Geen Windows 11 23H2 release, wel update met o.a. Windows 11 Copilot

Elwin Hodžić
1

Vandaag is de dag dat er verwacht werd dat de nieuwe Windows 11 23H2 release zou plaatsvinden. Toch is dit niet het geval: Microsoft brengt vandaag in plaats daarvan een nieuwe update uit voor Windows 11 22H2. Deze update voegt onder andere Microsoft Copilot toe aan Windows 11.

Grote Windows 22H2-update in plaats van 23H2

Hoewel de nieuwe 23H2-update van Windows vandaag niet wordt uitgebracht, maakt Microsoft toch meer dan 150 nieuwe functies beschikbaar in de Windows 11 22H2-update van vandaag. De meeste van deze nieuwe functies waren eerder dit jaar al beschikbaar in de previewversies van Windows 11.


Altijd op de hoogte blijven omtrent alle Windows 11 ontwikkelingen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Integratie van Copilot in Windows 11

Microsoft heeft Windows Copilot geïntegreerd in de taakbalk van het besturingssysteem. Met slechts één klik wordt de applicatie toegankelijk via een zijpaneel. De bot is niet alleen in staat om vragen te beantwoorden, vergelijkbaar met Bing Chat, maar kan ook Windows-instellingen en -apps openen, evenals systeemfuncties zoals het in- of uitschakelen van de donkere modus.

Bovendien kan Copilot niet alleen verbinding maken met Windows, maar kan ook worden gekoppeld aan je smartphone. Hierdoor biedt Copilot bijvoorbeeld de mogelijkheid om een sms naar een van je contacten te sturen zonder dat je de telefoon zelf hoeft te gebruiken.


https://www.ct.nl/shop/chatgpt/


Andere nieuwe functies in de nieuwe Windows 22H2-update

De nieuwe Windows 11 22H2-update bevat, naast Copilot, ook tal van andere nieuwe functies volgens de blogpost van Microsoft. Bijna al deze functies waren al beschikbaar in eerdere testversies. Zo introduceren onder andere de volgende nieuwe functies zich in de nieuwe update:

  • Paint is verrijkt met AI-functies voor tekenen en digitale creatie. Dit omvat achtergrondverwijdering en lagen, evenals een preview van Cocreator, waarmee generatieve AI-kracht naar de Paint-app wordt gebracht.
  • Het Windows Foto’s programma is ook verbeterd met AI, met nieuwe functies die het bewerken van je foto’s vereenvoudigen. Met Background Blur kun je snel het onderwerp van je foto laten opvallen door de achtergrond te vervagen. De Photos-app detecteert automatisch de achtergrond in de foto en markeert je onderwerp met één klik. De zoekfunctie is verbeterd, zodat je nu foto’s kunt vinden op basis van de inhoud van de foto, zelfs als ze zijn opgeslagen in je OneDrive-accounts (thuis of persoonlijk) of op basis van de locatie waar ze zijn genomen.
  • Windows Knipprogramma biedt nu meer manieren om een screenshot te maken op Windows 11. Met deze update kun je specifieke tekstinhoud uit een afbeelding halen om in een andere toepassing te plakken, of je kunt eenvoudig je gevoelige informatie beschermen met tekstredactie met behulp van tekstacties op het scherm na het vastleggen. Bovendien is geluidsopname met audio- en microfoonondersteuning toegevoegd om het maken van boeiende video’s en schermcontent eenvoudiger te maken.
  • Clipchamp, nu met automatisch componeren, helpt je bij het maken en bewerken van video’s door suggesties te geven voor scènes, bewerkingen en verhalen op basis van je afbeeldingen en beeldmateriaal. Zo kun je video’s maken en bewerken om te delen met familie, vrienden en op sociale media als een professional.
  • Kladblok begint automatisch je sessiestatus op te slaan, zodat je Kladblok kunt sluiten zonder onderbrekingen. Als je terugkeert, kun je verdergaan waar je was gebleven, met automatische herstel van eerder geopende tabbladen, niet-opgeslagen inhoud en bewerkingen op die tabbladen.
  • Met de nieuwe Outlook voor Windows kun je volgens Microsoft al je verschillende accounts (inclusief Gmail, Yahoo, iCloud en meer) verbinden en coördineren in één app. Intelligente tools helpen je bij het schrijven van duidelijke, beknopte e-mails en maken het eenvoudig om belangrijke documenten en foto’s van OneDrive naadloos bij te voegen.
  • De gemoderniseerde bestandsverkenner introduceert een vernieuwde Thuis-sectie, adresbalk en zoekvak. Deze zijn allemaal volgens Microsoft ontworpen om gemakkelijker toegang te bieden tot belangrijke en relevante inhoud, je up-to-date te houden met bestandsactiviteit en samen te werken zonder zelfs een bestand te openen. Bovendien wordt een nieuwe Galerij-functie toegevoegd aan Verkenner om het gemakkelijker te maken toegang te krijgen tot je fotocollectie.
  • Windows Backup zou het overstappen naar een nieuwe Windows 11-pc eenvoudiger moeten maken. Met Windows Backup is overzetten van de meeste bestanden, apps en instellingen van de ene pc naar de andere naadloos, zodat alles precies blijft zoals je het had achtergelaten en zoals je het wilt hebben.

Tot slot

Al met al zullen we dus nog even moeten wachten op de Windows 11 23H2 release. De verwachting is dat deze ergens in het laatste kwartaal van dit jaar zal verschijnen. Tot die tijd zul je moeten wachten en kun je alvast een beetje spelen met de nieuwe Windows 11 22H2-update, die al behoorlijk wat veranderingen en nieuwe functies met zich meebrengt.


Altijd op de hoogte blijven omtrent alle Windows 11 ontwikkelingen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

https://www.ct.nl/shop/chatgpt/


Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Bestel nu de nieuwe special: Alles over Artificiële Intelligentie

De ontwikkelingen op het gebied van Artificiële Intelligentie volgen elkaar snel op. Je kunt er niet alleen artikelen mee (door laten) schrijven, foto...

Windows Terminal Preview 1.21 biedt bufferherstel en virtueel notitieblok

Microsoft heeft de nieuwe Windows Terminal Preview 1.21 uitgebracht na ruim drie maanden. Deze preview introduceert nieuwe en experimentele functies v...

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Tinus
Lezer
Tinus

Weet Microsoft ook hoe laat de update uitgerold gaat worden?