stefan Porteck, Alexander Spier, Alieke van Sommeren)

smartwatches_tabel

Meer over

Smartwatches

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Synology BeeStation review: speciaal ontworpen NAS voor beginners

In deze review werpen we een blik op de BeeStation van Synology. Dit is een NAS voor beginners, die niet meteen overweldigd willen worden door allerle...

CyberGhost VPN review: goedkope VPN-aanbieder in de test

In deze review werpen we een blik op een blik op een VPN-aanbieder, namelijk CyberGhost VPN. Deze VPN heeft een breed portfolio aan apps en verspreide...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er