Windows back-up maken: zo bewaar je je bestanden veilig op Windows 11

Elwin Hodžić
0

Inhoudsopgave

  Met een Windows back-up beveilig je je bestanden in de standaardmappen en meer (indien gewenst) tegen ongelukken. Denk hierbij aan situaties zoals crashes, verwijdering, overschrijving of een mislukte upgrade.

  In dit artikel laten we je zien hoe je in Windows 11 een back-up van je bestanden maakt of een herstelpunt aanmaakt. Vervolgens kun je met de back-up functie in Windows je bestanden herstellen indien nodig. Als er problemen optreden, kun je met een herstelpunt je pc snel terugzetten naar een vorige, goed functionerende staat zonder dat je bestanden worden aangetast.


  Windows 11 back-up

  Wat is een Windows backup?

  Een Windows back-up is een functie in Windows die gebruikers in staat stelt om een kopie te maken van hun persoonlijke bestanden. Denk hierbij onder andere aan:

  • Documenten
  • Afbeeldingen
  • Video’s
  • Muziek

  Je kunt deze back-up opslaan op verschillende opslagmedia, zoals externe harde schijven, USB-sticks of in de cloud. Een Windows back-up stelt je in staat om bestanden te herstellen na een hardware- of softwarefout, een virusaanval of andere onvoorziene gebeurtenissen die kunnen leiden tot gegevensverlies. Door regelmatig een Windows back-up te maken, zorg je ervoor dat jouw persoonlijke bestanden veilig en beschermd zijn.

  Bij het maken van een back-up in Windows 11 kun je ervoor kiezen om een aantal standaardmappen mee te nemen of zelf selecteren welke bestanden je wilt veiligstellen. Op die manier blijven je bibliotheken met foto’s, films en muziek, items op het bureaublad, contactenlijst, favorieten, opgeslagen spellen, koppelingen, downloads, zoekopdrachten en meer veilig.


  Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen omtrent Windows 11?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief van c’t magazine:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Voordat je een Windows backup maakt

  Om een Windows back-up te maken, dien je eerst de locatie aan te geven waar de back-up opgeslagen moet worden. Dit kan een externe harde schijf zijn of een gedeelde locatie in je netwerk. Microsoft Onedrive is ook een geschikte optie om je bestanden veilig te back-uppen en direct beschikbaar te maken op meerdere locaties.  Een overzicht van de mogelijkheden voor back-up en herstel

  Om een back-up te maken in Windows 11 zijn verschillende opties beschikbaar, die al sinds Windows 7 bestaan. Hieronder worden ze toegelicht aan de hand van een afbeelding.

  Windows 11 back-up

  1 – Het keuzemenu voor de Windows 11 back-up

  Aan de linkerkant bevinden zich extra opties om je systeem te beschermen tegen onverwachte problemen door het maken van een systeemkopie of systeemherstelschijf.

  2 – Ruimte voor opslag: past de Windows 11 back-up?

  Houd de grootte van je back-up en de beschikbare ruimte op je back-upschijf in de gaten. Hoe meer schijfruimte je hebt, des te meer back-upversies je kunt bewaren.

  3 – Windows backup maken

  Op de overzichtspagina van ‘Back-up maken en terugzetten’ kun je een aparte back-up maken als je wilt, en alle informatie over je ingestelde back-ups bekijken.

  4 – Terugzetten van de Windows 11 back-up

  Zodra de eerste back-up succesvol is afgerond, verschijnen de opties om de geback-upte bestanden weer terug te zetten onderin het overzicht.

  5 – Wat neem je mee in de Windows back-up

  Je kunt zelf bepalen wat er in je back-up wordt opgenomen. In het overzicht staan je keuzes vermeld, samen met het ingestelde back-upschema.


  Meer van zulke handige Windows 11 tips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Hoe een volledige backup maken in Windows 11 ?

  Nu zullen we je uitleggen hoe je het voor elkaar krijgt om een Windows back-up te maken in Windows 11. Hieronder leggen we uit hoe je een Windows back-up kunt maken in Windows 11 in maar liefst 10 kleine en simpele stappen.

  Stap 1: naar het Configuratiescherm voor de Windows 11 back-up

  Om het snelst bij de Windows 11 back-up optie te komen, volg je deze stappen:

  • Ga eerst naar de Startknop of zoekveld in Windows 11
  • Zoek op Configuratiescherm in het zoekveld
  • Klik deze vervolgens aan bij de resultaten

  Windows 11 configuratiescherm


  Stap 2: Windows back-up optie selecteren

  Onder de kop ‘Systeem en beveiliging’ moet je naar beneden scrollen voor de optie die je moet hebben: ‘Back-up maken en terugzetten’.

  Windows 11 back-up


  Stap 3: Windows Back-up instellen

  Er verschijnt een overzichtsvenster waarop de status van de Windows back-up configuratie staat vermeld (niet geconfigureerd). Kies rechts voor ‘Back-up instellen’.

  Windows 11 back-up terugzetten


  Stap 4: waar wil je de Windows back-up bewaren

  Je wordt gevraagd om een opslaglocatie voor je back-ups. Dat kan een dvd-station, (externe) harddisk of netwerklocatie zijn. Kies een locatie en klik op Volgende.

  Windows 11 back-up bewaren


  Stap 5: keuze in soort back-up; welke mappen neem je mee

  Je kunt kiezen uit een back-up met standaardmappen zoals je bureaublad en meer, of je bepaalt zelf welke mappen en of een systeemkopie deel uitmaakt van je back-up. Kies voor ‘Zelf bepalen’.

  Windows 11 wat in back-up meenemen


  Stap 6: aanvinken opties

  Standaard staan een aantal opties, waaronder je eigen Biblio­theken, al aangevinkt. Onderaan staat een losse optie voor het ­maken van een systeemkopie.

  aanvinken opties


  Stap 7: submappen selecteren voor Windows Backup

  Je Bibliotheken en bij een aangevinkte C-schijf diens onderliggende mappen zijn uit te klappen. Selecteer de submappen die je wilt meenemen in de back-ups en klik op Volgende.

  submappen selecteren


  Stap 8: Controle en back-up schema

  Je krijgt een overzicht van de gemaakte keuzes. Midden in het scherm staat standaard als back-upschema elke zondag om 19:00 ingevuld.

  schema back-up


  Stap 9: Windows Back-upschema aanpassen

  Klik op ‘Schema wijzigen’ om de standaard back-upcyclus aan te passen aan je eigen wensen. Maak een selectie en kies voor OK en daarna ‘Instellingen opslaan en back-up uitvoeren’.

  schema back-up aanpassen


  Stap 10: De Windows backup wordt gemaakt in Windows 11

  Er wordt een eerste back-up gemaakt, dat kan even duren.

  Op de overzichtspagina staat

  • de voortgang
  • hoeveel schijfruimte je nog hebt
  • het back-upschema
  • wat er wordt meegenomen

  Windows 11 back-up maken

  Conclusie

  Als je alle stappen volgt die in dit artikel beschreven zijn, kun je succesvol een back-up van Windows maken in Windows 11. Je hoeft je nu geen zorgen meer te maken over ongelukken zoals crashes, het verwijderen van bestanden, het overschrijven van gegevens of foutieve upgrades.


  Meer van zulke handige Windows 11 tips?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Deel dit artikel

  Elwin Hodžić
  Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

  Lees ook

  Windows 11 herstelpunt maken: waarom het belangrijk is en hoe het moet

  Je kunt later je computer terugzetten naar een eerdere, goed werkende situatie door een herstelpunt te maken in Windows 11. Wij laten je zien hoe je d...

  Windows 11 Instellingen aanpassen

  In Windows 11 Instellingen aanpassen is constant aan het verandering onderhevig. Het Configuratiescherm wordt minder belangrijk.

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er