Windows 11 back-up maken – bescherm je bestanden

Alieke van Sommeren
1

Met een Windows 11 back-up houd je je bestanden in de standaardmappen (en meer als je wilt) beschermd tegen ongelukken: crashes, wissen, overschrijven, foute upgrade, het kan allemaal gebeuren. Bij Windows 11 kun je je bestanden back-uppen of een herstelpunt aanmaken. Via de back-up kun je bestanden terugzetten. En om je pc bij problemen snel naar een eerdere goed werkende situatie te herstellen, zonder dat je bestanden daarbij aangeraakt worden, is er de optie voor het maken van een herstelpunt.


Windows 11 back-up


Bij het laten maken van een back-up in Windows 11 kun je een aantal mappen standaard laten meenemen, of zelf kiezen wat je veilig wilt stellen. Je bibliotheken met daarin je foto’s, films en muziek, de items op het bureaublad, de lijst met contacten, je favorieten, de opgeslagen spellen, koppelingen, downloads, zoekopdrachten en nog meer hou je op die manier beschermd.

Voordat je een back-up maakt

Voordat je een back-up kunt maken, moet je aangeven waar die moet komen te staan. Dat kan een externe harde schijf zijn, maar ook een gedeelde locatie in je netwerk. Ook Onedrive is inzetbaar als locatie om je bestanden veilig naar te back-uppen en direct op meerdere locaties beschikbaar te maken.


Een overzicht van de mogelijkheden voor back-up en herstel

(die er al sinds Windows 7 inzitten)

Windows 11 back-up

1 – Het keuzemenu voor de Windows 11 back-up

Aan de linkerkant heb je extra opties om je systeem tegen onverwachte ellende te beschermen door het maken van een systeemkopie of systeemherstelschijf.

2 – Ruimte voor opslag – past de Windows 11 back-up?

Hou de grootte van je back-up en de beschikbare ruimte op je back-upschijf in de gaten. Hoe meer schijfruimte je beschikbaar hebt, des te meer back-upversies je kunt bewaren.

3 – Back-up maken

Op de overzichtspagina van ‘Back-up maken en terugzetten’ kun je een aparte back-up maken als je wilt, en alle informatie over je ingestelde back-ups terugzien.

4 – Terugzetten van de Windows 11 back-up

Zodra de eerste back-up succesvol afgerond is, verschijnen de opties om de geback-upte bestanden weer terug te zetten onderin het overzicht.

5 – Wat neem je mee in de back-up

Je kunt zelf kiezen wat er in je back-up wordt meegenomen. In het overzicht staan je keuzes vermeld, met het ingestelde back-upschema.


Met Windows 11 de back-up maken


1 – Naar het Configuratiescherm voor de Windows 11 back-up

Om het snelst bij de Windows 11 Back-up optie te komen, klik je

  • eerst op de Startknop
  • zoek je op Configuratiescherm
  • klik je die bij de zoekresultaten vervolgens aan.

Windows 11 configuratiescherm


2 – Back-up optie selecteren

Onder de kop ‘Systeem en beveiliging’ moet je naar beneden scrollen voor de optie die je moet hebben: ‘Back-up maken en terugzetten’.

Windows 11 back-up


3 – Back-up instellen

Er verschijnt een overzichtsvenster waarop de status van de Back-up configuratie staat vermeld (niet geconfigureerd). Kies rechts voor ‘Back-up instellen’.

Windows 11 back-up terugzetten


4 – Waar wil je de back-up bewaren

Je wordt gevraagd om een opslaglocatie voor je back-ups. Dat kan een dvd-station, (externe) harddisk of netwerklocatie zijn. Kies een locatie en klik op Volgende.

Windows 11 back-up bewaren


5 – Keuze in soort back-up; welke mappen neem je mee

Je kunt kiezen uit een back-up met standaardmappen zoals je bureaublad en meer, of je bepaalt zelf welke mappen en of een systeemkopie deel uitmaakt van je back-up. Kies voor ‘Zelf bepalen’.

Windows 11 wat in back-up meenemen


6 – Aanvinken opties

Standaard staan een aantal opties, waaronder je eigen Biblio­theken, al aangevinkt. Onderaan staat een losse optie voor het ­maken van een systeemkopie.

aanvinken opties


7 – Je kunt ook Submappen selecteren

Je Bibliotheken en bij een aangevinkte C-schijf diens onderliggende mappen zijn uit te klappen. Selecteer de submappen die je wilt meenemen in de back-ups en klik op Volgende.

submappen selecteren


8 – Controle en back-up schema

Je krijgt een overzicht van de gemaakte keuzes. Midden in het scherm staat standaard als back-upschema elke zondag om 19:00 ingevuld.

schema back-up


9 – Back-upschema aanpassen

Klik op ‘Schema wijzigen’ om de standaard back-upcyclus aan te passen aan je eigen wensen. Maak een selectie en kies voor OK en daarna ‘Instellingen opslaan en back-up uitvoeren’.

schema back-up aanpassen


10 – De Windows 11 back-up wordt gemaakt

Er wordt een eerste back-up gemaakt, dat kan even duren.

Op de overzichtspagina staat

  • de voortgang
  • hoeveel schijfruimte je nog hebt
  • het back-upschema
  • wat er wordt meegenomen

Windows 11 back-up maken

 


Alieke van Sommeren


 

Met de special ben je snel thuis in de nieuwe Windows-versie.

Meer over

Back-ups

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Windows 11 herstelpunt maken – instructies

Een Windows 11 herstelpunt maken geeft je later de mogelijkheid je computer terug te zetten naar een eerdere, goed werkende situatie.

Windows 11 Instellingen aanpassen

In Windows 11 Instellingen aanpassen is constant aan het verandering onderhevig. Het Configuratiescherm wordt minder belangrijk.

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Old Wizzy
Lezer
Old Wizzy

Wie nu nog de Windows Backup vertrouwd kan dat beter niet doen, het is al te vaak in het verleden gebleken dat dit een wassen neus was. Er zijn een heleboel externe toepassingen hiertoe, maar de ‘AOMEI backupper standaard’ (geheel freeware) is goed genoeg en de laatste versie kan zowel op de W10 als W11 (pro) gebruikt worden. Aangezien ik persoonlijk vindt dat de W11 in BETA verkeerd, er zijn TEVEEL problemen met deze update tot op heden als AMD gebruiker, dat men beter kan wachten tot einde Win10 servise en dan pas overstappen. Zo ook daar we hier thuis… Lees verder »