De Raspberry Pi Foundation heeft de Raspberry Pi Debug Probe geïntroduceerd. Deze module, uitgerust met een RP2040-microcontroller, biedt een hardwarematige oplossing voor het debuggen van op ARM-gebaseerde microcontrollers.
Wat kun je met de Raspberry Pi Debug Probe?
Dit is een apparaat dat een brug vormt tussen USB en het SWD-protocol. Het wordt gebruikt om fouten op te sporen en te analyseren in de software van microcontrollers die de CoreSight debug architectuur implementeren, zoals moderne ARM-gebaseerde microcontrollers. Je kunt hiermee bijvoorbeeld code voor de Raspberry Pi Pico debuggen (die ook een RP2040 aan boord heeft).
Hoe werkt de Raspberry Pi Debug Probe?
Deze debugger dient als adapter tussen USB en de Pico-connector Serial Wire Debug (SWD). De debugger kan echter ook werken als een universele USB-naar-serieel adapter en vervangt soortgelijke adapters met chips van FTDI (FT232) of Nanjing Qinheng (CH340).
Open-source software voor debugging
De RP2040-microcontroller van de Raspberry Pi Pico heeft twee ARM Cortex-M0+-kernen, elk met een toegangspoort (AP) voor het ARM CoreSight-debugsysteem. Om dit systeem te adresseren wordt het CMSIS-DAP-protocol en de Cortex-M-firmware gebruikt, die vanaf een andere computer via USB worden aangestuurd. Voor het debuggen van de RP2040 bevelen de makers van de Raspberry Pi de debugging-tool OpenOCD aan, die onder Linux beschikbaar is.
SWD-interface voor firmware updates
De SWD-interface is bruikbaar voor het schrijven van firmware van de pc naar de Pico. Dit wordt uitgelegd door de Raspberry Pi Foundation in een gedetailleerde online functiebeschrijving.
Beschikbaarheid en prijs
De Raspberry Pi Debug Probe is nu verkrijgbaar voor $12, zo meldt de blogpost van de Raspberry Pi Foundation. Bij aankoop ontvang je een kleine behuizing, een USB-kabel en twee kabels voor SWD- en UART-contacten.
Conclusie
De introductie van dit nieuwe apparaat van de Raspberry Pi Foundation geeft een betaalbare oplossing voor het debuggen van op ARM gebaseerde microcontrollers. Het apparaat is ontworpen door James Adams en de software is geschreven door Jonathan Bell, ondersteund door Alasdair Allan, Andrew Scheller, Rose Nott en John Cowan-Hughes. Het biedt veel gemak bij het debuggen van software en firmware en is een handig apparaat om te hebben.
Ontvang gratis info over alles wat met Raspberry Pi te maken heeft, schrijf je in voor de nieuwsbrief: