Raspberry Pi Debug Probe geïntroduceerd voor foutopsporingen

Elwin Hodžić
0

De Raspberry Pi Foundation heeft de Raspberry Pi Debug Probe geïntroduceerd. Deze module, uitgerust met een RP2040-microcontroller, biedt een hardwarematige oplossing voor het debuggen van op ARM-gebaseerde microcontrollers.

Raspberry Pi Debug Probe geïntroduceerd

Wat kun je met de Raspberry Pi Debug Probe?

Dit is een apparaat dat een brug vormt tussen USB en het SWD-protocol. Het wordt gebruikt om fouten op te sporen en te analyseren in de software van microcontrollers die de CoreSight debug architectuur implementeren, zoals moderne ARM-gebaseerde microcontrollers. Je kunt hiermee bijvoorbeeld code voor de Raspberry Pi Pico debuggen (die ook een RP2040 aan boord heeft).

Hoe werkt de Raspberry Pi Debug Probe?

Deze debugger dient als adapter tussen USB en de Pico-connector Serial Wire Debug (SWD). De debugger kan echter ook werken als een universele USB-naar-serieel adapter en vervangt soortgelijke adapters met chips van FTDI (FT232) of Nanjing Qinheng (CH340).

Open-source software voor debugging

De RP2040-microcontroller van de Raspberry Pi Pico heeft twee ARM Cortex-M0+-kernen, elk met een toegangspoort (AP) voor het ARM CoreSight-debugsysteem. Om dit systeem te adresseren wordt het CMSIS-DAP-protocol en de Cortex-M-firmware gebruikt, die vanaf een andere computer via USB worden aangestuurd. Voor het debuggen van de RP2040 bevelen de makers van de Raspberry Pi de debugging-tool OpenOCD aan, die onder Linux beschikbaar is.

SWD-interface voor firmware updates

De SWD-interface is bruikbaar voor het schrijven van firmware van de pc naar de Pico. Dit wordt uitgelegd door de Raspberry Pi Foundation in een gedetailleerde online functiebeschrijving.

Beschikbaarheid en prijs

De Raspberry Pi Debug Probe is nu verkrijgbaar voor $12, zo meldt de blogpost van de Raspberry Pi Foundation. Bij aankoop ontvang je een kleine behuizing, een USB-kabel en twee kabels voor SWD- en UART-contacten.

Conclusie

De introductie van dit nieuwe apparaat van de Raspberry Pi Foundation geeft een betaalbare oplossing voor het debuggen van op ARM gebaseerde microcontrollers. Het apparaat is ontworpen door James Adams en de software is geschreven door Jonathan Bell, ondersteund door Alasdair Allan, Andrew Scheller, Rose Nott en John Cowan-Hughes. Het biedt veel gemak bij het debuggen van software en firmware en is een handig apparaat om te hebben.


Ontvang gratis info over alles wat met Raspberry Pi te maken heeft, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Lees ook een van onze Raspberry Pi Projects:

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

GPIO-pinnen input gebruiken in Raspberry Pi projects in Python

Lees hoe je de GPIO-pinnen input gebruikt in je eigen projecten. Lees ook het voorbeeld en waarom dit bij specifieke pinnen anders werkt.

GPIO-pinnen Raspberry Pi – toestand pin uitlezen in Python

Op de GPIO-pinnen van Raspberry Pi kun je bijvoorbeeld knoppen aansluiten. Die pinnen uitlezen en in de gaten houden doe je zo in Python.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er